Јенс Столтенберг: Ракета украјинска, али кривица је руска

Да будем јасан, ово није кривица Украјине. Русија сноси крајњу одговорност јер наставља свој илегални рат против Украјине, рекао генерални секретар НАТО-а

Јенс Столтенберг (Фото: AP Photo/Olivier Matthys)

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је на конференцији за медије након јучерашње експлозије пројектила у Пољској рекао да се ради о несрећном случају али да је на крају одговорна Русија.

„Истрага је у току, али прелиминарна анализа сугерише да је инцидент вероватно изазвала украјинска ракета противваздушне одбране испаљена у циљу одбране украјинске територије од руских напада крстарећим ракетама. Да будем јасан, ово није кривица Украјине. Русија сноси крајњу одговорност јер наставља свој илегални рат против Украјине“, рекао је Столтенберг.

„Нема назнака да је пројектил резултат намерног напада или да Русија припрема офанзивне војне акције против НАТО-а. Савезници из НАТО-а изразили су најдубље саучешће због трагичног губитка живота након што су две особе убијене у Пољској. Савезници су изразили и своју снажну солидарност са Пољском и јасно ставили до знања да ћемо наставити да подржавају Украјину у њеном праву на самоодбрану“, рекао је он.

Ракете пале на територију Пољске на граници са Украјином, има погинулих

Шеф НАТО-а позвао је Русију да „заустави овај бесмислени рат“ и рекао да је алијанса уједињена и да ће увек учинити оно што је неопходно да заштити и одбрани све савезнике.

Пољски премијер Моравјецки рекао је да након инцидента са пројектилом да нема потребе да се примењује члан 4 НАТО уговора о акцијама у случају претње чланици Алијансе.

(Политика, 16. 11. 2022)

Марија Захарова: Хоће ли се Пољска извинити

Портпарол Кремља Дмитриј Песков раније је изјавио да су званичници низа западних земаља, укључујући Пољску, хистерично реаговали на инцидент са ракетом без правих информација

Званична представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова упитала је да ли ће се пољске власти извинити за антируску хистерију која је уследила након пада ракете на територију Пољске.

„Председник Пољске рекао је да је пад ракете ‘несрећан случај’. Још јуче смо слушали хистерију пољских званичника и политичара. Хоће ли се извинити пољске институције које су себи дозволиле антируске испаде и које су у поноћ позвале амбасадора Русије у Варшави Сергеја Андрејева?“, написала је Захарова на Телеграму, пренео је Спутњик.

Марија Захарова (Фото: Дариа Антонова/Регнум)

Пољски медији су 15. новембра увече саопштили да су две ракете пале на територију Пољске у близини границе са Украјином. У инциденту су погинуле две особе. Након тога је ноћу 16. новембра у Министарство спољних послова Пољске хитно позван руски амбасадор у Варшави Сергеј Андрејев. Како је саопштено, руског амбасадора је примио пољски министар спољних послова Збигњев Рау и том приликом је „обављен веома кратак разговор“.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков раније је изјавио да су званичници низа западних земаља, укључујући Пољску, хистерично реаговали на инцидент са ракетом без правих информација о догађају, истакавши да је реч о још једној помахниталој русофобичној реакцији.

Скраћивање и опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 11. 2022)

Фајненшел тајмс: Сукоб Украјине и Запада након експлозије у Пољској

Украјинце нико не криви, а они отворену лажу, поручио дипломата за британски лист

И поред тога што су НАТО, Пољска и САД потврдиле да је на територију Пољске највероватније пао украјински пројектил, из Кијева одбацују те наводе, што је довело до сукоба међу савезницима, пише „Фајненшел тајмс“.

Пољски председник Анджеј Дуда саопштио је да истрага показује да се највероватније ради о пројектилу руске производње, али да нема доказа да је Русија испалила пројектил.

Евгениј Сатановски: САГА О ПОЉСКОМ ТРАКТОРУ

Из Беле куће су потврдили закључке Варшаве, такође поручивши да је експлозија вероватно резултат пада украјинске противваздушне ракете.

Са друге стране, украјински председник Владимир Зеленски и поједине западне државе првобитно су окривиле Кремљ за лансирање пројектила који је испаљен током највећег ракетног напада Москве на Украјину у последњих неколико недеља.

Ипак, украјински председник је задржао исти став, рекавши да на Пољску није пала украјинска ракета, али је додао да је неопходна истрага у коју треба да буде укључен и Кијев.

Одговарајући на коментаре Зеленског, неименовани дипломата из једне чланице НАТО-а за „Фајненшел тајмс“ је рекао да ситуација постаје „смешна“.

„Украјинци уништавају наше поверење у њих. Украјину нико не криви, а они отворено лажу. Ово је разорније од пројектила“, поручио је дипломата.

Скраћивање и опрема: Стање ствари

(РТ Балкан, 17. 11. 2022)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. https://uploads.disquscdn.com/images/4b2ec31d7ecfbd0b584e4eb8b98c0cecd26412fc4eb7f89ff200e5853c90c6f5.png
    Oвo je S300VM
    Питање је колико су украјинци испалили оваквих ракета и побили свога народа.
    Руси ове ракете не користе одавно.
    Ово је роба заостала од СССР.

  2. Да је руска ракета добацила до Варшаве или Лондона, не би се усудили да активирају члан 5.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading