Српски демократски савез: Отворено писмо Вишем јавном тужиоцу у Београду

СДС сматра најпре противправним, а потом и крајње деградирајућим и неумесним саопштење Вишег јавног тужиоца у Београду Ненада Стефановића 

Више јавно тужилаштво: Нећемо толерисати било који облик екстремизма, нити претње насиљем

Више јавно тужилаштво у Београду саопштило је, поводом претњи председнику Вучићу на протесту испред Председништва, да неће толерисати било који појавни облик екстремизма, нити претње носиоцима највиших државних функција, а нарочито насиље, јер су владавина права и безбедност свих грађана приоритет у раду јавног тужилаштва. Како РТС незванично сазнаје, у току су хапшења поводом претњи председнику Србије Александру Вучићу.

Више јавно тужилаштво у Београду саопштило је да поздравља професионално и законито поступање свих припадника полиције током вечерашњих догађаја испред Председништва Републике Србије, где су забележена озбиљна кршења закона од стране појединих учесника окупљања.

„Поручујем да ће тужилаштво процесуирати све оне који прете носиоцима највиших државних функција и све припаднике екстремистичких група који угрожавају безбедност грађана“, поручио је Виши јавни тужилац у Београду Ненад Стефановић.

Ненад Стефановић (Извор: Више јавно тужилаштво)

Нагласио је да се неће толерисати било који појавни облик екстремизма, нити претње носиоцима највиших државних функција, а нарочито насиље, јер су владавина права и безбедност свих грађана приоритет у раду јавног тужилаштва.

У међувремену, почела су хапшења поводом претњи председнику Србије Александру Вучићу, незванично сазнаје РТС.

Претње председнику Вучићу упућене су вечерас на протесту групе грађана незадовољних политиком власти према Косову и Метохији, испред зграде Председништва.

Вучић се потом састао са челницима МУП-а и безбедносних агенција и изјавио да ће држава на насиље реаговати брзо, ефикасно, одговорно.

Више јавно тужилаштво у Београду саопштило је да неће толерисати било који појавни облик екстремизма, нити претње носиоцима највиших државних функција, а нарочито насиље, јер су владавина права и безбедност свих грађана приоритет у раду јавног тужилаштва.

Дејан Петар Златановић и Дамњан Кнежевић у притвору до 30 дана

Раније данас, ухапшене су две особе код којих је пронађен карабин и које су, како се сумња, кренуле за Београд на јавно окупљање испред зграде Председништва.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 15. 2. 2023)

СДС: Отворено писмо Вишем јавном тужиоцу у Београду

Сам процес нестајања и дезинтеграције једног друштва и једне државе подразумева мноштво активних учесника. Последњи догађаји јасно указују да је Виши јавни тужилац у Београду, спремно преузео своју доживљену или додељену улогу.

Српски демократски савез (СДС) сматра најпре противправним, а потом и крајње деградирајућим и неумесним саопштење Вишег јавног тужилаштва у Београду, који је без претходне оцене постојања кривичних дела, себе ставио у улогу арбитра или још горе – упозоравача у медијском водвиљу који траје.

Већ је постало уобичајено да се Виши јавни тужилац у Београду, стављајући себе у улогу најпре медијске звезде, потом и жртве оглашава о разним темама – пре свега одговарајући на наступе посланика у Народној скупштини. Међутим, саопштењем од 15 фебруара 2023. године, Виши јавни тужилац дао је себи за право да утврђује и пресуђује постојање „екстремизма“ као политичке категорије, као и да пре подношења било какве кривичне пријаве, утврђује постојање кривичних дела.

Овакав приступ отвара низ других питања које се односе на само познавање кривичноправних прописа од стране Вишег јавног тужилаштва у Београду, што уједно представља и закаснело оправдање због чега Виши јавни тужилац у Београду није у стању да препозна кривичнa делa из члана 307-308 KЗ-a.

Врхунац покушаја самопотврђивања, представља чињеница да Виши јавни тужилац у Београду своје саопштење у име државног органа пише у првом лицу једнине.

Уједно, саопштење Вишег јавног тужиоца у Београду, представља доказ тешког стања институција у Републици Србији, доказујући стару тезу да животу у хаосу и беспоретку није неки живот.

Српски демократски савез

Опрема: Стање ствари

(Србин.инфо, 17. 2. 2023)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Не знам сврху овог млитавог, метиљавог саопштења.
    Тужилац не ради то зато што не познаје право, већ. напротив, зато што зна: и право, и шта ради, и зашто то ради! Положај недодирљивости омогућава му да ради шта хоће и како му се прохте.

    5
    3

Оставите коментар