Сулејман Угљанин у писму Вучићу, Борељу и Ескобару: Регулисати статус Бошњака у Србији по моделу предвиђеном за ЗСО на Косову

Тражимо од вас да у наставку дијалога и имплементацији споразума обезбедите једнака права Бошњацима у Србији по моделу који се тражи за српску заједницу на Косову, навео председник СДА Санџака

Сулејман Угљанин (Фото: Н1)

НОВИ ПАЗАР Председник Странке демократске акције Санџака (СДА) Сулејман Угљанин упутио је писмо председнику Србије Александру Вучићу и представницима међународне заједнице у коме захтева статус за припаднике бошњачке националне мањине у Србији по моделу који је предвиђен за формирање Заједница српских општина (ЗСО) на КиМ.

Угљанин је писмо, у коме је изнео став СДА о француско-немачком предлогу, поред Вучића упутио, шефу дипломатије ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепу Борељу, специјалном представнику Европске уније за дијалог Београда и Приштине, као и специјалном изасланику САД за Западни Балкан Габријелу Ескобару.

„Последице са којима би се Србија могла суочити због одбијања овог споразума, а које смо од вас могли чути, попут прекида преговора о чланству Србије у ЕУ, прекид и повлачење инвестиција, те укидање визне либерализације су за Бошњаке огромне и са собом носе неизвесност и нестабилност“, навео је Угљанин.

Додаје да СДА, као представник Бошњака у Србији, није задовољна положајем и третманом те мањине у Србији.

„Тражимо од вас да у наставку дијалога и имплементацији споразума обезбедите једнака права Бошњацима у Србији по моделу који се тражи за српску заједницу на Косову“, наводи Угљанин.

Опрема: Стање ствари

(Танјуг/НСПМ, 8. 2. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

3 replies

 1. Д. З.

  “СЕПАРАТИЗАМ” СВОГА МАЛОГ ОД СВОГА МНОГО ВЕЋЕГ

  Не могу да верујем да наши вајни политичари који су одлучи(ва)ли о Космету, баш у толикој мери нису ништа знали и не знају како се (не) живи на Космету у последњих 70-ак година и како се за Србе није живело, па да наседну на толико простачки мамац који зову ЗСО (Заједница српских општина). То на Космету тешко да је за Србе с КиМ-а била цењена идеја. Прво, то значи, практично, одрицање од много већег свог целог дела на српском КиМ-у много пре од Лазара и после Лазара.
  То је, практично, чист, вероватно несвестан, “сепаратизам” маленог свога свога од много већег свога. Они не схватају да је тај простачки мамац за неупућене српске политичаре само оштра белосветско-муслиманско-албанска сепаратистичка сабља да се од остатка Србије отфикаре и јужни делови централне Србије под неуставним називом “прешевска долина” и “новопазарски санџак”, али само за почетак (па ће се ићи даље и доле и горе (дај Боже да не мисле и на запад и на исток Србије, чим се оснује ЗСО.
  Само, зна се, ЗСО на КиМ-у је апсолутни мамац и лажа у функцији, а два (само за почетак) нова ЗСО-а на југу централне Србије одмах ће почети да прерастају, као раније с Косметом, у “област”, па у “покрајину”, онда ће и ту најпре почети немири и демонстрације због “неквалитентног пасуља” у мензама, па ће најпре почети да “пуцају” из “прдећег пасуља” а онда из скривено унетог с КиМ-а мало наоружања квалитетнијег “пасуља”, онда ће за почетак тражити “републик”, с новим “вођом” куртом и с муртом неким сулејманом, па ће Србију осудити због “прекомерне силе”, па ће морати да дођу “међународне снаге”, па ће се морати самопрогласити за нове “државе”.
  Не дај Боже да тога буде, него да то остане само нечији (њихов) вечни сан…
  Али, али… Кога су белосветске и наше дебеле змијетине уједале, морао би се плашити.

  7
  2
 2. Сулејман “невеличанствени“ је превидео да напише писмо
  и Аљбинју Куртрију, који, ни жив ни мртав, не дозвољава
  формирање ЗСО за Србе на КиМ.
  Без њега “невеличанствени“ Суља може само да сања
  ЗБО за Бошњаке у Рашкој , тако да је његово писаније само
  пуцањ у празно.
  Истрајавање Аљбина Куртија да не прихвата формирање
  ЗСО на КиМ за Србе, иде у корист Срба, а на жалост Вучића,
  Борељија, Ескобара и “невеличанственог“ Суље.

  3
  1
 3. Сулејман Угљанин већи Турчин од Турчина. То је увек тако. Ердоган, први Турчин међу Турцима, похвалио положај тзв. бошњака у Србији када је задњи пут боравио у Србији. Суљо у Србији буни се да му ни то није доста.

Оставите коментар