Владан Вукосављевић: Квантна неодређеност српског правосуђа

Одредити човеку 30 дана притвора за конфузну и парадоксалну опаску, за коју и дете може да установи да се не односи ни на једну конкретну особу, погрешна је и забрињавајућа одлука

Извор: Фејсбук страница Владана Вукосављевића

Ако је веровати медијским наводима, новинару Д.П. Златановићу се на терет ставља да је на јавном скупу изјавио: „Ко потпише – њега убише“.

Да ли га осим ове изјаве, тужилаштво терети за још неке изречене ставове или извршене радње, није ми за сада познато.

Ако нема других спорних ствари, одредити новинару 30 дана притвора само због ове, овако наведене изјаве, погрешна је и опасна одлука за демократију и слободу говора.

Српски демократски савез: Отворено писмо Вишем јавном тужиоцу у Београду

Инкриминисана реченица граматички је погрешно склопљена па је последично непрецизна и нејасна.

Глагол „убити“ је у аористу, дакле односи се на прошлост и на неку свршену радњу, па је зато и цела порука у логичком дебалансу. Чак ни разбокорена креативност тужилаштва не може овако изговорене речи да прекомпонује у претњу која се односи на неко будуће чињење. Парадокс је неисправљив.

Такође а и једнако важно је то што се овако изговорен став односи на било ког („ко“) неодређеног субјекта у будућности, који би нешто потписао.

Ту долазимо и до нове значењске и логичке замке у коју тужилаштво са обе ноге упада. „Ко“ потпише „шта“?

Душан Ковачевић о Косову и Метохији, сад и некад

Признаницу, предуговор, уговор, договор, споразум, писмо о намерама, меморандум, протокол? Шта би требало да у будућности потпише неки неодређени субјект кога је тај чин већ у прошлости убио?

Осим тога нејасно је и како је страдао (у прошлости) односно како је убијен. Морално, етички, политички, логички, губитком поверења, физички?

Имајући у виду конкретне околности, природу скупа и теме, може се претпоставити да се у ширем смислу, на конфузан начин, мислило на неку неодређену особу која би у будућности потписала нешто неповољно за државу и народ.

Позивам издајника и узурпатора све три гране власти да ме што пре лише слободе!

Онда би њу наводно снашло нешто у прошлости, што нас опет одводи право у простор квантних феномена и некаузалности а удаљава од надлежности и капацитета тужилаштва.

Одредити човеку 30 дана притвора за конфузну и парадоксалну опаску, за коју и дете може да установи да се не односи ни на једну конкретну особу већ само на потенцијално неодређено велики број могућих субјеката, погрешна је и забрињавајућа одлука, коју би ваљало исправити док је време.

Такође, остаје нам само да претпоставимо са којом памећу, логиком и ревношћу би тужилаштво и суд поступали да је исту такву наведену реченицу изговорио неко од новинара миљеника западних амбасада и корифеја другосрбијанштине у овој земљи. Да ли би се због идентичне изјаве у затвору нашли нпр. Теофил Панчић, Зоран Кесић и слични, или би наше предузимљиво и маштовито тужилаштво и суд упали у ледени забран аутоцензуре и на сам помен њихових имена?

Мислимо и о томе…

Опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница Владана Вукосављевића)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

6 replies

 1. Све што је изречено, изречено је у кондиционалу. Сва тумачења конвергирају само ка једном: АКО НЕКО потпише, биће кокнут!
  И одједном се један човек препозна у том “Ко” (или Неко). А како би се неко могао препознати, ако није управо он тај “Ко”?
  Децидно јасно човек је признао да је он тај. Тужилаштво је хапшењем и кажњавањем невиних ставило печат на његово признање.
  Дошли смо до правог стања свести у Србији: ухапсимо, утамничимо, разапнимо коњима за репове гада који се усудио само да припрети ПОТЕНЦИЈАЛНОМ издајнику (у суштини, макар ко да је тај издајник). О потенцијалном издајнику који сваким даном и сатом постаје све више реалност, а све мање могућност, свака дискусија је забрањена. И казниће се робијом и черечењем у свим режимским недијима.
  Алал нам вера, браћо Србљи!

  35
  2
 2. Још једна коска пред оног Маловићевог пса…

  Можда ће пас овога пута стварно да скочи на овога што му баца коске? Видећемо.
  Али, није нам ово прва коска. Ни прво хапшење, ни први штрајк глађу…

  До сада смо све дистракције наградили заборавом.

  Бојим се да ће и овај пут пас неко време да лаје а онда да се смири и заборави.
  Та навика му је можда прерасла у карактерну црту.

  Но, верујмо у чудо. Можда ће баш овај тикет да буде седмица. Није немогуће.

  11
 3. Какво фејсбучење АВ екс-министра. Квантно! А ја ћу, као и до сада, на улицу чим Дамњан Кнежевић одробија и поново се стави на чело покрета отпора.

  6
  13
 4. Podrška za sjajnog novinara, a ovaj koji piše, je li ikad podržao pravo novinarstvo, a bio je na toj poziciji, tj. u Vladi Ane Brnabić. Ne verujem slatkorečivima, čije ponašanje ne stoji iza izrečenog.

  5
  7
 5. Jovana Stojković bila ispred Palate pravde, a lekar je. Hrabra žena. A vi, pravnik, iz sigurnosti kompjuterskog ekrana delite lekcije. Srpski narod ne veruje demagoškim izjavama, nego delima. Gde su dela, bivši ministre? Dokažite u praksi svoje tvrdnje ili ćutite. Žene su vas posramile. I svaka im čast.

  7
  6
 6. Рат

  Слутим
  А ћутим
  Да неке
  Не љутим

  Около
  Рат
  А ријечи
  Наизврат

  Момчило

Оставите коментар