Рамуш Харадинај: ЗСО има за циљ интеграцију Срба у институције Косова и одвајање зависности од Србије

Европским, заправо америчким, предлогом Србија признаје Косово, али не успоставља билатералне односе, већ отвара перспективу Косова за чланство у свим међународним организацијама, рекао Харадинај

Еди Рама и Рамуш Харадинај (Фото: Искра)

Председник Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај рекао је данас у интервјуу за Глас Америке на албанском да САД помажу Приштини „да превазиђе последњу препреку, а то је да постигне коначан договор“.

Он је истакао и да је европски предлог, који је по њему заправо више амерички, реална могућност да се „Косово разведе од Србије“.

На питање да ли сматра да дебата о Заједници српских општина треба да почне без одлагања, Харадинај је рекао да је питање ЗСО добило на тежини због недавних тензија на северу КиМ.

„Дебата је једина могућност, нема другог начина да ни Косово, а ни друга страна, постигне коначан договор. ЗСО је за Косово обавеза преузета од раније, уједно је уставна и законска обавеза“, рекао је Харадинај.

Рамуш Харадинај: Ја сам амерички војник

Он је додао да ЗСО има за циљ интеграцију Срба у привремене приштинске институције и „одвајање зависности од Србије“, као и да он лично подржава овај процес, односно, постизање договора са Србијом.

Харадинај је рекао да охрабрује владу премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да искористи „велику енергију, делом и због рата у Украјини и жеље НАТО и САД да склоне Русију са Балкана“.

„Једини начин да се Русија уклони са дела Балкана је постизање споразума са Србијом, јер Косово одмах почиње са Партнерством за мир. Садржај француско-немачког плана решава све косовско-српске проблеме. Србија признаје Косово на међународном плану, али не успоставља билатералне односе, већ отвара перспективу Косова за чланство у свим међународним организацијама, укључујући и Уједињене нације. Тако да је реална могућност да се заувек ‘разведемо’ од Србије“, сматра Харадинај.

Опрема: Стање ствари

(Tanjug/НСПМ, 1. 2. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар