Цвијетин Миливојевић: Патријарх очекује да ће Американци обезбедити аутономију српских цркава и манастира на КиМ

Остаје да се надамо да су Американци можда смислили да ураде нешто као неку врсту награде пост фестум за то што је СПЦ признала аутокефалност Охридске архиепископије МПЦ, закључује политиколог

Патријарх Порфирије и Александар Вучић (Извор: СПЦ)

Иако су СПЦ и њен поглавар патријарх Порфирије увек ту да „пруже утеху, заштиту и опрост“ лидеру СНС, Александру Вучићу, који обавља и функцију председника Србије, овог пута је Вучић сам пред верујућом и неверујућом јавношћу после сусрета с „великом петорком“ и ултиматумом који је пред њега стављен да прихвати француско-немачки план.

Порфирије се наиме, случајно или намерно, запутио у Сједињене Америчке Државе само дан након што се Вучић обратио јавности и саопштио под којим је притиском те да прихвата примену концепта европско-америчког плана за односе Косова и Србије. Њих двојица су се јавно последњи пут видели на дан патријархове славе на којој га је Вучић обавестио о тежини притисака са којима се Србија суочава по питању Косова и Метохије.

Срећан пут за Америку и питања за патријарха Порфирија

Порфирије у САД борави од 24. јануара и биће тамо до 5. фебруара, а 2. фебруара почиње посебна седница Скупштине Србије о Косову на којој заинтересована јавност очекује да чује још детаља из плана који се пред Београд ставља и намерама Србије.

Упитан да ли је одсуство патријарха знаковито и која је политичка тежина тог одсуства политиколог Цвијетин Миливојевић одговара да јесте знаковито али да не зна да ли је учинковито.

Он сматра да се патријарх „повлачи“ због црквених интереса односно да очекује да ће Американци, коју су се укључили у овај процес, обезбедити аутономију српских цркава и манастира на КиМ.

Цвијетин Миливојевић (Фото: Иван Динић/Нова С)

– Приметили сте да је Порфирије био гост на Бадњи дан у Загребу такорећи у државној делегацији са министром спољних послова где се срео са делегацијом Хрватске у којој су били премијер Пленковић и представници српске заједнице из Хрватске. Онда се десила следећа битна ствар. Патријарх Порфирије је ескивирао обележавање Дана Републике Српске. Могу да разумем да је ескивирао параду у Источном Сарајеву, али он је ескивирао и свечарски део прославе. И да ствар буде још тужнија, био је и одликован, али се није појавио уз невешто техничко обавештење да је био спречен из здравствених разлога. А онда се неколико дана касније експресно запутио „преко баре“ – подсећа Миливојевић.

Шта поглавар СПЦ очекује од Американаца

Како додаје, у међувремену, контакти које су имали представници америчке администрације су били у светлу не само подгрејавања наде да ће бити формирана ЗСО на Косову него, чини му се, и у светлу подгревања дела приче који је прошао успут, а то је посебна заштита за хришћанске културно-историјске споменике на КиМ.

– То је било у Ахтисаријевом плану и нема везе са ЗСО. ЗСО је нешто што се може назвати условно делимично политичко-територијална заједница са не баш пуно овлашћења, а највећи број тих културно-историјских споменика се налази ван територије општина из ЗСО. Чини ми се да је на неки начин патријарх ескивирао одлазак у Бањалуку да не би сувише стављао прст у око Американцима очекујући од њих да ће вероватно да погурају и тај део приче у ЗСО што би се могло назвати нека врста аутономије за српске средњовековне манастире – каже он.

Према његовим речима, врло је битно и то што је без објашњења СПЦ признала аутокефалност Охридске архиепископије Македонске православне цркве.

Ортодоксос типос: Од Скопљанаца није затражено покајање него им је поклоњено име „Охридски“

– Опет уз, чини ми се, заслуге Американаца, јер је Цариградски, односно Васељенски патријарх, на неки начин у најближој политичкој сарадњи са западним делом међународне заједнице пре свега са САД. То ми се чинило да је део неког већег пакета. Мало је примећено у нашој јавности, а врло је важно и да је један од лобиста за неучлањење Косова у Унеско Ватикан. Заборављамо да Ватикан сматра да су ти хришћански споменици на неки начин културно и духовно богатство целог хришћанства не само СПЦ. Уз Русију која је у томе највише помогла, вероватно је ту и Ватикан. Све то гледам у пакету – наводи он.

Патријарх помаже СНС и Вучићу

На питање да ли ће понашање патријарха бити учинковито, одговара да онај ко жели компромис између Србије и једног њеног дела који је отцепљен треба да ослушне и оно што је рекао председник Хрватске Зоран Милановић.

– Хрватска је међу првима признала независност Косова, али је Милановић дефинисао ствар, односно да је то била анексија само што су ту анексију у име Косова извршиле земље чланице НАТО, као што анексију дела територије Украјине сада врши Русија. То је то. Онај ко жели да прича о компромису између две крајности једној да Косово жели независност и другој да је по уставу Србије оно њен део не може да прича о некаквој ЗСО која је без садржаја. План Фридрих Еберт фондације предвиђа да се ЗСО формира једино и искључиво по уставу и законима Косова. Чак и буџет ЗСО одређује Влада Косова. То није компромис. Компромис може да буде нешто што је на трагу оног што је урађено у БиХ. Зна се да је творац споразума из Дејтона америчка администрација. Они јако добро знају шта је компромис, ако га желе – каже наш саговорник.

Упитан да ли онда у том контексту може да се каже да је патријарх политички наиван, одговара да није.

– Он јесте човек који је за мој укус и за укус већине грађана Србије исувише близу једној политичкој странци. Нећу баш рећи да је њен активиста, али беспоштедно помаже једној политичкој странци, а то је СНС, и једном политичару који се зове Александар Вучић. И то не би било спорно да је он у најближим односима са председником Србије, али он је врло често у најближим односима са председником СНС. То што је реч о истој личности то је друга ствар. Али није политички наиван – указује Миливојевић.

Да ли ће Порфирије због страначких и политичких интереса капитулирати

Како наводи, он вероватно зна шта хоће и претпоставља да му је циљ да искористи преговоре за афирмацију онога што је захтев СПЦ.

Американци блокирали пријем тзв. Косова у Савет Европе

– Јасно је да докле год има подршку Ватикана, а у овом тренутку је има, и има подршку Руске православне цркве, као најјаче цркве унутар православља, дакле оба стуба хришћанства, он је у доброј преговарачкој позицији. Да ли ће он у једном тренутку због неких страначких и политичких интереса СНС фактички капитулирати не знам. Остаје да се надамо да су Американци можда смислили да ураде нешто као неку врсту награде пост фестум за то што је СПЦ признала аутокефалност Охридске архиепископије македонске православне цркве – закључује Цвијетин Миливојевић.

Л. В.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Данас, 1. 2. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. А зашто оно би да Новак Ђоковић не могаде да игра на Ју-Ес Оупену прошле године а ове ће можда и моћи?

    8
    2
  2. Може бити да је Директор СПЦ, вештији преговарач од преседника Вучића?

    6
    2

Оставите коментар