Закључци округлог стола „Како до реинтеграције КиМ у састав Србије”

На округлом столу учествовали Милица Ђурђевић Стаменковски, Бошко Обрадовић и чланови Покрета Милош Ковић, Слободан Самарџић, Слободан Орловић, Зоран Чворовић и Небојша Јовић

Слободан Орловић, Небојша Јовић, Бошко Обрадовић, Милош Ковић, Милица Ђурђевић Стаменковски, Слободан Самарџић и Зоран Чворовић (Извор: Покрет за одбрану КиМ)

Учесници округлог стола под називом Како до реинтеграције Косова и Метохије у уставноправни поредак Републике Србије сагласни су да заједнички усвоје следећи:

Закључак

 • Недвосмислено потврђујемо да је питање Косова и Метохије најважније државно, национално, идентитетско и безбедносно питање српског народа чије се решење мора тражити у оквирима Устава Републике Србије, Резолуције 1244 Савета безбедности УН и принципа међународног права.
 • Истичемо да је сваки предлог решења косовскометохијског питања који противречи изнетим принципима и претпоставља српско признање самопроглашене тзв. Републике Косово – на делу или на целој територији јужне српске покрајине – односно њен улазак у УН, неприхватљив и као такав не може бити предмет било каквих преговора. Позивамо државно руководство да категорички одбаци сваки покушај наметања решења која подразумевају промену међународно признатих граница и издвајање територије АП КиМ из уставноправног система Републике Србије.
 • Напомињемо да Република Србија мора да инсистира на доследној и целовитој примени Резолуције 1244 СБ УН, посебно оних делова који обезбеђују континуитет деловања њених институција у покрајини и гарантују присуство њених полицијских и безбедносних снага на територији АП КиМ, како би се осигурала безбедност српског и другог Србији оданог становништва и заштитили интереси Србије у покрајини.
 • Имајући у виду погубност Бриселског споразума и посебно његове примене од стране власти Србије, које су се тиме одрекле присуства државе у Покрајини, сматрамо неопходним поништење овог споразума. Позивамо државно руководство да уз подршку савезника Србије и земаља које не признају тзв. Косово покрене озбиљну међународну кампању за за враћање преговора о КиМ под мандат Савета безбедности.
 • Поздрављамо Пројекат реинтеграције Косова и Метохије у уставноправни поредак Србије, који је сачинио Покрет за одбрану Косова и Метохије, сматрајући га примереном и одговарајућом полазном основом за конкретизацију уставног концепта суштинске аутономије Косова и Метохије унутар Србије. Спремни смо да пружимо свој допринос томе да он прерасте у уставни предлог за доношење посебног закона о Косову и Метохији, као што то предвиђа чл. 182 Устава Републике Србије. Такође, поздрављамо напоре Покрета на даљој конкретизацији идеје о реинтеграцији јужне покрајине у државноправни поредак Србије.
 • Апелујемо на све државотворне и патриотске политичке снаге у земљи да покажу максималну одговорност и опредељеност за постизање политичког и националног јединства по питању очувања КиМ у саставу Србије.

У Београду, 14. децембра 2022. године

(Покрет за одбрану КиМ)

Округли сто Покрета за одбрану КиМ: Како до реинтеграције Косова и Метохије

Медија центар Београд, 14.12.2022. у 13:00, I спрат, Велика сала

Учествују:

 • Милица Ђурђевић Стаменковски, председник Српске странке Заветници
 • Бошко Обрадовић, председник Српског покрета Двери
 • проф. др Слободан Самарџић
 • проф. др Слободан Орловић
 • проф. др Зоран Чворовић
 • Небојша Јовић, повереник Покрета за одбрану КиМ са КиМ

Уводничар и закључци:

 • проф. др Милош Ковић, председник Покрета за одбрану КиМ

 Categories: Моба

Tags: , ,

2 replies

 1. Вук Јеремић вас је напустио.

 2. Или су они напустили Вука Јеремића? А где је Милош Јовановић? (Неко други из те коалиције?) Они га то кенселују заједно са „слободним“ медијима? „Мизогини простак“ није више добро друштво? Милица Заветница је сад већи стручњак за питање Косова од њега? Поред оваквог односа међу такозваним „патриотским снагама“ није чудо што нам овако иде….

  6
  1

Оставите коментар