Аљбин Курти: Нећемо дозволити „државу унутар државе“, само међусобно признање

Они би желели да Косово не буде држава, они би желели Заједницу српских општина која би била нека држава Србије унутар Косова, рекао представник Приштине

Аљбин Курти (Фото: Ludovic MARIN/AFP)

Да би дошло до нормализације односа Београда и Приштине, потребно је да у центру договора буде међусобно признање, а ако Београд каже да се то неће десити, онда су они против договора, изјавио је премијер ткз. Косова Аљбин Курти.

Он је у интервјуу за N1 БиХ коментарисао и формирање Заједнице српских општина и поручио да неће дозволити Републику Српску унутар тзв. Косова, тј. „државу унутар државе“, иако, како каже, веома добро зна да то Србија жели.

„Они би желели да Косово не буде држава, они би желели Заједницу српских општина која би била нека држава Србије унутар Косова. Њихов циљ је деструктиван, они не желе ништа за косовске Србе него желе нешто против нас. Београд који каже да је Косово лажна држава, а траже ЗСО су неозбиљни. Они да желе Заједницу српских општина прво би признали Косово“, истакао је Курти.

Период до пролећа је сасвим довољан да се постигне споразум Београда и Приштине, ако се има добра воља, тврди представник привремених приштинских институција. Он је оценио да је приступ дијалогу у прошлој деценији био погрешан, јер се сматрало да је тзв. Косово тема у дијалогу, а не једна од страна.

На питање да прокоментарише Вучићеве тврдње да га „сва сила Запада не може натерати да призна Косово“, Курти је одговорио да је „могуће да Вучић жели да каже да ће се Косово признати, али да ће то урадити неко други“. Он је додао да међународна заједница неће дуго трпети Србију.

„Пошто је могуће да веза Србије и Русије постане још јача и тада ће се међународна заједница морати јасно определити наспрам Србије. У том случају неће више бити могућа сарадња са Србијом ако она уђе у тесније односе са фашистичком Русијом. Знате, фашизам није резервисан само за Италију и Немачку. Са руским фашизмом сарађује Београд и демократска Европа не може бити неутрална према таквој Србији“, рекао је Курти за Н1 БиХ.

Говорећи о француско-немачком моделу, он је оценио да у предлогу има нових елемената и да је то добра база да се наставе разговори Београда и Приштине на новом нивоу. Када је у питању размена територија на Балкану, Курти је истакао да та „идеја није пропала, али пројекат јесте“.

„Албанијан пост“ тврди да је Приштина конструктивна страна за француско-немачки предлог, а да се „штап односи само на Београд“

Он је оценио да Српска православна црква влада у Србији и Републици Српској и да би Београд хтео да постоји “једна црква, једна држава и једна странка“.

„Главна политичка странка у Србији је СПЦ. Ако је ових првих 20 година овог века обележио исламски фундаментализам, сада на сцену ступа православни“, рекао је Курти.

На питање да ли очекује да ће Босна и Херцеговина признати Косово, премијер тзв. Косова одговорио је да је Дејтонски споразум направљен да би зауставио рат и омогућио инклузивност, али да је та инклузивност деградирала у вето Републике Српске. Он је оценио да је РС, уместо да се интегрише у државу, постала супротно – оружје Београда против целовитости Босне и Херцеговине.

„Србија не сме да нас нападне“

Курти је изјавио да се не боји војне интервенције Србије на Косово иако не искључује ту могућност и додао да би у том случају „отпор био успешан“ и да рачуна на НАТО, САД и ЕУ. За разлику од Косова, рекао је Курти за Н1 БиХ, Србија би „рачунала на Русију и Кину“.

Курти је рекао да би много српских генерала и званичника волело да се Косово нападне, али да не смеју.

„То не значи да се не надају новим околностима у будућности када би могли да нападну. Србија зна да ситуација није као пре 20 година. Наш отпор би у том случају био успешан“, рекао је Курти.

Курти је казао да је неколико месеци пре почетка сукоба у Украјини, у септембру 2021. године, министар одбране Србије заједно са руским амбасадором дошао су на границу Косова где су обишли војне снаге Србије.

Аљбин Курти: Неодговорно рећи да никада више неће бити сукоба и рата

„Ми смо тада били у редовним контактима са НАТО и Кфором јер је Србија хтела да пошаље поруку како заједно са Русијом може поново да окупира Косово. Последњих месеци добили су оружје од Кине. Значи Србија рачуна на Русију и Кину, а када они на њих рачунају онда и ми рачунамо на НАТО, САД и ЕУ“, навео је Курти.

Он је поновио да Србија „неће смети“ да направи офанзиву иако то не искључује апсолутно јер, тврди он, Србија „има 48 база око границе“.

„Један од разлога зашто Србија каже да неће признати Косово је јер жели да има што боље односе са Русијом и Кином. Када Србија ово говори то не поручује нама него Русији јер жели да каже Москви да ће наставити да буде њена губернија иако прима новац ЕУ“, закључио је Курти.

Опрема: Стање ствари

(РТ Балкан, 30. 11. 2022)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар