Мултиполаризам и/или велика конфузија: Токови преображаја савременог међународног система

Конференцију са 11 излагача организовали Институт за европске студије и Факултет безбедности Универзитета у Београду

Дана 1. децембра 2022. Институт за европске студије и Факултет безбедности Универзитета у Београду били су организатори међународне научне конференције под насловом Мултиполаризам и/или Велика конфузија: Токови преображаја савременог међународног система. На конференцији која је обухватила 11 излагача, уводничари су били проф. др Владимир Н. Цветковић, декан Факултета безбедности Универзитета у Београду, и др Миша Ђурковић, директор и научни саветник Института за европске студије.

Након уводних напомена, уследио је први панел, чији је модератор био проф. др Владимир Ајзенхамер (Факултет безбедности Универзитета у Београду). Први излагач, др Марта Зорко (Факултет политичких наука Универзитета у Загребу), говорила је о перспективама глобалног реда или глобалног хаоса имајући у виду недоумице у потенцијалном свету мултиполаризма. Други излагач, проф. др Рубен Еламиријан (Руско-јерменски универзитет у Јеревану) говорио је о терминологији мултиполаризма, параметрима помоћу којих се евентуални мултиполаризам може сагледати, као и о могућностима наступања такве фазе међународних односа. О могућности евентуалне еманципације европског континента у свету мултиполаризма и његовим перспективама уопште говорио је мср Лукас Максимилијан Шуберт (Универзитет немачких одбрамбених снага у Минхену). Проф. др Нуно Моргадо (Универзитет Корвина у Будимпешти) говорио је о моделу и методологији неокласичног приступа у геополитици.

Други панел као модератор водио је др Александар Гајић (Институт за европске студије). Проф. др Слободан Зечевић (Институт за европске студије) излагао је о перспективама мултиполаризма и улоге Европске уније у контексту тренутног рата у Украјини. Др Горан Николић и мср Петар Ћурчић (Институт за европске студије) одржали су излагање о економским аспектима мултиполарног поретка. Проф. др Марјан Ђуровски (Факултет за безбедност у Скопљу Универзитета Климент Охридски у Битољу) одржао предавање о хибридним претњама у геополитичком контексту потенцијалног мултиполарног света. О Средњој Азији као региону који је од руско-кинеског кондоминијума дошао до положаја чворишта мултиполарности излагали су др Александар Гајић (Институт за европске студије) и Никола Рајић (Факултет за правне и пословне студије др Лазар Вркатић у Новом Саду). Конференцију је закључио др Слободан Јанковић (Институт за међународну политику и привреду) са темом Блиског истока као геополитичког огледала светског преуређивања.

На овој дугој конференцији (од око четири сата) је, уз наведена излагања, публика је такође покретала занимљива питања за којима је следила дискусија у којој су учествовали готово сви излагачи. Публика која није била у могућности да прати овај догађај то може учинити преко видео снимка на сајту Јутјуб.

Србољуб Д. Пеовић,
Институт за европске студијеCategories: Дневник читаоца/гледаоца

Tags: , ,

Оставите коментар