Приштина није дозволила патријарху Порфирију улазак на КиМ и службу у Пећкој патријаршији

Захтев властима у Приштини: Престаните са гажењем људских права и верских слобода православних Срба

Патријарх Порфирије (Фото: Танјуг Зоран Жестић)

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је са запрепашћењем примио вест да су му власти у Приштини данас забраниле да пред велики празник Рођења Христовог, који прославља цео хришћански свет, допутује у Пећку Патријаршију, која је прво и вековно седиште Српске Православне Цркве и манастир коме је Патријарх игуман, то јест старешина.

Патријарх Пофририје не одустаје од намере да служи божанствену службу у Пећкој Патријаршији и очекује да ова крајње дискриминаторска одлука буде стављена ван снаге и да се престане са гажењем људских права и верских слобода православних Срба који живе у Покрајини, на земљи својих предака, где српски народ у континуитету живи најмање хиљаду и пет стотина година.

Његова Светост Патријарх г. Порфирије се моли Богу за мир и добру вољу међу свим људима, а посебно се моли да завлада мир међу Србима и Албанцима на Косову и Метохији, где вековима живе заједно.

Из Кабинета Патријарха српског

Наслов и опрема: Стање ствари

(Сајт СПЦ, 25. 12. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

15 replies

 1. „Непријатељи су само сурови пријатељи!“

  Ја ову забрану господину Перићу видим као правичну награду:
  – за одрицање од Старе Србије и Србадије;
  – делење ордења олошу што се кроз бриселске споразуме одрече КиМ и тамошњих мученика;
  – можда и за прогон владике Артемија (за све те године суђења ништа није доказано).

  Господе помилуј нас грешне!

  33
  6
 2. Дом се чува и унапређује сталним присуством ил бар редовним поврацима домаћина у њега, а не сталним одсуством… Садашњи патријарх српски је први од свих наших првоепископа у осамстогодишњој историји Српске Цркве, коме је неки окупатор забранио приступ своме престолу на којем је тек недавно и устоличен, после више од две године патријарховања.
  По Божијем допуштењу, ова забрана му је устима шиптарских безумника изречена баш на православни празник Светог Спиридона, Светитеља који је са Светим Николом био најревноснији изобличитељ Аријеве јереси на Првом васељенском сабору 325.г.. Свети Спиридон је у 20.в. грчке клирике, када су, славећи Рождество по новом, римокатоличком календару, дакле, на католички Божић, кренули да поју тропар тога празника, нагнао познатим потресним чудом да поју тропар празника који се тога дана слави по православном календару, а то је управо његов празник. Била је то опомена на верност календару Васељенских сабора и њима и свима после њих којима падне на памет да мењају календар.
  Филопапизам који је уочљив у готово сваком јавном наступу ссдашњег патријарха добио је свој најновији израз у чињеници да је своју Божићну посланицу своме православном верном народу објавио ове године баш на папски Божић, украсивши је римокатоличком Ђотовом илустрацијом уместо православном иконом?
  Тиме је само потврђен дугогодишњи континуитет, крунисан његовим понизним љубљењем руке папи римском у Асизију и заједничким молитвама са папистима у Хрватској, праћеним пузајућим минимизирањем хрватске кривице за геноцид над Србима у НДХ, као и недавном жалосном предајом немањићке Македоније проватиканским македонским етнофилетистима.

  35
  3
 3. И ја сам схватио да је он хтео да служи католички Божић . Нисмо ни свесни колико су нам шиптари помогли да се „историјски“ не обрукамо – мислим да нису ни они . Од овог човека можемо свашта очекивати . Опет и опет написаћу ПРАТИТЕ СЛЕД ДОГАЂАЈА . Нешто ми од његовог избора стално говори да ћемо спасење наћи само у катакомбама . Он нам је највеће искушење дато од Господа да схватимо шта је исправно , а шта зло . Надам се да барем део нашег народа , преко дотичног , расуђује исправно .

  23
  6
 4. Док Патријарх тера вернике из београдских храмова
  спроводећи новотарења у Богослужењима /Литургији/,
  преко београдских намесника и њема сличнима,
  нашао се Курти да и њега истера из Његове
  “куће“ – Пећке Патријаршије.
  Када Он буде престао са истеривањем верника из
  београдских храмова присилним папско-јеретичко
  -екуменским новотарењима, дотле ће и Курти, по
  промислу/допуштењу Божијем, терати Њега/ Патријарха
  из Пећке Патријаршије.
  Онај који промовише СВЕјерес екуменизма, не заслужује
  да буде Домаћин Пећке Патријаршије.
  “Екуменизам са папистима је СВЕјерес“ – по речима
  Аве Јустина.
  Свети Гаврило(Ургебадзе) Грузијски каже:
  “БОЉЕ ЈЕ БИТИ БЛУДНИК НЕГО ЈЕРЕТИК.“ !

  21
  3
 5. Да видимо: 2022 – 1500 <= континуитет, изиђе да староседеоци бране приступ, у континуитету.

  Додам томе континуитет, дугогодишњи, крунисан, који је @Саватије објаснио.

  Питање континуитета ТОМОЅ-а у рачуници намеће се само.
  Хоће ли (то он) V (он то) бити решење питања континуитета, ако већ није и постао?

  ‘Ђе рече „у континуитету“?

  4
  2
 6. Како ,, храбро,, лају ,,праведници,,.Што не оду на већи подвиг мучеништва међу курјаке питам се питам.ПС.Ми Овог Патријарха нисмо заслужили,већ неког робијаша какви смо.

  3
  23
 7. @ Vazal Carski, u vezi robijasa. Licno bi dobrovoljno otisla na robiju nego zivela tako,druzila se I ponasala se tako. Luksuz I visoki polazaj, cesto je prava robija , robijasa da bi dosao do polozaja a zatim svaki dan. Svako dobro.

  10
  2
 8. Добили смо Духом Светим,Патријарха који хоће,зна и може да служи Богу и Роду(ближњем).Ми свога не слушамо и не поштујемо и зато полако припадамо.ПС.Ко не поштује свога,служиће туђег.

  5
  14
 9. Тачно је и сасвим очигледно – ко не поштује свој народ и не слуша своје Свете, већ садаако и нехотице, служи туђина – папу римскога, Шваба, Сороша, и гаулајтере Новог рајха…

  14
  2
 10. Није овај живот,,вечерња ревија жеља,,.Наше је да носимо свој крст и да издржимо,,до краја.,,а не да имишљамо ко нам је крив што не можемо више да фолирамо.ПС.Они што лажу Христа,себе јадни лажу.

  1
  9
 11. Са сајта СПЦ 25-ог дец:
  (https://spc.rs/patrijarh-porfirije-kada-bi-papi-zabranili-da-udje-u-vatikan-svet-bi-se-digao-na-noge-vucic-njihova-najveca-sramota/)

  „Замислите сада да неко …. забрани Папи да уђе у Ватикан или оде у Латеран.“

  Питање: Зашто да замишљамо немогућа исконструисана сценарија?

  „… сигуран [сам ]да би читав свет устао на ноге и да не постоји под капом небеском неко, ко има било какву позицију са које одлучује, да не би дигао свој глас како би штитио право поглавара Римокатоличке Цркве…“

  Питање: Да ли то наш Патријарх дели са поглаваром РКЦ худу судбу да не може да посети своје вернике (наш на КиМ, а Папа негде у Србији)?

  Питање: Да ли наш Патријарх очекује да „читав свет устане на ноге… како би штитио право поглавара РКЦ“, кад/ако се овом не дозволи долазак у Србију?

  Питање: Руски Патријарх Кирил не може да посети свој народ у Кијеву и околини. Да ли је и он у истој ситуацији као Папа?

  Питање: Ко је у горој ситуацији по питању „посета“, Папа или руски Патријарх Кирил?

  Питање: Није ли један ранији Папа посетио и Републику Српску па отишао у РКЦ самостан Петрићевац „чувен“ по свом редовнику фра Филиповићу „Сотони“ и по масакру више од две хиљаде Срба у селима око самостана? Није ли то био чин оправдавања и изругивања над Србима?

  Питање: Папа Пије XII је крвник српског народа који је на религијском нивоу омогућио најстрашнији геноцид над Србима — Како је могуће уопште позивати се на Папу, а не задрхтати пред неизбројаним хиљадама сени наших мученика?

  Такође се огласила и Епархија СПЦ у Бечу:
  (https://spc.rs/eparhija-austrijsko-svajcarska-zabraniti-patrijarh-ulazak-na-kosovo-i-metohiju-nedopustiv-cin-koji-grubo-krsi-zakone-i-ljudska-prava/)

  „Забранити Патријарху улазак на Косово и Метохију јесте недопустив чин који грубо крши законе и људска права“

  Питање: Да ли то значи да одбити Папи улазак у Србију је такође недопустив чин који крши људска права?

  Ова и слична питања, која сам чуо у својој околини, дакле од најнезнатнијих међу верницима, ће остати без одговора, али ћемо зато сви дати одговоре пред Оним који их унапред зна. Да нам Он буде на помоћи, да одолимо сваком искушењу и да не пропаднемо у адску бездну вечног стида и срамоте. Свети новомученици српски молите се Господу за нас.

  11
 12. Чудо се не упореди патријарх српски, коме не дозвољавају улазак у његов готово напуштени старосрбијански дом, са патријархом руским Кирилом коме је од укро- и НАТО-нациста забрањено крочити на земљу на којој је крштен његов руски народ и у прву столицу архипастира руских – мајку свих руских градова, Кијев, него папу римскога потеже, који му изгледа из мисли и срца не избија те само гледа како ће што понизније угодити њему и његовима… Е жалости!

  10
  2
 13. Исти дух лажи,који је отворено нападао Цркву за време комуниста,сада напада Патријарха Српског од ,, ревнитеља,, секташа.Циљ исти и онда и сада,,да се Срби не досете.,,

  1
  8
 14. Ево православног ревнитеља из времена комуниста, ( није био
  миљеник комуниста, већ прогоњен), кроз кога проговара Дух Истине.

  7
  1
 15. После се чудимо зашто су комунисти само код нас јахали попове (комунисти читај Срби). Убили су више свештеника него усташе и балисти заједно. Лакоћа критике свега, „ја најбоље знам како треба“ говори да је могуће да се понови. „Ако није како ја кажем онда не може никако“. Свадљивост, неваспитање, непоштовање произилази највероватни из чињенице да је већина Срба живећи ван српске државе научила да поштује само немилосрдну туђинску власт. Чим би се доселили у Србију размишљали би у принципу „ко си ти да ми нешто одређујеш“. Шта друго.

  1
  2

Оставите коментар