Амерички Центар за контролу болести тужен због лажних информација о смрти деце од ковида-19

Поднета жалба Министарству здравља САД, пошто су званичници државног Центра за контролу болести тврдили да је од ковида умрло више деце него што заправо јесте

Централа америчког Центра за контролу болести (Фото: globallookpress.com/Erik Lesser)

Организација „Заштите поверење јавности“ (ППТ) поднела је тужбу против званичника Центра за контролу болести (ЦДЦ) због ширења дезинформација о смрти деце од ковида-19, што је утицало и на пад поверења јавности у ту државну институцију.

„Заштита поверења јавности“ се обратила генералном инспектору Министарства здравља да истражи кршење научног интегритета Центра за контролу болести (ЦДЦ). ЦДЦ је део Министарства здравља САД.

Др Кетрин Флеминг-Дутра и др Сара Оливер су тврдиле да су смртни случајеви од ковидa-19 међу децом већи него што јесу и потом су одбиле да исправе дезинформације у својој студији.

Ковид као водећи узрок смрти код младих од 0-19 година (Из презентације др Кетрин Флеминг-Дутра)

„У идеалном случају, они треба да истраже инцидент, шта се догодило и да утврде да ли су одређени званичници ЦДЦ-а прекршили политику научног интегритета Центра. Верујемо да јесу“, рекао је директор ППТ Мајкл Чејмберлен за „Епох тајмс“.

Канцеларија генералног инспектора саопштила је да је примила жалбу и одбила да даље коментарише.

Званичнице америчког Центра за контролу болести Флеминг-Дутра и Оливер су на саветодавном панелу за вакцине ЦДЦ-а тврдиле да је ковид-19 био водећи узрок смрти међу децом. Презентација је одржана пре него што је панел усвојио препоруку да се деца старости између шест месеци и пет година вакцинишу цепивима компанија „Модерна“ или „Фајзер“.

У презентацији „Епидемиологија ковида-19 код деце узраста од шест месеци до четири године“ лекарке су цитирале ненаведени рад британских научника, који су анализирали податке из матичне књиге умрлих из ЦДЦ-а. Британски научници су касније исправили своју студију, наводећи да нису у потпуности разумели како су подаци пријављени.

Флеминг-Дутра и Оливер упозорене су да шире дезинформације, али нису исправиле своју презентацију.

Директорка ЦДЦ-а др Рошел Валенски касније се позивала на спорну студију. На сајту Саветодавног комитета за праксу имунизације, који је део Саветодавне комисије за вакцине, спорни подаци нису ажурирани.

Спремни за вакцинацију већ од пет година (Из презентације др Кетрин Флеминг-Дутра)

„Очигледна кршења политике научног интегритета укључују ослањање на студију која није рецензирана, односно на прецењивање смртних случајева деце од ковида-19“, пише у жалби инспектору Министарства здравља.

„Јавно здравље се ослања на поверење јавности и званичници морају да цене то поверење“, закључио је Чемберлен. Навео је да истраживања показују да мање од половине Американаца има поверење у ЦДЦ-ове информације о ковиду-19.

Амерички Центар за контролу болести: Труднице би требало да се вакцинишу

„Много је мање вероватно да ће људи следити смернице које препоручује ЦДЦ или званичници Министарства здравља. И то може имати веома негативан утицај на јавно здравље. Зато је важно да се придржавају принципа научног интегритета како би имали поверење јавности“, истакао је Чемберлен.

Опрема: Стање ствари

(РТ Балкан, 19. 11. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Свашта; ко би рекао за такву установу!? 🙂

    6
    1

Оставите коментар