Светислав Пушоњић: На вест о смрти – Весо Иванишевић (1967-2023)

Поводом смрти власника издавачке куће Алгоритам и некадашњег борца Војске Републике Српске

Весо Иванишевић (1967-2023)


Преминуо је Весо Иванишевић (1967-2023), оснивач и власник издавачке куће Алгоритам из Београда, мој дугогодишњи пријатељ, сарадник, а једно време и послодавац.

Родом из околине Мостара, према коме је гајио велику завичајну љубав, Весо је поседовао најбоље особине расног Херцеговца које је потврдио на много начина. Витак и прав попут момка и у својим педесетим годинама, Весо је био човек јаке мушке воље и велике радне енергије, стрпљив и истрајан у реализовању својих замисли и савладавању животних, породичних и пословних тешкоћа. Само као такав је могао поднети сва искушења ратовања када је као припадник Војске Републике Српске учествовао у оружаној одбрани Невесиња и Херцеговине од јаких и учесталих непријатељских напада, затим искушења избеглиштва у Београду где је без ичијег ослонца и икаквих средстава опстајао „у зноју лица свог“, засновао породицу и покренуо издавачку кућу, једну од ретких уистину независних и самостворених, са великим бројем квалитетних издања. Први је после ко зна колико времена штампао Психологију гомиле Густава Ле Бона (која је захваљујући његовом Алгоритму постала култно дело међу новијим читалаштвом), штампао је и прво послератно издање Спутане и ослобођене мисли Владимира Вујића, као и многа друга изузетно вредна и драгоцена дела. Дочекао је да угледа и излазак монографије о билећким добровољцима војводе Рада Радовића, до које му је било веома стало, јер се с војводом Радом сретао на ратишту и о његовој лудој храбрости и невероватним подвизима у борбеним дејствима говорио са великим усхићењем и поштовањем.

Насловница књиге Билећки добровољци војводе Радовића (Извор: Алгоритам)

Весо је био искрен српски родољуб, знао је све о завичајном Мостару и о њему увек говорио као о једном од најаутентичнијих српских градова, никад не прежаливши што је пао у непријатељске руке и изгубио српску душу која га је у прошлости учинила уметничким и трговачким средиштем. Старе породице српских трговаца из Мостара сматрао је узором господства, искреног родољубља и великодушног добротворства, чему је као успешан предузетник настојао да подражава, грозећи се скоројевићке помаме и потрошачке разуларености новопечених имућних класа.

Весо Иванишевић није био неко ко се било коме намеће, у друштву шепури и олако разбацује речима, он се потврђивао искључиво делима, запањујуће ефикасан и фокусиран да реализује и најамбициозније издавачке подухвате. За његов Алгоритам приредио сам нека добра и важна издања, а сарађивали смо и у другим приликама, током многих сајмова књига у Београду, Новом Саду, Панчеву, Нишу, Херцег Новом. У души остаје велика празнина и туга због губитка драгог пријатеља и сарадника и великог прегаоца на пољу културе и издаваштва.

Покој му души и царство небеско.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница Светислава Пушоњића)


ИСПРАВКА: Претходна вест је погрешно садржала 2013. као годину упокојења Веса Иванишевића (18. 1. 2023. у 13:06).Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Покој му души

    10

Оставите коментар