Ивица Дачић: Увођење санкција Русији би поправило имиџ Србије, али ако Косову не дамо у УН – увешће нама санкције

Грађани морају да знају да ћемо можда доћи у ситуацију да Косово не одустаје од чланства у УН, а да ће нама увести санкције ако то одбијемо. Ко ће да дели одговорност и за једну и за другу одлуку?

Кетрин Ештон и Ивица Дачић приликом потписивања Бриселског споразума 2013. (Фото: Савјет ЕУ)

Шта је Вучић урадио? Он је у разговорима са неколико страних представника исказао нашу опредељеност да наставимо дијалог уважавајући њихове предлоге, принципе и погледе које су они изнели у различитим формама. Али, без потписивања било чега и прихватања обавеза.

Истакао је да нема разговора о Бриселском споразуму, да нема разговора о ЗСО. Ми смо то потписали. Нисмо сами са собом, него са Кетрин Ештон која се о томе консултовала са Ангелом Меркел и Хилари Клинтон. Завршена је прича о томе.

То је прва ствар коју Вучић тражи. Курти каже – може, али на крају. Американци кажу – то су два одвојена питања: даљи наставак дијалога и ЗСО на принципима који су утврђени и који тек треба да се утврђују кроз разне управљачке групе које треба да предложе Статут ЗСО.

Ивица Дачић: За мене је компромис у дијалогу са Приштином реално стање на терену

Курти тражи и да пре него што се било шта даље потпише, пет земаља чланица ЕУ које нису признале Косово – признају Косово. И, да му се каже датум када ће му прихватити апликацију за чланство у ЕУ и НАТО.

До пре две недеље, претило је да Комитет министара Савета Европе прихвати захтев Косова за чланство и да се крене у процедуру пријема. После деструктивног приступа Приштине, земље Квинте – тачније Квинта минус један, а тај један је Велика Британија која не одустаје – препоручиле су другим чланицама да се суздрже од пријема Косова док се не види развој ситуације.

Дозволите ми да будем слободан и да кажем мој приступ. Он се можда мало разликује од неких других. Произлази из добре намере и свега што смо заједно прошли Вучић и ја у последњих 11 година преговора.

Дакле: мислим да свако на свој начин мало промашује тему.

Зашто?

То је одраз неразумевања тежине и дубине проблема са којим се Вучић суочава. И Србија. Зато је моје уверење да није потребно храбрити Вучића и причати да неће издати, као да је то оно питање које је постављено – па, није он сазвао Скупштину да би он питао да ли треба нешто или не треба.

Он је патриота сам по себи. Он је сазвао Скупштину да би питао: шта да се ради?

Грађани морају да знају да ћемо можда доћи у ситуацију да Косово не одустаје од чланства у УН, а да ће нама увести санкције ако то одбијемо. Ко ће да дели одговорност и за једну и за другу одлуку?

Све странке су рекле – нема признања и чланства у УН. Али нема одговора на питање са којим ћемо се суочити у наредним месецима, а то је: прихватате ли ви ово или не прихватате.

Морамо да будемо свесни одговорности и за прихватање и за неприхватање. Дакле, промашена је тема.

Овде није питање да ли ће неко издати. Опозиција треба да каже шта хоће, за шта се они залажу. Да ли се залажу да се одбије све? Они кажу – немојте да дискутујете, да не дођемо уопште до свега тога.

Дакле, Вучићу не треба храбрење у патриотизму него (одговор) шта да ради и стојимо ли ми сви иза тога, или ћемо га чекати „на кривини“ и рећи – ако прихватиш, ти си издајник, ако не прихватиш, ти си крив за санкције.

Дакле, то није Вучићево питање. То је питање с којим се суочава цела Србија. И зато мислим да сада сви треба на поправни испит да изађемо и да се сви лидери политичких странака појаве пред Вучићем са предлозима са својим „шта хоћемо“.

Ивица Дачић: Говорили смо да је Косово наш Јерусалим

Јуче су једни тражили санкције Русији, а други да се не уводе (на начин), као да је ово питање Украјине и Русије, а није, јер је ово питање Србије.

Увођење санкција би можда мало поправило неки имиџ Србије, али не би решило наше проблеме, јер они неће одустати од чланства Косова у УН зато што смо ми увели санкције Русији.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Пинк/Искра, 6. 2. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

6 replies

 1. E, Даћићу, касно то долази из пете у главу.
  ”Не веруј латинима и када спавају”, а ти се позиваш на
  Меркелову и Кетрин Ештон?!
  Не рече ли скоро Меркелова да је Мински споразум био
  само за Русе ”жвака за лудака”, а Ти се позиваш на њу?!
  Зар још ниси схватио да је и Бриселски споразум само
  ”жвака за лудака” – за Тебе и Александра Вучића, јер Србију
  питали ништа нисте када сте то урадили што сте урадили?
  Сада схвати, да Србија са тим нема никакве везе, већ само
  Ти и АВ.
  Изаћите пред народ и реците да сте намагарчени, што нисте
  очекивали, одустаните од Бриселског споразума и
  прогласите КиМ окупираном територијом.
  И због народа и вас обојице – Тебе и Александра Вучића –
  тражите да се решавање КиМ врати у УН, сагласно
  Резолуцији 1244.
  То би било мудро и добро!
  Од дијалога не одустајете , а рат не призивате!
  Затражите помоћ од Цркве, да вас подржи једним
  Црквено-народним Литијама, Крсним ходом, и
  имаћете подршку увек ВЕЋИНСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ
  СРБИЈЕ и ”Свих Срба света”.
  Заштитите СРБију и СРБски народ бар упола колико
  и како Орбан штити Мађарску и мађарски народ.
  Не застрашујте народ санкцијама и смањењем инвестиција,
  јер СТРАНИ КАПИТАЛ у Србији није због политике, већ
  због ЗАРАДЕ, а да му не иде добро давно би се ваћ
  повукао.

  17
  2
 2. Ivice Dačiću.

  Ivice. Ivice.

  Da li si ti Ivice na IVICI ?

  Da li ti Ivice treba MARICA ?

  Da li će Srbija ponovo po ko zna koji put da sluša priču o IVICI i MARICI ?

  Da li smo mi Srbi i Srpkinje dečica ?

  Da li Srbima i Srpkinjama trebaju nova-stara prepričavanja priča za malu dečicu tipa
  CRVENKAPICA ?

  Da obnovimo gradivo iz vremena odrastanja kratko i sažeto:

  Vuče, vuče zašto imaš tako
  velike oči
  velike uši
  velika usta ?

  Odgovor nije kao iz dečije bajke da te bolje
  vidim
  čijem i
  pričam.

  Odgovor je uvek bio ISTI al’ sakriven između redova i glasi:

  Da te pojedem sa merakom gledajući te u tišini.

  Ivice , Ivice te MEDENJAKE koje ti nudiš Srbima i Srpkinjama sa svojom pričom ostavi za tvoju MARICU. i sa njom pravi kućicu od nevidljivih MEDENJAKA.

  I na kraju svih krajeva Ivice i sve Marice i sve Crvenkapice kako na Balkanu tako i u EU a pogotovo u USA znaju da su bajke samo za dečicu u vrtićima svakog radnog dana od doručka do ručka od ponedeljka do petka i da svo ostalo vreme ta dečica provode u svojoj sopstvenoj KUĆI.

  Večna Srpska narodna poslovica kaže:

  Obećanje ludom radovanje.

  Obećanje ludo radovanje.

  Zaključak.

  Ivice, Ivice.
  I sve Marice
  I sve Crvenkapice u zemlji Srbiji nije pitanje da li oni neće da “odustanu” da budu ČLAN , već
  je pitanje da li ćemo mi Srbi i Srpkinje odustati od samih SEBE ?

  Zato Ivice i Marice i ostale Crvenkapice vreme je da ODUSTANETE od :

  Zasoljavanja
  Zabiberavanja
  Zaljućavanja

  Srpskog naroda.

  Srpski narod NE odustaje.

  Kraj priče za malu dečicu i veliku dečicu.

  Crvenkapica se UVEK vrati svojoj sopstvenoj KUĆI a vuk je po starom Srpskom narodnom običaju u BUNARU na DNU.

  10
  2
 3. Каква ноторна глупост. Ко би се љутио на Вучића ако нам уведу санкције јер не дамо КиМ? Можемо ми да живимо и без ЕУ, рудника литијума и др. А санкције Русији не треба ни дискутовати.

  18
  2
 4. @ Schu

  Верујем да западњачке силеџије озбиљно мисле и није немогуће да нам (опет) заведу санкције. А како то изгледа сећају се сви који су живели овде деведесетих година прошлог века. У случају да се, не дај Боже, тако нешто понови, засигурно би резултирало општим народним бунтом. Против власти, наравно, јер је власт најодговорнија за све. Дакле, није ноторна глупост ово што се Дачић као припадник власти боји да би дошло до таквог епилога. А има и дебело искуство, добро се сећа петооктобарске катастрофе.

  Можда би се понеко жртвовао, свесно и родољубиво без поговора трпео много нижи стандард живота који и сада није на најбољем нивоу. Али, за очекивати је да би се велика већина после много гунђања и побунила. Ми смо као народ већ показали да немамо капацитета за упорну и пожртвовану борбу за своју државност. Борце смо одпремили у Хаг, а шиптарске терористе пустили из наших затвора на слободу! Додуше, то није чинио народ, али су чинили они које је народ тада довео на власт. А настављају да чине ови који су им преотели политичка ауторска права на додворавање ЕУ, НАТО и Америци тј. “колективном Западу”.

  Ми смо већ дуже време нација у шизофреном стању. Велика већина би да сачува Косово у Србији, а на свим изборима, па и овим задњим, највећа већина бирача упорно гласа за странке и лидере којима је циљ чланство Србије у ЕУ! А одуговлачења више нема, не дају. Дошло време да преломимо или-или, па да сами себи будемо јасни шта тачно хоћемо. Што рече лукави Дачић, а шта сад?

  4
  11
 5. Дачић је комуниста, и не треба очекивати да он као такав брани националне интересе.
  Он је давно ,има томе бар десет година промовисао идеју о подели КиМ, позивајући се на Добицу Ћосића, између осталих.
  Дакле Дачић ради исто што и Вучић, плаши нас санкцијама, Реално то не могу бити санкције као оне што су биле девдесетих, никако,
  Европа (ЕУ) се поделила по питању санкција Русији, па ће и према Србији.
  Страни инвеститори, нас плаше да ће да оду, што би било одлично. Не бисмо им давали готово бесплатно ресурсе и смањили бисмо корупцију.
  Могуће је да би први удар санкција био мало драматичан али пре свега за оне који су навикли да безбрижмо живе од продаје магле, или монопола који им омогућава власт.
  Власт би се уплашила народног бунта, што би био убедљиво најбољи санкциони ефекат.
  Предузетништво би експлодирало, јер би требало пуно стране робе заменити домаћом, а на властима је да паметном пореском политиком држи привреду ван црних токова.
  Вероватно бисмо се ослободили, могу слободно рећи наивног и непотребног Болоњског документа (декларације), и драстично би пао број високошколских установа, остале би оне које школују реално потребне и квалитетне кадрове.
  Не бисмо увозили производе да бисмо уништавали своју пољопривреду, него би је штитили како то раде сви.
  Постојећа увозничка, бићу мало груб, секта, неће моћи да прича о конкуренцији само кад увозе јефтине производе, него ће морати да реално извозе, наравно боље би било да то раде сами произвоћачи (кроз удружења, задруге, …)
  Дакле Дачићу, и ви који заступате тезу да бисмо пали на колена јер не можемо у Беч на колаче, оладите са вашим плачљивим причама.
  Ми смо већ на коленима, и време је да се устаје.

  8
  1
 6. Неваспитан, необразован, са смислом за хумор који само он разуме, нетактичан, пречесто пијан, харизматичан као точак од Шкоде Октавије – Гљивица Дачић.

Оставите коментар