РТС: Европски парламент позваће ЕУ да прекине преговоре са Србијом док не уведе санкције Русији

Европски парламент нема овлашћења у области проширења и не одлучује о току приступних преговора, али усвојене резолуције имају политичку тежину коју могу да узму у обзир и друге европске институције

Илустрација: Нова.рс

Европски парламент позваће ЕУ да не наставља приступне преговоре са Србијом све док се Београд не усклади са политиком санкција према Русији и не постигне значајан напредак у реформама, стоји у извештају парламента о стратегији проширења ЕУ, у који је увид имао РТС.

„ЕУ треба да постави као приоритет усклађивање земаља кандидата са заједничком европском спољном политиком и настави приступне преговоре са Србијом само ако се она усклади са санкцијама ЕУ према Русији и постигне значајан напредак у реформама везаним за пут ка ЕУ“, наводи се у извештају о стратегији проширења, чији аутор је посланик групе Социјалиста и социјалдемократа Тонино Пицула.

Извештај позива ЕУ да размотри коришћење европских фондова намењених Србији, у светлу усклађености са спољном политиком, „посебно пројеката финансираних у оквиру Економско-инвестиционог плана за Западни Балкан, како би се осигурало да сва издвајања из ЕУ буџета буду потпуно сагласна са њеним сопственим стратешким циљевима и интересима“.

Александар Вучић: У лице су ме питали – кад ће санкције Русији

О извештају о „Новој стратегији проширења“ ће се гласати на седници спољнополитичког одбора Европског парламента 13. октобра, а о његовом садржају је кроз компромисне амандмане већ постигнута сагласност највећих политичких група Народних странака, Социјалиста и социјалдемократа, Зелених и групе Обновимо Европу.

Усаглашени текст амандмана позива Србију да се „систематски усклађује са свим рестриктивним мерама ЕУ према Русији, и мерама генерално“, као и да демонстрира напредак у демократији, владавини права и пригрли европске вредности и приоритете“.

У делу извештаја који говори о дијалогу Београда и Приштине, Европски парламент позива ЕУ да појача свој ангажман како би се постигао правно обавезујући споразум „заснован на међусобном признању две стране, у оквиру дијалога“, што је, како се оцењује, кључно за њихов напредак ка ЕУ и уједно нешто што ће „допринети регионалној стабилности и просперитету.“

Посланик Европског парламента из Пољске Радек Сикорски захвалио САД што је онеспособила гасоводе Сјеверни ток 1 и 2

Након гласања на спољнополитичком одбору 13 октобра, извештај о „Новој стратегији проширења ЕУ“ требало би да буде усвојен у форми резолуције на пленарној седници Европског парламента у новембру.

Резолуција нема обавезујућу снагу, већ ће као препорука бити послата Европској комисији и земљама чланицама.

Европски парламент нема овлашћења у области проширења и не одлучује о току приступних преговора, али усвојене резолуције имају политичку тежину коју могу да узму у обзир и друге европске институције.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 28. 9. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

6 replies

 1. Баш је тешко објашњиво то непоколебљиво уверење тзв. колективног Запада (згодан је израз) да смо ми ама баш на све спремни да би нас они тамо, у даљој будућности, примили у своје проблематично друштво, чији су и темељи већ прилично попуцали! Зар је могуће да бројни обавештајци, а наравно и домаћи обожаваоци нису у стању да их обавесте о стварном расположењу овог народа, које је, после сваке овакве изјаве, вероватне све одлучније против уласка у то друштво!
  Што би ми се ми „систематски усклађивали са свим рестриктивним мерама ЕУ према Русији, и мерама генерално“? Они још говоре о владавини права, о европским вредностима и приоритетима“? Па ми нисмо чланови, а имали смо прилике да се уверимо у то какво је њихово схватање владавине права, а и које су европске вредности и приоритети. Обијали су нам се о главу толико пута!

  14
 2. Они можда верују да смо ми ама баш на све спремни јер су им одавде годинама стизали такви сигнали, чак и уверавања. И још стижу.
  С друге стране, само чекајте да видите какво ће пиштање да настане ако буде укинут бели Шенген. Чак ни не морају да заврћу финансије, само да озбиљније рампе никну на Хоргошу, Батровцима и ка Бугарској. Додуше, прочитах негде да им је компликованији механизам за промену безвизног режима него тај финансијски, али где постоји воља, пронађе се и начин. Поготову ће га наци екипа пронаћи.

  10
 3. Дај Боже!

  14
  1
 4. Увешћемо санкције Рф, наравно. Не можемо ми без њиховог новца, предприступних фондова, неповратних средстава, инвестиција, тржишта.. А тек „бели шенген“.. Па Аца „књижи“ четри милијарде евра годишње само од дознака наших људи који тамо раде, а овде шаљу новац. Тако да.. биће санкција, али мора мало „драме“. Председник то воли. За почетак мало да „педалира“ СПС.(случај Бобар)

  4
  7
 5. „Европски парламент позваће ЕУ да прекине преговоре са Србијом док не уведе санкције Русији“
  Kако неко рече: „Србија ће бити примљена у ЕУ одмах после Турске а Турска неће никада „.
  Они знају да нас лажу и ми знамо да нас лажу али због неког разлога представа се и даље одвија.
  “ Ко на брдо ак’ и мало стоји даље види но онај под брдом.“
  Читајте Горски Вијенац па ћете многе ствари из овог смутног времена видети бистрије.

  19
 6. „Европски парламент позваће ЕУ да прекине преговоре са Србијом…“

  Је л’ треба да се плати нешто за ту услугу?

  13

Оставите коментар