Весли Кларк: Са Путином треба као са Милошевићем

Први корак би требало да буде суђење Путину и руским генералима за ратне злочине. Потребан нам је активан и стваран трибунал који ће их осудити, поручио главни командант агресије на СРЈ 1999. 

Весли Кларк (Фото: Снимак екрана/Си-Ен-Ен)

Председнику Русије Владимиру Путину треба судити као што је суђено некадашњем председнику СР Југославије Слободану Милошевићу, поручио је бивши командант НАТО-а у Европи и главни командант агресије на СРЈ 1999. године, амерички генерал у пензији Весли Кларк на панел дискусији „Шта је циљ подршке Украјини“.

„Украјина трпи озбиљне губитке. Украјинци губе кључну инфраструктуру, користе своју енергију и индустријске и финансијске капацитете. Ми томе доприносимо“, рекао је Кларк, позивајући да се Украјини испоручи оружје које, засад узалудно, тражи председник те земље Владимир Зеленски.

Кларк сматра да САД и Украјина имају различите циљеве, зато што Украјина жели да поврати изгубљену територију, док САД желе да избегну директан сукоб Русије и НАТО-а.

„Кина је у савезништву са Путином и посматрају реакције САД. Они виде како америчку администрацију плаше Путинове и Лавровљеве претње нуклеарним оружјем“, додао је Кларк.

И зато је, наводи, важно испунити све захтеве Зеленског, а нарочито захтев да се Русима суди за ратне злочине.

Мадлен Олбрајт: Смрт пола милиона ирачке дјеце усљед санкција била је вриједна циља (1996)

„Запад није дорастао својој обавези да брзо оснује трибунал за ратне злочине. То би злочинце привело правди“, навео је Кларк и додао да зна колико је такав поступак делотворан због искуства на Балкану деведесетих година прошлог века.

„Када је дошло време да се осуди Слободан Милошевић, било је оних у Белој кући који су сматрали да би то могло да отежа ствари. Није их отежало, већ их је олакшало. Први корак би требало да буде суђење Путину и руским генералима за ратне злочине. Потребан нам је активан и стваран трибунал који ће их осудити“, поручио је Кларк.

„Када сам био командант НАТО-a за време конфликта на Балкану био сам одговоран и задужен за тај сукоб. Особа са таквим задужењима мора да постоји и за сукоб у Украјини“, сматра он.

Кларк је виша пута поновио да је „трагедија што Вашингтон не даје Зеленском све што тражи“, и да САД морају да произведу више наоружања како би показале своју спремност да се супротставе Кини.

„Уколико Русија победи Украјину, нећемо моћи да држимо проблем Тајвана под контролом“, закључио је Весли Кларк.

Весли Кларк: У Пентагону су ми 2001. рекли да ћемо у сљедећих 5 година напасти 7 земаља на Средњем истоку

Победа Украјине није приоритет вашингтонске администрације зато што јој идеја о Русији након Путина ствара нелагоду. Они не знају шта ће са Русијом ако она изгуби рат, и шта би то могло да значи за Европу и државну безбедност Америке. Помоћ Украјини је пре свега важна као припрема терена за будуће сукобе са Кином, рекла је на истој панел дискусији Дебра Кејган, некадашња званичница Министарства одбране САД и саветница Џорџа Буша млађег. Она је истакла да Америка више не може да се прави да сукоб у Украјини није прокси рат. „Ово јесте прокси рат. Победа Украјине је наша победа“, поручила је Кејган.

На онлајн конференцији „Шта је циљ подршке Украјини“ говорили су и пензионисани заповедници америчке војске у Европи, Филип Бридлав и Бен Хоџис.

И Филип Бридлав је, попут својих претходника, критиковао актуелну администрацију због тога што Кијеву не обезбеђује све типове оружја које тражи.

Бивши командант НАТО Филип Бридлав: Позивам Украјину да дигне у ваздух Кримски мост

„САД морају да буду предводници како би остатак света, као по обичају, пратио“, рекао је Бридлав.

Бивши командант америчких трупа у Европи Бен Хоџис оценио је да америчка администрација избегава да каже „желимо да Украјина победи“ због традиционалног става да је Русија непобедива.

„Они заправо не верују да Украјина може да победи. Плаше се да би Русија могла да ескалира сукоб“, рекао је он.

Генерал Бен Хоџис: Средином идуће године украјински војници биће на Криму

Онлајн конференцију организовала је организација САД-Украјина, а сви учесници дискусије чланови су америчког удружења „Пријатељи Украјине“.

(РТ Балкан, 30. 12. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. Треба ово, треба оно, треба треба треба мора мора мора…
    Како ћемо то практично да урадимо?
    Немојте то мене да питате, ја сам пензионер. Него јесте ли ви мени платили хонорар? Одлично, видимо се следећи пут.

    11
  2. S Putinom treba kao s Miloševićem ali Putin nije Milošević!!

Оставите коментар