Зоран Милановић: Ми и међународна заједница смо узели Косово од Србије, то је отимање

Ко је то урадио него ми? Јесмо признали Косово? Није анексија, него отимање. Како се то зове? Екстракција. Није шија, него врат, рекао председник Хрватске

Зоран Милановић (Фото: Канцеларија предсједника Хрватске)

Председник Хрватске Зоран Милановић изјавио је данас да су међународна заједница и његова земља анектирали Косово, „узели га од Србије“, преноси портал index.hr.

„Ко је то урадио него ми? Јесмо признали Косово? Није анексија, него отимање. Како се то зове? Екстракција. Није шија, него врат. Ово није довођење у питања Косова, него целог концепта“, рекао је Милановић на конференцији за новинаре у Петрињи.

Коментаришући рат у Украјини, Милановић је оценио да су се Хрвати и Срби мање мрзели, иако је то био „пуно страшнији рат“.

Украјинци патолошки мрзе Русе, то је чињеница. Хрвати нису толико мрзели Србе, колико ови тамо мрзе Русе, објаснио је Милановић.

Он је констатовао и да сви морају да схвате да Србија и Русија нису исто, и да је то, „нажалост болна чињеница и опасност“.

Упоређујете ми Србе, ове опанчаре који су се ту побунили, са светском нуклеарном суперсилом, рекао је Милановић, нагласивши да сулуде емоције и мржња Европу воде у велику опасност.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 30. 1. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

14 replies

 1. Koju li igru igra ovaj lik, da mi je znati?! Od hvaljenja da mu je deda bio ustasa do solidarisanja sa Srbima. I za vreme korone je imao svoje bisere kao i sada u ovom ratu sa Ukrajinom.

  14
  1
 2. Да је Зоран наш председник, не бих се секирао за К&М.

  1
  12
 3. Овај Хрват са српским именом и презименом, свесно ЛАЖЕ, а са циљем да се глупи Власи не досете! Косово нико није отео, понављам апсолутно није отео, ни Шиптари, ни НАТО пакт, а ни Америка која је довела Милошевића на власт. Косово је, још 1928. године коминтерна предвидела да одвоји од Србије, што је КПЈ-у споровела у дело после 70 година! Пројекат је званично реализовао Милошевић, када је буквално предао Косово међународној заједници у октобру 1998. на основу претходно постигнутог споразума са Ричардом Холбруком.

  Споразумом је дефинисано да међународна заједница има надзор над ситуацијом на Косову и Метохији и да тај надзор спроведе мисија ОЕБС и мисија НАТО! (Од 1945 па до октобра 1998. надзор је имала ЈНА-војска Југославије и МУП Србије!)

  Споразум о верификационој мисији потписан је 16. октобра, не у Бриселу, Вашингтону или Москви, већ у Београду!

  Споразум мисије НАТО потписан је претходног дан између врховног команданта НАТО за Европу генерала Веслија Кларка и начелника ГШ ВЈ генерала Момчила Перишића!

  У року од 24. часа са Косова је повучено више од 6000 војника и полицајаца, чиме је СРЈ испунила најважније одредбе споразума!

  Према споразуму, на КиМ се упућује 2000 посматрача ОЕБС-а, а НАТО је добио овлашћење да из ваздуха надзире војне активности на подручју КиМ! Убрзо је уследио рат 1999. као параван званичне предаје САП Косова.

  Милошевић је изашао у сусрет онима који су га довели на власт, али је при томе свесно прекршио став народа, који се изјаснио на референдуму у априлу 1998. да је против учешћа страних посредника у решавању кризе на КиМ!

  Милошевићев поступак и грубо рушење ондашњег устава и државног суверенитета, нико није осудио, јер смо на дипломатском пољу „бранили“ отаџбину! Нико није прозивао Милошевића за издају. Како то да ником није пало на памет, да организује протесте и сруши великог вођу!

  Где су тада били сви ти силни четници, родољуби и патриоте, Срби са Косова, патријарх Павле, СПЦ и остали „Обилићи“?

  Сви они који данас тврде да је Косово отето, ( демагог Бокан, Дрецун, Шешељ, Вучић, Дачић, Дејан Лучић итд,) у том тренутку, Милошевића су називали, али га и данас називају родољубом, патриотом, заштитником српског Косова итд. Истина Србе никад неће ослободити…

  14
  14
 4. @ ЧУЈТЕ СРБИ

  Тврдње коментара под оваквим претенциозним насловом су чињенично и историјски неодрживе. Чини ми се да би било сувишно расписати се овде многим доказивим контрааргументима. Ради примера, можда ће псеудо-рајсу бити довољно само једно питање да би, за промену, почео и да размишља. Ако су дивљачки оружани напад НАТО армаде на СР Југославију тј. Србију, убијање људи и материјална разарања 78 дана и ноћи били само „параван званичне предаје САП Косова“, да ли је и хапшење, испоручење, голгота и убиство Милошевића у Хагу исто био параван за његову тобожњу сарадњу „да се глупи Власи не досете“???

  16
  3
 5. Из мог угла Зоран Милановић је човек који има мозак, кичму и одговорност према онима који су га изабрали.

  Жао ми је што такви нису на власти у Србији.

  Покушава да Хрватска буде неутрална у рату између Русије и Украјине и успостави мостове са Србима (вероватним непријатељима у случају ширења сукоба НАТО – Русија и последичне прерасподеле интересних сфера и државних граница).

  Једноставно, човек неће да сачекује узвратне поклоне од Вагнера, као што то раде Пољаци.

  Свака част!

  5
  11
 6. Коментатор ЧУЈТЕ СРБИ ,
  сасвим је у праву што се Милошевића тиче . Све што је навео тачно је . Не заборавимо како се он одједном појавио , говоре чак да је био банкар у Америци . То је тамо немогуће ако ниси потпуно одан држави и проверен . Међутим мене копка ствар која боде очи свих ових деценија а нико је не примећује . Наиме ради се о његовом чувеном говору о томе шта ће нам се десити у будућности . Сви га узимају здраво за готово уопште не размишљајући . Ту постоје само две могућности :
  1. Он је пророк и 2. Он је издајник који је до танчина упознат са планом Америке . Баш ме искрено занима да ли неко стварно мисли да је Слободан Милошевић живео богоугодним животом да би стекао те способности ???? У сваком случају њега треба препустити прошлости које је део , а ми да се окренемо најновијем велеиздајнику и томе како да њега претворимо такође у део наше ужасне прошлости .

  7
  5
 7. Што се Милановића тиче и то је толико једноставно да и средњошколци могу да схвате игру кроасана . Један је ( Пленковић ) прозападни , а други ( Милановић ) благо и опрезно скреће ка Русији . Кроаћански перфидно – шта год да се деси , таквом игром они ће бити на правој страни .То благе везе нема са нама и не треба се палити на њихову унутрашњу игранку . Веома просто и не видим због чега Милановића уопће треба коментрати , кај не ?

  13
  2
 8. @ Зоран

  Милошевић је у Хагу убијен. Намерно, плански. Налогодавац је са Запада, а велика вероватноћа јесте да је управо из Америке. Да је Милошевић био „потпуно одан и проверен“ за Америку, он никако не би имао такав крај. Милошевић је могао да живи „богоугодним животом“ по сопственој одлуци, само да је хтео. Услов је био веома „лак“, а то је да поступа по директивама налогодавца из Америке и са Запада. Сасвим је очигледно да је он тај услов одбио и тиме одабрао много тежи пут. Својим је животом потврдио своје дело и своја уверења. У Хагу је пао на бранику Отаџбине, до последњег даха бранећи не само своју политику, него пре свега право Србије да буде суверена земља, а не колонија. Ко је имао очи, видео је. Ко је имао уши, чуо је.

  Нечасно је блатити га на основу личних анимозитета и претпоставки које немају утемељења у стварности која се одиграла. Његов пророчки говор од 2. октобра 2000.г. није био претенциозно разметање некаквих посебних способности, него покушај државника да нацији скрене пажњу на последице заблуда којима су га хипнотисали. Са плановима не само Америке, него и ЕУ био је упознат по природи свог државничког посла и ту нема ничег чудног. Али, он те планове није спроводио, него им се одупирао колико је могао са својим присталицама и већим делом народа. На крају и оружано у наметнутом освајачком рату против неупоредиво бројнијег и моћнијег агресора. Само малициозни или мржњом заслепљени људи у овоме виде нешто издајничко. Милошевића стављати у раван са било којим потоњим председником Србије је беспредметно и потпуно непримерено.

  5
  4
 9. Одговор Зеки

  Поштовани, знам да ћете се наљутити, и на менеали и на др.Рајса, јер се нисам обратио интернационалистима, комунистима, социјалистима, југославенима, демократама, радикалима, напредњацима итд, са српским именом и презименом!

  Нисте пажљиво проанализирали мој коментар.(Рајс, уопште није битан) Одговор на питање које сте ми поставили, налази се у самом коментару. Нисам могао толико детаљно баш све да објасним, јер сам очекивао да ће читаоци сами доћи до нових одговора и закључака, али то се није десило!

  АПСОЛУТНО немате ниједан материјални доказ којим бисте оспорили чињенице, које НАЖАЛОСТ нисам измислио. Ви сте се емотивно везали за Милошевића и његову политику, и аутоматски га поистоветили са српским народом. Зато не можете прихватити доказе који су ван вашег информационог поља, без обзира о чему се ради! На пример, Борка Вучић је 27. новембра 2001. године, јавно изнела податке и објаснила како је Милошевић изнео из Србије 11. милијарди долара! Зеко, чије су ово паре? Ко је опљачкан? СР. Хрватска или СР. Србија?

  Међутим, ако посматрате догађаје из угла српских националних интереса, а не КПЈ-у, бићете мој истомишљеник. Знам о чему вам говорим. Пробајте, ако ми не верујете. Мој коментар и став је крајње добронамеран. Надам се да ме нећете погрешно схватити као поједини „контработови“! Поздрав,

  4
  4
 10. @ ЧУЈТЕ СРБИ

  Још као бруцош престао сам да верујем како су паметни и добри само они људи који исто мисле као ја. Отворен сам за сваку врсту дискусије у којој бих могао и да променим неке своје ставове снагом уверљивих чињеница које су у складу са стварношћу тј. које имају утемељење у логици. Не делим историјске личности на „добре и лоше момке“ манихејском црно-белом техником гледања на прошлост. Али, не прихватам квалификације да је издајник народа и државе неко ко је свој живот уградио у одбрану истих, радећи то како је знао и умео у светским околностима у којима се нашао.

  Осврнућу се на податак у вези са Борком Вучић. Она је, као што је познато, била један од најближих сарадника С. Милошевића. Није била само саветник, него и оперативни службеник своје државе. Њена знања, искуства и везе били су драгоцени у време када је наша држава била у троструком (неки кажу и петоструком) обручу санкција од стране такорећи целокупне међународне заједнице. Прибегавало се, а то није тајна, трансакцијама које у нормалним околностима не би имале свој политички резон, јер би биле под критиком легалиста. Ипак, чак је и обичан „шверц“ (нпр. нафте и друге робе) био модус преживљавања у држави којој је намењено да атрофира и уруши се у недостатку основних потреба за своје функционисање. На вишем нивоу, биле су то крупне трансакције у вези са државним новцем и привредним токовима у условима херметичке изолације којима је требало обезбедити колико-толико опстајање државе на неодређено време. Пребацивање девизних средстава у иностранство (на Кипар?) имало је своје државне разлоге и то је одавно познато, али је после петооктобарске катастрофе изманипулисано у тобожње приватне потребе Милошевића ради пљачке Србије.

  Иронија судбине наилази касније када се испоставило да рачуни за државу нису били тајни и када је постојао легалан начин да се, после престанка изолазице и других разлога, тај новац врати назад у земљу којој припада. Траг му се губи управо у време постмилошевићевске власти када Милошевић више није био ни међу живима. Не бих овде да улазим у питања даље судбине народних пара и у чијим су џеповима завршиле. Тек, постоји сумња да је и сама Борка ликвидирана, али то није доказано.
  Причу о „милијардама које диктатор присваја“ видим као пропагандну шему западњачких силеџија за обарање и компромитацију власти која им није одана и послушна.

  Каква је и колика средства за живот Милошевић имао са својом породицом? Ја то заиста не знам. Свакако многоструко већа него просечан становник Србије. Али, да је имао онолико богатство које му се олако и без доказа приписује, не би му удружење „Слобода“ скупљало и прибављало финансијска средства за његову одбрану у Хагу. А радило се о милионима долара за логистичке и правне услуге, с обзиром да му држава Србија ни у чему није помогла. Напротив, нова досовска власт радила је против њега помажући на све начине хашко тужилаштво.

  Упркос свему, имајући и инострану и домаћу машинерију против себе, Милошевић је успео да пружи квалитетну и аргументовану одбрану, па су на крају одлучили да ће им бити корисније да га у сред процеса једноставно физички ликвидирају. Али, још није довршен процес његове политичке и моралне ликвидације која им је неопходна да би сломили отпор не само његових сени, него овог народа који је после њега добио „државнике“ који годинама постепено и пузећи заиста издају Србију систематски радећи на губитку наше државности.

  3
  3
 11. @Зека ,
  никад нисам био уверен да је Милошевић стварно преминуо у Хагу . Чак шта више увек сам сумњао у то , као и у то , ко је стварно у Пожаревцу . У данашње време када се све слика , чак и кад човек пљуне на улици , без снимка његовог тела никоме не верујем . Старији се сећају убиства „Кундака“ . Камера само што му није ушла у уста ( на Н. Београду ). Значи моје – није умро у Хагу је потпуно исто са Вашим и иним – умро је у Хагу . Но на страну то ,
  чињеница коју нико не може да оповргне је да је он владао као интернационалиста и југословен , а не Србин . Још једна ствар , лажно се представљао као социјалиста и левичар јер је заједно са својим „цветом у коси “ био и те како капиталиста . Сетимо се само Марковог богатства . Мислим да нећете следеће питање схватити као неки мој лични анимозитет : од ког и чијег новца је породица Милошевић после његовог хапшења живела у Русији и чиме се дан данас бави син Марко , љубе га Пожаревљани ? Вероватно вози камион негде и тако издржава породицу ??? А то да би га Американци заштитили , па зар нису ? Сећате се бомбардовања Белог Двора , све у „потрази“ за њим . Немојте ми рећи да нису знали где је . На крају питање , зашто је капитулирао после 78 дана бомбардовања када нико није очекивао . Толико смо одолевали и када су сви знали да је Нато схватио да не може победити у директном сукобу инвазијом он одједном капитулира !? . Па могао је то и после 10 дана , него је као амерички човек одрадио тотално уништење државе . Иста фигура као и ова данас . Мрцвари нас више од деценије неким назови преговорима и сада када су Руси на домак победе а свет је дефинитивно промењен и западу су зуби отупели , сада жури пошто пото да испоручи Космет док сви отворено говоре да никада нећемо ући у ту његову пропалу ЕУ . Зар нам је у том наци друштву место ? Верујем да вас је мало који видите запањујућу сличност , али не замерам јер коче вас личне предрасуде а можда и оно дубоко комунистичко унутар бића својствено многим Србима којима је интернационала ударила у главу .

  8
  3
 12. Питање за Зеку

  „Још као бруцош престао сам да верујем како су паметни и добри само они људи који исто мисле као ја. Отворен сам за сваку врсту дискусије у којој бих могао и да променим неке своје ставове снагом уверљивих чињеница које су у складу са стварношћу тј. које имају утемељење у логици.“

  Прихватам овај ваш став у потпуности, али мислим да га селективно примењујете у пракси.

  Милошевић је према изнетим подацима, у складу са постигнутим договором са Ричардом Холбруком, предао Косово и Метохију међународној заједници, у октобру 1998. године, кршећи устав, мимо својих уставних овлашћења, и без изјашњавања републичке и савезне скупштине, као највишег представничког тела и носиоца уставотворне и законодавне власти! При томе је свесно и самовољно одбацио резултате референдума на коме се српски народ КАО И ВИ, јасно изјаснио да је, против мешања страног фактора у решавању кризе.

  Милошевић се морао кандидовати и бити изабран за председника СРЈ, да би што једноставније извео превару, која предстваља јединствен пример државног удара, у свету! Није овде реч о Домановићевом слепом вођи. Тачно је знао шта ради!

  Не желим да намећем свој став, већ само да подсетим на извесне ФУНДАМЕНТАЛНЕ догађаје, надајући се да могу бити од користи у разумевању политичке ситуације у којој се тренутно налазимо, док нас сви, АПСОЛУТНО сви политичари праве будалама!

  Конкретно питање:

  Ако наведени ваш став примените, анализирајући моје тврдње, који ће бити резултат?

  Ако није издаја, како би сте назвали Милошевићев потез?

  Не бих да ово схватите лично. Да ли би за вас овај чин био издаја, да је изведен на исти начин од стране, неког другог политичара, на пример Вука Драшковића, Зорана Ђинђиђа, Војислава Коштунице, Вучића итд?

  Поздрав,

  4
  3
 13. @ ЧУЈТЕ СРБИ

  Све ваше квалификације о издаји Милошевића се у коментару врте око само једне, кратко написане ваше опсервације, а која гласи: „(Милошевић је) предао Косово и Метохију међународној заједници у октобру 1998. године“. И навели сте да је ту предају Космета направио „у складу са постигнутим договором са Ричардом Холбруком“. Ви сте, заправо, поновили свој став да је Милошевић издајник. Поводом кратко изнете тврдње да је „предао“ Космет још 1998, ви затим набрајате шта то све значи у правном и политичком смислу. И још изводите сопствени закључак да је он „тачно знао шта ради“.

  Мислим да читаоцима овог нашег разговора, па и мени, ипак дугујете бар коју реченицу више да би образложили централну тврдњу на основу које изводите све остале закључке у више реченица. Дакле, на који то тачно „постигнути договор“ Милошевића са Холбруком мислите, а да јавности није познат, него само вама и мањем броју људи? Јавности је познато да је Холбрук изјавио да нема договора са Милошевићем, отуд и све касније агресивне радње које су кулминирале оружаном агресијом. Друго, којим је то актом или потписом 1998.г. С.М. ПРЕДАО Космет међународној заједници? И којој је то „међународној заједници“ могуће предати земљишну територију државе, чија је та земља онда? Међународне заједнице? Поготово у светлу свима познатих даљих догађаја. А то је даљи притисак ултиматумима, захтеви на тзв. конференцији у Рамбујеу за укидањем суверенитета над Косметом, па и читавом Србијом, а онда коначно и примена разобручене бруталне оружане силе како би се сва та територија и војно заузела тј. окупирала.

  Зато вам, уважени саговорниче, говорим о логици догађаја која не трпи претпоставке, поготово не нелогичне тврдње које нису у складу са свима познатим догађајима.
  Ипак, уколико имате аргумент заснован на стварности, апсолутно немам ништа против да га изнесете и покажете нам о ком се договору ради и на који начин је тај договор правно и политички значио ПРЕДАЈУ Космета „међународној заједници“. Хвала.

  п.с.
  Надам се да ће аргументација имати своју основу у реалним оквирима и да неће личити на ставове неких коментатора који чак тврде да „Милошевић није преминуо у Хагу“! Са таквом врстом „аргумената“, сложићете се, нема потребе ни расправљати, јер су испод сваког нивоа потребног за разуман разговор.

  5
  3
 14. за Зеку

  Архимед је лепо рекао: “Дајте ми ослонац, померићу земљу”! Ја бих само додао: Дајте ми
  власт, добићете све одговоре из прве руке! Мала шала, која срећом по вас и ваше истомишљенике, не може да се оствари.

  Ни на једно моје конкретно питање, СВЕСНО нисте хтели да одговорите? Ваш концепт одговора је нешто сасвим друго, да се не лажемо!

  Ви имете право, да оспорите све моје “ЗЛОНАМЕРМЕ ТВРДЊЕ”, али то никако не чините, без обзира на моје ставове. Уствари, ви треба себи да докажете супротно, и да те информације поделите с нама, што је сасвим прихватљиво.

  За почетек одговорите конкретно и кратко на моја питања. На основу њих биће ми једноставније да одговорим на ово ваше. Немам искрено много слободног времена, а не желим никога да правим будалом.

  Мало је бесмислено сматрати Слобу за неког ко није знао шта ради, само зато што ја тврдим супротно. Или јесте знао, или није знао. Не знам што потцењујете здраву логику, а и сами кажете да прихватате чињенице које имају утемељење у логици. Можда је ваше последња одбрана, да га прогласите, неуранчунљивом особом!

  „У политици се ништа не догађа случајно. Шта год да се деси, можете се кладити да је тако планирано.” Френкли. Т. Рузвелт. Зашто бар њему не верујете!

  Ако мислите да Вучић и Дачић, али и остали не знају шта раде, у опасној сте заблуди.
  Поздрав,

  1
  3

Оставите коментар