Фајзер: Производили смо ковид мутације како бисмо тестирали антивирусни лек

Фармацеутски гигант признао да је комбиновао шиљасте (спајк) протеине нових варијанти вируса са оригиналним сојем ковида како би тестирао вакцине, али и да је створио мутације како би тестирао „паксловид“

Фото: Спутњик/Владимир Трефилов

Америчка фармацеутска компанија „Фајзер“ признала је да је производила варијанте вирусa корона отпорне на лечење како би тестирала свој антивирусни лек.

У саопштењу које су објавили на свом сајту из компаније „Фајзер“ навели су да нису спровели истраживање „појачавања функције“ – праксу у којој научници повећавају способности вируса да зарази људе и процес одабира „пожељних“ особина вируса за репродукцију.

Међутим, фармацеутски гигант признао је да је комбиновао шиљасте (спајк) протеине нових варијанти вируса са оригиналним сојем ковида како би тестирао вакцине, али и да је створио мутације вируса како би тестирао „паксловид“, антивирусни лек против ковида-19.

Саопштење Фајзера (Извор)

„У ограниченом броју случајева такав вирус може бити конструисан како би омогућио процену антивирусне активности у ћелијама“, саопштила је компанија и навела да је тај процес обављен у безбедној лабораторији. Додају да су тежили стварању „отпорних сојева вируса“.

„Фајзерова“ изјава уследила је два дана након што је Џордон Триштон Вокер, извршни директор који је укључен у одељење мРНА у фирми, рекао новинару који је имао скривену камеру да компанија „истражује“ начине да „мутира ковид како би могли да креирају, превентивно развијају нове вакцине“, преноси РТ.

Вокер је рекао да научници размишљају да заразе мајмуне вирусом, који би потом „наставили да инфицирају једни друге“, иако „Фајзерово“ саопштење то не помиње.

Допуна наслова и опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 30. 1. 2023)

Прочитајте још

Новинари у Давосу опколили шефа Фајзера: Шта мислите о младим људима који умиру од срчаног удара сваког дана?Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар