Комерсант: Владимир Путин и Александар Лукашенко договорили распоређивање заједничких регионалних јединица

Реците председнику Украјине и другим лудацима да ће им Кримски мост изгледати као цвеће ако дирну бар један метар наше територије својим прљавим рукама, изјавио председник Белорусије

Александар Лукашенко и Владимир Путин (Извор: Интермагазин)

Председник Белорусије Александар Лукашенко тврди да је путем незваничних канала „упозорен на удар на Белорусију са територије Украјине“. Према његовим речима, он се са руским председником Владимиром Путином договорио о размештању заједничких регионалних трупа.

„Формирање ове групе је почело. То траје, мислим, два дана. Моје наређење је дато да почнемо да формирамо ову групу“, рекао је Лукашенко на састанку са војском и безбедносним снагама. Колика ће бити група и где ће бити смештена, није познато.

Он је прецизирао да је договор са Путином постигнут током личног састанка након неформалног самита ЗНД у Санкт Петербургу.

„У вези са заоштравањем на западним границама Уније, договорили смо се да распоредимо регионалну групацију Руске Федерације и Републике Белорусије. Све је по нашим документима. Ако ниво претње достигне садашњи ниво, као што је сада, почињемо да користимо груписање Уније“, рекао је председник Белорусије.

Предлог Русије Белорусији: Спојимо се и створимо савез држава – то би био ефикасан одговор на санкције Запада

Он тврди да се у Украјини „о томе не само разговара, већ се планира удар на територију Белорусије“. „Наравно, Украјинцима ово апсолутно није потребно. Па, зашто би иначе отварали други фронт на нашим јужним границама, имају на северним? Па, зашто? Ово је лудо са тачке гледишта војске. Ипак, процес је почео“, уверава Александар Лукашенко. Није дао никакве доказе о томе.

Коментаришући информације о могућим ударима из Украјине, белоруски председник је рекао: „Мој одговор је био једноставан: „Реците председнику Украјине и другим лудацима да ће им Кримски мост изгледати као цвеће ако дирну бар један метар наше територије својим прљавим рукама“, запретио је Лукашенко.

Раније је више пута рекао да белоруска војска не учествује у војној операцији у Украјини. Прошле недеље Александар Лукашенко је рекао да је Украјина распоредила до 15.000 војника на белоруску границу. Тамо су наводно постављали блокаде на путевима и ватрене положаје. Министарство одбране Белорусије саопштило је о спремности за оружану одбрану Уније. Одељење може привући 500.000 војних обвезника. Јуче, 9. октобра, гранични комитет Белорусије саопштио је да је Украјина дигла у ваздух скоро све мостове на граници две земље.

Опрема: Стање ствари

(Комерсант/НСПМ, 10. 10. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: ,

Оставите коментар