Лари Џонсон: Зашто САД тако лудачки мрзе Путина?

Америчка страна се понаша као да су САД потребне Путину и Русији. Русија је открила да јој од САД није потребно буквално ништа под капом небеском. Али, зато је Русија и те како потребна Сједињеним Државама

Лари Џонсон (Фото: Страница Ларија Џонсона)

(A Son of the New American Revolution, 29. 11. 2022)

С пуном озбиљношћу постављам ово питање. Рођен сам у праскозорје Хладног рата, тинејџер постао током  шездесетих. Никад досад нисам чуо за ниво мржње исказане према било ком светском лидеру, чак ни према Пол Поту, који би био упоредив с отровoм који се данас бљује по Владимиру Путину.

Разумео бих такву мржњу на Путина да је поубијао милионе, својих (попут Пола Пота) или грађана других земаља. Или да је због његове завере збачена нека демократска влада за шта је користио своју стару братију из КГБ-а. Не бих ово питање постављао да је Путин Ујгуре заточио у концентрационе логоре па их искоришћава као робовску радну снагу.

Ако као меру код оцењивања да ли је неки лидер добар или зао узмемо „лоше понашање“, мислим да је нпр. кинески председник Си Ђинпинг гори од Путина и на унутрашњем и на спољном плану. Без обзира на то, члановима Г-20 нимало није сметало заједничко фотографисање са Сијем, али су и на саму помисао да их усликају с Путином тражили свакојаке изговоре.

Никада нисам видео ништа слично – тако детињасто, глупаво и опасно. Украјина губи копнени рат. Удари на електроенергетски систем, ограничена допрема наоружања за Запада, недостатак могућности производње опреме у Украјини, недостатак безбедних војних база за обуку нове војске, недостатак регрута за попуну јединица и наступање зиме и мраза довело је украјинску војску у велике неприлике. На основу тренутних извештаја Украјинцима је преостало да се из Бахмута ужурбано повуку, или да остану где су и ризикују да буду или убијени или заробљени. А последица тога ће бити пораз Украјине. С ким ће онда Украјина (или САД или УК) преговарати?

Путин је савршено свестан увреда и презира којима га засипају из САД и Европе. Њему се уопште не жури да почне било каве преговоре, ни са Вашингтоном ни са Европом. Русија је недавно једнострано отказала разговоре са САД о нуклеарном наоружању:

Русија је у уторак оптужила САД за токсично антируско понашање које их је, како кажу, принудило да се повуку из даљих разговора о нуклеарном наоружању са представницима САД одржаваних ове недеље у Каиру, преноси Ројтерс.

У оштро интонираном коментару, гласноговорница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова оптужила је САД да покушавају да изманипулишу нови нуклеарни споразум Старт у своју корист иако му, како је изјавила, Русија остаје посвећена.

Препоручујем и последњи видео Андреја Мартјанова који се дотиче управо те теме:

Такође препоручујем најновији текст Фила Ђиралдија — Визија мултиполарног света Владимира Путина.

Ни у најдубљем мраку Хладног рата ниједан од америчких председника — од Трумана до Џорџа Буша — није користио тако запаљиву реторику какву Бајден, његов тим и кључни чланови Конгреса користе за председника Путина. Америчка страна се понаша као да су САД потребне Путину и Русији. Како ће, побогу, Русија преживети без Мекдоналдса или америчких крофни? Русија је открила да јој од САД није потребно буквално ништа под капом небеском.

Али, зато је Русија и те како потребна Сједињеним Државама. Позиција Русије као једног од највећих произвођача вештачких ђубрива и уранијума чини је неопходном за САД. А Русија је на врло добром путу да под своју контролу стави и све богате ресурсе Украјине. Раније сам објавио доњи списак, али неће бити на одмет да га поновим:

УКРАЈИНА ЈЕ:

На 1. месту у Европи по количини уранијума;
На 2. месту у Европи и 10. месту на свету по количинама титанијума;
На 2. месту на свету по количини руде мангана (2,3 милијарде тона или 12 одсто светских резерви);
Има друге највеће на свету резерве гвожда (30 милијарди тона);
На 2. месту у Европи по резерви живе;
На 3. месту у Европи (13. месту на свету) по количини гаса из шкриљаца (22 хиљаде милијарди кубних метара)
На 4. месту на свету по износу укупне вредности свих својих природних ресурса;
На 7. месту на свету по резервама угља (33,9 милијарди тона)

Украјина је и важна пољопривредна земља:
Прва у Европи по површини расположивих ораница;
3. место на свету по површини земље црнице (25 одсто укупне светске количине);
1. место на свету по извозу сунцокрета у зрну и сунцокретовог уља;
2. месту на свету по производњи јечма, а 4. по његовом извозу;
3. највећи произвођач, а 4. највећи извозник кукуруза на свету;
4. највећи произвођач кромпира на свету;
5. највећи произвођач житарица на свету;
5. место на свету по производњи меда (75.000 тона);
8. место на свету по извозу пшенице;
9. место на свету по производњи кокошијих јаја;
16. месту на свету по извозу сира.

Украјина је у стању да подмири све прехрамбене потребе за 600 милиона људи.

Украјина је и важна индустријска земља:
Прва у Европи по производњи амонијака;
Има други и четврти највећи систем гасовода на свету;
3. у Европи и 8. на свету по инсталисаном капацитету нуклеарних електричних централа;
3. место у Европи и 11. на свету по укупној дужини железничке мреже (21.700 км);
3. место на свету (после САД и Француске) по производњи локатора и опреме за навигацију;
3. у свету по извозу гвожђа;
4. на свету по извозу турбина за нуклеарне електричне централе;
4. на свету произвођач лансирних рампи за ракете;
4. на свету по извозу керамике;
4. на свету по извозу титанијума;
8. на свету по извозу руда и концентрата;
9. на свету по извозу производа одбрамбене индустрије;
10. на свету по производњи челика (32,4 милиона тона).

Контрола свих ових ресурса увећаће укупни економски значај Русије, учинити  неопходнијим да Запад разговара са владом Владимира Путина.

Зато се враћам на питање с почетка — откуда толико дубока мржња према Владимиру Путину? Мислим да за њу постоје најмање два разлога. Први је то што није пристао да буде „затворска курва“ (prison bitch) Западу. Инсистирао је на руским националним интересима и увек их стављао испред и западних интереса и западних захтева, идући независним путем. Нпр. пристао је на захтев Сирије да јој помогне да угуши од Запада потпомагану побуну исламиста, не тражећи дозволу ни од Вашингтона ни од Брисела.

Друго, искрено је одан унапређивању хришћанских вредности, укључујући одбацивање LGBTQ плана о нормализовању хомосексуалности. Тиме је погодио Запад право у живац. То му је било неопростиви грех. Путина је  баш брига шта Запад мисли. И даље настоји да у Русији унапреди породичне вредности и подржи хетеросексуалну репродукцију. Путин није воук.

Протојереј Андреј Ткачов: Доношење закона о забрани ЛГБТ пропаганде у Русији биће равно великој војној победи

У једном тренутку у наредних шест месеци Украјина више неће имати ни ресурса ни подршке за наставак рата. Тада ће разговор са Путином постати од критичне важности. Хоће ли Запад  наћи начина да обнови нормалне односе с Русијом? И још важније — хоће ли Русија уопште хтети да се у такве односе упусти?

Шта мислите?

Лари Џонсон (Larry C. Johnson) – некадашњи припадник ЦИА и Антитерористичког одељења Стејт департмана. Више од двадесет година учествовао у обуци специјалних јединица америчке војске. Према сопственим речима, „потомак учесника Америчке револуције. Бар двадесет четворо мојих предака борило се за ослобођење америчких колонија од британске власти. Неки су и погинули за слободу. И, мада је већ два и по века откад су моји прадедови узели оружје у руке, принципи за које су се борили важе и данас. Овом блогу водиља је истина, и сви родољуби сличног става су добродошли.“

С енглеског посрбио: Стеван БабићCategories: Посрбљено

Tags: , , , ,

5 replies

 1. Лари је американска, верзија Геџе Гегуле.
  Нажалост по мени, који појма нема о наукама, а поготово политичким, ништа не знам, ал ,волем да знам.
  Американска верзија Геџе Гегуле, ДЕЛИ судбину Србије 190е 3-1918.
  Хвала Богу да је њихова верзија, потрајала доста дуже од наше, и инфицирала велики број људи, и стварно мислим, људи. Наравно, оним што је људско.
  Људско, људима, Нацистичко, Нацистима!

  1
  10
 2. Лери Џонсон је интересантан аутор.
  Окупља око себе још неке људе од којих се има шта чути.
  Његов сајт има интересантну коментаторску заједницу где се може приметити да има Американаца који имају соли у глави.

  https://zekaonica.blogspot.com/2022/11/blog-post_25.html

  11
 3. „У једном тренутку у наредних шест месеци Украјина више неће имати ни ресурса ни подршке за наставак рата.“
  Хвала СтСт на текстовима који знају да насмеју и орасположе од јутра. Не да се то неће десити у наредних 6 месеци, тј. до краја маја 2023. већ се неће десити ни до краја 2023. Можда ни после, али то сада не знам.Овај, „син нове америчке револуције“, је револуционарнији од мене(ха,ха,ха).
  Запад, посебно САД, дуго су планирали и припремали Укре за овај рат. И сигурно је да имају резервну армију за Украјину, а то је народ Леха. А оружје и опрема су им при крају (ха,ха,ха). Овладала криза, празна складишта, танки буџети. Срећа па им је Кефало оставио преко 350 млрд долара. А посебно им проблем праве недовољни капацитети војне индустрије, посебно у САД(ха,ха,ха).Узгред, те милијарде још им нису узели, јер верују да тајкуни могу да им буду адут против Кефала.
  До нагодбе ће доћи када даље вођење рата постане исувише ризично за партнере, једног или оба.
  Баш бих волео да ми неко од дежурних аналитичара објасни како ће то Укри да остану без ресурса у наредних 6 месеци. Неко од ових што су набијени чињеницама, а још јачи су у њиховој обради(ха,ха,ха).

  1
  12
 4. Русија квари посао западу по 2 ставке: једно је – да му одузима право на пљачку, а друго – да уништава његов сатанистички програм депопулације. Иначе овај програм далеко је од рационалног, много ближе религозно-секташком.

  10
  1
 5. @револуционар

  „Баш бих волео да ми неко од дежурних аналитичара објасни… (ха,ха,ха)“

  Не (ха,ха,ха)

  Дигли смо руке од залудне работе (ха,ха,ха)

  Као што нема смисла врапцу објашњавати нукларну физику (ха,ха,ха)

Оставите коментар