Финска: Транс ледена 57-годишња принцеза падом отворила Европско првенство у уметничком клизању

Иако је овим спортом почео да се бави тек са 49 година, Финац Марку-Пека Антикаинен добио је прилику да дебитује на овогодишњем Европском првенству као „прва трансродна клизачица“

Финац Марку-Пека Антикаинен, сада Мина-Марија Антикаинен (Фото: Дејли мејл)

Педесетседмогодишња трансродна аматерска уметничка клизачица неспретно је отворила Европско првенство у уметничком клизању у Есопу у Финској „спектакуларним падом“, преноси Дејли мејл.

Док је, са једне стране, руским и белоруским спортистима било забрањено да се такмиче на овогодишњем првенству, организатори наводе да је трансродна почетница наступала на церемонији отварања како би се „промовисали различитост, једнакост и инклузија“.

Иако је овим спортом почео да се бави тек 2014. године, дакле са 49 година, Финац Марку-Пека Антикаинен, сада познат као Мина-Марија Антикаинен, добио је прилику да дебитује на овогодишњем Европском првенству као „прва трансродна клизачица“.

Да Финкиња, која је заправо власница фарме у граду Силињервију, можда и није у потпуности дорасла титули клизачице и свом задатку, показало је то што је пала већ у првим секундама наступа.

Након пада није могла да устане, али на њену срећу, у помоћ јој је притрчала девојка која је на церемонији отварања носила заставу Финске.

Како су пренели медији, Антикаинен се изјашњава као „родно неутрална жена“, а целог живота је сањала о томе да буде „ледена принцеза“.

Финска клизачка асоцијација навела је да се Антикаинен претходно такмичила у многим клизачким такмичењима, а неспретни наступ је, како се истиче, вежбала пет сати недељно.

Након што је у јавности покренута дебата о томе да ли треба омогућити истополним паровима да се такмиче на највећим такмичењима у уметничком клизању, фински организатори Европског првенства одлучили су да слоган овогодишњег такмичења буде „Само буди свој“.

Нова.рс: Лекари у Финској одбили да оперишу хокејаша јер је Рус

„Уметничко клизање је веома конзервативан спорт са разним строгим правилима. У међународним такмичењима истополни парови нису дозвољени, а не постоји ни категорија за небинарне клизаче“, рекао је Оути Вуоренхеимо, извршни директор Финске асоцијације уметничког клизања и додао да се нада да ће свака држава „почети да ради на равноправности и различитости“ у тој области.

Наступ финске аматерке на отварању Европског првенства коментарисала је и портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„Раније су овакве пародије приказиване у циркусу. Упознајте нову нормалност“, поручила је она на Телеграму.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТ Балкан, 31. 1. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

  1. Зашто ли је РТ Балкан (шта год то значило) од трећег пасуса преродио Финца у Финкињу? У другом пасусу је све што треба лепо стајало под наводницима а од трећег пасуса до краја их нема?

    Да није Украјина (шта год то значило), осим што је била највећи произвођач паркинг места у Јагодини, била и највећи произвођач наводника?

  2. Било би чаробно да следеће првенство отвори неко из запостављене заједнице зоофила, мислим у пару.

    16

Оставите коментар