Кипарска црква остаје на курсу Фанара: Митрополит пафоски Георгије нови поглавар

Митрополит пафоски добио 11 гласова, митрополит лимасолски Атанасије 4, један листић био празан

Митрополит пафоски Георгије је нови архиепископ Кипра (Извор: Епархија жичка)

Мјесточувар архиепископског трона, митрополит пафоски Георгије (Папахризостому) изабран је у данас за архиепископа Нове Јустинијане и цијелог Кипра, како се званично зове положај предстојатеља Кипарске православне цркве (КПЦ), преноси нг.ру.

Према изворима издања, приликом гласања међу 16 чланова Светог синода КПЦ, Георгије је, како се предвиђало, добио подршку 11 гласова, док су 4 архијереја гласала за његовог главног конкурента, митрополита лимасолског Атанасија (Николауа). Још један гласачки листић је остављен празан.

Према доступним информацијама, митрополит пафоски Георгије је током избора у Синоду добио 11 гласова подршке.

Свети синод Кипарске православне цркве изабрао је 24. децембра 2022. новог предстојатеља, а то је био митрополит пафоски Георгије, преноси сајт Ромфеа.

Издање Ромфеа пише да је, према доступним информацијама, митрополит пафоски Георгије добио 11 гласова, митрополит лимасолски Атанасије 4, док је један листић био празан.

Митрополит Георгије је рођен у селу Атијену на Кипру под британском окупацијом 25. маја 1949. године.

Године 1967. завршио је гимназију и уписао се на Хемијски факултет Универзитета у Атини, који је дипломирао 1972. године. Затим је уписао Атински теолошки факултет, на којем је дипломирао 1980. године.

Постдипломске студије из хемије и теологије завршио је у Енглеској. За ђакона је рукоположен 23. децембра 1984. године од епископа саламинског Варнаве, а за свештеника 17. марта 1985. године од архиепископа кипарског Хризостома I.

У периоду 1985-1996 био је професор хемије, а 1994. постављен је за секретара Светог синода.

Дана 26. маја 1996. године хиротонисан је за титуларног епископа Арсиније, викарног епископа Митрополије пафоске, а 29. децембра 2006. изабран је за митрополита пафоског.

Митрополит Георгије је представљао Кипарску цркву на свеправославним конференцијама и у дијалогу са Римокатоличком црквом, лутеранским и реформисаним деноминацијама.

Након упокојења архиепископа кипарског Хризостома II, пресједавао је сједницама Синода Кипарске цркве, до избора новог архиепископа.

Међу три кандидата изабрана на архиепископским изборима од стране вјерника, митрополит пафоски је најдоследнији следбеник правца који у међуправославним односима задаје цариградски патријарх Вартоломеј I,а који је довео до погоршања односа међу помјесним православним црквама након признања аутокефалности украјинских расколника. У том смислу, очекује се продужетак досадашњег држања Кипарске цркве на профанарском курсу.

Опрема: Стање ствари

(Етос, 24. 12. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

 1. Нека буде

  Нека буде
  Воља
  Твоја
  Господе

  Мрави раде
  Жабе крекећу
  Ти ствараш
  Господе

  Сви смо ми
  Алат и глина
  У рукама Твојим
  Господе

  Робови
  Амбиције
  Робови
  Страсти

  Кваримо игру
  Кваримо пјесму
  Твоју
  Господе

  Нека
  Буде
  Воља
  Твоја

  Момчило

Оставите коментар