Жозеп Борељ: Благостање ЕУ заснивало се на јефтиној енергији из Русије

Очигледно је да сада морамо да тражимо енергетске изворе унутар Европе, колико је то могуће, а не да мењамо једну зависност другом, изјавио шеф европске дипломатије на састанку са дипломатама ЕУ

Жозеп Борељ (Фото: Гети)

„Наше благостање се базирало на јефтиној енергији из Русије. Очигледно је да сада морамо да тражимо енергетске изворе унутар Европе, колико је то могуће, а не да мењамо једну зависност другом. Најбоља енергија је она која се производи у земљи. Људи за сада нису свесни чињенице да Русија и Кина неће бити оне државе које су биле за развој наше економије и то захтева озбиљну реструктуризацију“, истакао је Борељ.

Он је подсетио да се ЕУ дуго ослањала на кинеско тржиште у увозу и извозу, преносу технологија, инвестиција и куповала јефтину робу. Нагласио је и да је доступ кинеским тржиштима све сложенији, да предстоје озбиљне промене, као и да ће то довести до политичких проблема.

Европска унија је у оквиру осмог пакета санкција Русији проширила ограничења на Доњецку Народну Републику, Луганску Народну Републику, Запорошку и Херсонску област, чији су становници на референдумима гласали за присаједињење Русији.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/ИН4С, 10. 10. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар