На ФПН у Београду одржана трибина „Српски идентитет између прошлости и будућности“

На трибини студентске организације „Српски политички форум“ на ФПН-у говорили Часлав Копривица, Душан Достанић и Виктор Савић

Фото: ФПН

Трибина на тему „Српски идентитет између прошлости и будућности“ на којој су учествовали проф. др Часлав Копривица са Факултета политичких наука, др Душан Достанић из Института за политичке студије и глумац Виктор Савић, одржана је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Проф. др Часлав Копривица објаснио је како је могуће развити само једну, али не и другу врсту идентификације. Он је навео примере настанка разних идентитета широм света. „Динамика стицања идентитета разликује се од народа до народа. Идентитет је свакако условљен различитим историјским околностима“, саопштио је професор Копривица.

Др Душан Достанић говорио је о утицају неолиберализма на национални идентитет. Он је упоредио национални и верски идентитет Србије са Западом, осврнувши се на тренутне кризе. „Идентитет подразумева везу са културним и историјским коренима. Идеја да се традиционалне вредности могу заменити универзалним вредностима није основа на којој се може створити осећај идентитета“, предочио је др Достанић.

Духовна хајдучија: Сачувати и пренети Добро које нам је остављено у аманет

Глумац Виктор Савић говорио је о важности учења веронауке у основним и средњим школама. Он је подвукао паралелу између некадашњег и модерног начина васпитања и похвалио младе који све чешће самовољно одлазе у цркву. ,,Свако време доноси нове изазове, исто тако се и национални идентитети са њима суочавају. Мислим да су млади дорасли томе да се суоче са изазовима данашњице“, закључио је Виктор Савић.

Модератор трибине био је студент Ненад Ракић из студентске организације Српски политички форум са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Трибину је организовала студентска организација Српски политички форум.

Опрема: Стање ствари

(Факултет политичких наука, 26. 10. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

9 replies

 1. „Да не заборавимо ко смо“

  Нисам сигуран да ли је онај момак са прекрштеним рукама на слици нама познати днт мада мислим да он носи сочива а не наочаре. Не знам како су они на овом скупу дефинисали српски идентитет. Било би добро да неки учесник напише опширније да би знали ко смо и да не лутамо по мраку. Да се за тренутак подсетимо до чега се овде заједничким напором дошло пре одласка дотичног на Понт. Било би такође интересантно да ово упоредимо са оним до чега су они на овом скупу дошли.

   Ко сте ви, Срби?

  “Ми, Срби, смо директни баштиници најстарије и највише европске цивилизације и културе, староседеоци Европе и Балкана, примогени народ који је први примио хришћанство и учинио га светском религијом, чији језик је основа Санскрита и скоро свих европских језика, из чијег се окриља развила словенска и ведска цивилизација, која је изнедрила Александра и Хомера, Спартака и Диоклецијана, Константина и Јустинијана, Душана и Карађорђа, Светог Саву и Теслу. Ми смо народ који неизмерно дугује својим прецима а још више својим потомцима и чија је највећa мана да често нисмо свесни тога.”

  19
  5
 2. Na Diwali festival svetla, upoznah Sveta I Ovida ( izgovara se Vida ) cerkice od moje optometrist. @ Onorije E Ilirije odlican odgovor.

  9
  3
 3. Саф, ево пронађи овде Виду и Свету (Светлану):

  6
  3
 4. Интересантно је да се не нигде може ништа пронаћи о ономе о чему се говорило на трибини ФПНа „Српски идентитет између прошлости и будућности“. Као да је то била нека конспиративна трибина са темом која је полу-забрањена. Само су 2-3 реченице пренесене са ње али се ни у њима не даје ни један једини елемент српског идентитета. Мислим да је разлог за то што нико не сме да се упусти у то јер би онда морао да наведе све оно што га чини а то је већ озбиљан пројекат. Није довољно само рећи да су Срби нпр ‘светосавски народ’.

  Ипак, ових пар реченица указују да је “Идентитет свакако условљен различитим историјским околностима“, и да „Идентитет подразумева везу са културним и историјским коренима”. Оне указују на пут где би требало трагати за дефинцијом српског идентитета али је такође видљиво да нико не сме да се упути њиме.
  Иначе, указано ми је да је у горњој верзији испуштена једна реченица па је овде додајемо:

  “Ми смо народ косовског завета и јасеновачких новомученика, јунака са Цера, Кошара и Кајмакчалана који неизмерно дугује својим прецима а још више својим потомцима…

  Надам се да је Саф уживала у прослави Дивалија (или Дева-лија) који симболизује духовну победу ‘светла над тамом, добра над злом и знања над игноранцијом’, код свог оптометристе Ришија. Пажљивији истраживач би могао да утврди да су светло и тама идентични на Санскриту и српском, да нaђе аналогију са словенcким паганским прославама као и да је реч ‘веда’ још присутна једино у српском (и дериватима) као нпр – приповеда, заповеда, проповеда, припове(д)ка, итд.

  11
  5
 5. Инсистирање на паганском пореклу Срба где се протословенском прикрпљује (као закрпа на подеране чакшире!) и хиндуистички паганизам, је колико неосновано толико и иритантно.

  Коментатор је очигледно без основног лингвистичког знања, али му то не смета (напротив, то му и омогућује) да тврди (без икаквог доказног материјала или разрађене хипотезе) да је српски праобраз санскрита, а тиме и многих других језика.

  Само по себи, то и не би било вредно даљег коментарисања, али та језичка веза је само проводник и изговор за погано подметање поганства/паганства као нечег идентитетски аутентичног код Срба.

  При томе, коментатор бескрупулозно у исту раван ставља (Боже опрости) јасеновачке мученике, хероје са Кошара и пагански Хинду празник Дивали, на пример.

  Јер, (опет, Боже опрости) „није довољно само рећи да су Срби нпр ‘светосавски народ’“, како претходно рече!

  Коме Светосавље није довољно, ето Хиндуизма, „богиње“ Кали, јоге и Хари Кришне, Саи Бабе (а може и баба Ванге). Ту се могу наћи много сличних речи у њиховим списима (ако су на санскриту), и то ће нововернику олакшати да се уски оквири Светосавља прошире, просветле и обогате новим видицима. Само, ваља пазити да се та „светлост“ не покаже мрклим мраком, тамом преисподњом…

  Аутор „Онорије“ је на другом месту објавио листу лепо срочених захтева у вези са КиМ, која се и мени допала и била вредна позитивног коментара. Али, не схватих до сада да је он само надимак променио, при чему се испоставља да не престаје да и даље „дише на трску“ и туши својом неопаганском пропагандом.

  13
  8
 6. “Ми, Срби, смо директни баштиници најстарије и највише европске цивилизације и културе, староседеоци Европе и Балкана, примогени народ који је први примио хришћанство и учинио га светском религијом, чији језик је основа Санскрита и скоро свих европских језика, из чијег се окриља развила словенска и ведска цивилизација, која је изнедрила Александра и Хомера, Спартака и Диоклецијана, Константина и Јустинијана, Душана и Карађорђа, Светог Саву и Теслу. Ми смо народ који неизмерно дугује својим прецима а још више својим потомцима и чија је највећa мана да често нисмо свесни тога.”Ово је најобичнија глупост.Шаргић и Шарић на квадрат.

  9
  10
 7. @ Onorije E Ilirije, velicanstveno odgovor. Divali festival je kao I uvek za mene vrlo zanimljiv, svetotlost mora da pobedi tamu, nas Tesla je isto proucavao Veda. Da dodam u Australia svojevremeno doslo je dosta Luzickih Srba, prvobitni emigranti iz Nemacke su vecinom bili oni. Vecinom su bili Lutherans , vremenom posto su im slali pastore da drze sluzbe na nemackom zatrt im je jezik .Cak mnogi I nemaju pojma. Tuzno zar ne? Svako dobro.

  8
  8
 8. Саф, историја балтичких Срба је дуга и тешка попут историје балканских Срба. Они су били староседеоци у Немачкој али су временом потиснути, побијени и германизовани. Пруси су били Срби и говорили су српски до пре 200 година када је законом забрањено. Парадокс је да је етнички Србин ујединио Немачку (Бизмарк), основао Протестантску цркву (Лутер) и немачку Академију наука (Лајбниц).

  Bојвода Павле Јуришић Штурм је био један од тих Срба. Пруси су изгубили српски језик али не и генетику. Сетимо се источно-немачких спортиста, најбољих на свету. Скоро сви они су били потомци германизованих Срба који су основали Берлин, Дрезден, Бранденбург (Бранибор). Има и слика када после избора у Немачкој 1933. Прус Фон Хинденбург са његових 2 метра висине среће Хитлера са његових 1.70м.

  Срби (Венди) су се раселили из Немачке. Има их у Тексасу (Сербин) а и у Аустралији. У Викторији их је највише око Хамилтона (моја школска другарица има тамо велику фарму оваца) и Баларата, у Мелбурну Ајванхо/Хајделберг. Они су први започели са производњом вина у Бароса Вели.

  План ми је пројекат да се успоставе боље везе између балканских и балтичких Срба с обзиром да смо исти народ. Боже здравље и нове опанке.

  Пар линкова о дијаспори балтичких Срба и статуа кнеза српског племена Бодрића, Никлота (1160) у Шверину (Зверину) Немачка, који је основао династију Мeкленбург која је владала до 1918. године.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Serbin,_Texas
  https://texaswendish.org/
  https://www.wendishheritage.org.au/
  https://i.imgur.com/8eqCZEd.png

  5
  7
 9. Похвале учесницима трибине. Срби и требају и имају обавезу сачувати свој идентитет, и своју културу коју баштине, и духовност о чијој је важности зборио Виктор Савић, имају обавезу покушати одбранити и своју историју.

  Ово задње и неће бити лако.
  „Ко контролише прошлост, контролише будућност“… написа једном неки је*ивјетар. и да нам одговор ради чега се удара преко подобних (квази)историчара и којекаквих плаћених пискарала по српској историји, Гдје ће се држећи се задатог калупа моделирати, преобликовати и изобличити национална историја тако што ће се под плаштом тзв критичке историографије што више наглашавати оно рђаво, ружно и грешно из српске историје, што ће за послљедицу имати осјећај стида, сталног терета кривице и презира према властитом роду, временом ће се усадити осјећај инфериорности и поданички менталитет. и утабати пртина пројектованим политичким процесима.

  На истом задатку су и све бројнији шарлатани који добијају медијски простор, и чија је сврха негирати све из српске историје, плебс контаминирати (идиотским) теоријама завјере, кроз које ће се скрнавити, обесмиљавати и вршити силовање историје у покушају.

  Тако ће нас „приосвијетлити“ како све знане и незнане историјске личности, од Александра (само још да нас обавијесте којег), Спартака, неког цара Доклећанина илити проклетог цара Дукљанина како га називао блаженопочивши митрополит Амфилохије, неког Косте па све до Јустинијана илити „Управде“ лично, бејаху Срби али ето лупежи то крију пред васколиким Србљем. Јашта.

  Некад су ти који забразде са тим идиотским мантрама и теоријама, вођени пустом жељом да добију медијску пажњу, евентуално коју кинту зараде, и нису свјесни да су и они корисни идиоти и инструменти спољног играча који и кроз такав приступ гдје ће се све негирати и обесмислити, ради на слуђивању и распамећивању нације,гдје ће се створити гадљивост нације посебно према старијој историји (и тако смо већ имали фазу када бјеше нежељено више се бавити историјом старијиом од 1941-е), и тако трасирати пртина да српску историју моделира и обликује неко други.
  А тај ко нам моделира историју, моделираће нам и будућност, како нас упозори већ горе поменути писац.

  7
  3

Оставите коментар