Александар Тутуш: Литије за лаку ноћ

Вјерујући замишљају да се патријарх успротивио Вучићу предвођењем посљедњих Литија. А не видимо да су то Литије за спавање, седатив Литије, Литије за лаку ноћ Србијо. Кад су биле Литије да не изгубимо Косово?

Александар Тутуш (Извор: Лична архива)

Све ове дане коначне предаје Косова и Метохије главна тема је Европрајд. Напокон нам постаје јасно зашто се, посебно Србији, већ деценијама намеће тзв. Парада Поноса као основно цивилизацијско питање од стране западних фактора – првенствено Европске уније и САД. Парада поноса је годинама испит који нам се испоставља као понављачима, а осим што је то метода притиска и уцјене открива се још једно лице и сврха те својеврсне Параде.

Парада је првенствено маска. Скривало. Смишљено изведено одвлачење пажње и енергије са суштинских проблема. Тактичка варка која наше снаге одвлачи са стратешки најважнијих жаришта на периферне циљеве.

Оног дана када је пажња јавности усмјерена ка Његовом преосвештенству владици банатском Никанору и његовој бесједи која је требала словити као историјски отпор за спас Србије, заправо отпочиње овај игроказ око Европрајда. Убрзо се укључио и владика зворничко-тузлански Фотије ламентима над Крајином а онда и поукама о Европрајду. Дакле, формиран је први фронт – тзв. тврда струја у СПЦ. Али, то није игра за једнога – па тзв. опозиција и либерални комунисти (популарно звани Друга Србија) заузимају противничку позицију и креће прави фингирани рат. Као много пута до сада, почиње лажна борба за Србију и Српство. Ситуација из које је видљиво како су и позиција и опозиција на истој платној листи. У сусрет Европрајду, можда? Не!

Владика Никанор: Проклећу све који организују и учествују у Европрајду!

У сусрет коначној предаји Косова и Метохије. Ова тактичка варка, која се већ толико пута показала као дјелотворна, сад ће послужити за финале које игра власт Александра Вучића.

Оног тренутка, нажалост, кад је за вријеме блаженопочившег Патријарха Иринеја, СПЦ лажним паролама придобијена за погубну политику Александра Вучића и његове партије, постало је очигледно да је посљедњи ров према Косову пао.

Европрајд не служи да се прошетају људи који имају потребу јавно рећи да су перверзни, сврха ове манифестације јесте да се грађани који не одобравају ту Параду извичу, терапеутски извриште, користећи то као лијек и надокнаду за оно кад нису вриштали кад је требало и зашто је требало. Не вриште и арлаучу због сломљеног Крста из Подујева него због Европрајда. А Предсједник Владе већ по трећи пут на њеном челу – ни мање ни више него – припадник популације која има потребу јавно да каже оно што је срамотно и тајно.

Ана Брнабић и Милица Ђурђић на геј паради 2019. године (Фото: Андрија Вукелић/Танјуг)

Како је текао избор за новог мандатара, који је био главни предуслов? Требало је провозати таблице са сломљеним Крстом, премијерка се није колебала, први радни дан након реизбора – правац Косово. Таблице без Крста су символ ломљења Крста у Подујеву 2004. и прихватање да Косово није Србиново Крсно тло.

У ту терапију вриштања у празно, да бисмо себе заварали да нисмо нијеми – а нијеми смо и мутави као камен на дну ријеке – укључио се цијели народ, интелектуалци, професори, академици, и по ко зна који пут владике и наравно Његова Светост Патријарх Српски Порфирије. Створен је прави фронт око тобоже јединог национално важног питања – Европрајд, то је бити или не бити? Биће га, већ траје, учесници знају како им је, а ми смо опет обманути. Вриштимо, арлаучемо, завијамо, нисмо нијеми, још ћемо себе убједити да смо заиста послушали свој унутарњи глас и устали без одлагања.

Да би сви аспекти били задовољени уприличене су и произведене Литије. Некад су за партијске потребе извођене представе, разне забавне тачке, по школама драмски програм и рецитације – у нашим данима, кад затреба, ево Литија. У овој посљедњој био је и Патријарх. Да се дода на тежини, али и да не измакне контроли то вриштање, да не би одвукло на праву страну зашто треба вриштати, из мозга. У Литијама су обавезни присуствовати сви парохијски свештеници, монаси. Тјеше се да се око нечега морамо сабирати. Вјерујући замишљају да се Његова Светост усудила успротивити Александру Вучићу својим предвођењем посљедњих Литија. А не видимо да су то Литије за спавање, седатив Литије, Литије за лаку ноћ Србијо, да заспеш заувијек и не видиш и не чујеш.

Извор: iFamNews – Србија

Кад су биле Литије да не изгубимо Косово? Зашто није била Литија да се не пристаје на Сломљени Крст као символ? Зато јер смо ми нијеми свједоци који заслужују Александра Вучића и Ану Брнабић! Зато јер ми вриштимо само по наруџби Александра Вучића!

Онда кад нам, као наш надриљекар, дâ знак пустимо глас и траћимо вријеме и енергију око небитности.

А наша нијемост ће у историји бити саучесништво. Ако смо се некад чудили у себи нашим дједовима за Тита и комунизам, пребацивали очевима за Милошевића, себе можемо оптужити за нијемост и саучесништво Александру Вучићу за уништење Српства и Србије.

Прочитајте још



Categories: Разномислије

Tags: , , , , , , ,

39 replies

  1. Немојмо се расплињавати, доведимо бар један посао до краја!

    Имамо посла са НАТО формацијама који се баве психосоцијалним инжењерингом и свакаквим другим у специјалном рату и нападају на више нивоа и у више праваца.
    Веома важна битка са ЛГБТ промотерима је у суботу 17.9.2022 и мора да се бије због наше деце. Може лако да прерасте и у физички окршај са свим последицама.
    Била би се и да на КиМ нема ни једног страног војника и да тамо живе само Срби.

    Наравно, било би пожељно да се инерција одржи и у наредним литијама/протестима моли/захтева читав низ вредности које су нам закинуте, а јесу не само хришћанске и српске него и свељудске и свевременске.

    Корак по корак!
    На нашој земљи се много злог запатило.

    24
    7
  2. Хуље

    Богу Оцу
    Се ругају
    Мајку Земљу
    Прљају
    На Дух Свети
    Хуле
    Будале
    И хуље

    Момчило

    36
    3
  3. Тешка је тмина

    Тешка је тмина
    Притишће празнина
    неРијечи гризу
    Ждере нас шупљина

    Мртва је суштина
    Нариче врлина
    Суза је ово
    Долина

    А Сунчев зрак
    Разгони мрак
    Будан сам
    Чекам на знак

    Момчило

    29
    3
  4. Кад

    Кад дјеци
    Украду дугу
    С икона свеци
    Проточе тугу

    Неријеч врата
    Ада отвори
    Из бајке ћуп злата
    Однесу злотвори

    Кад живот остане
    Без сока
    Љепота нестане
    Из ока

    Стабла лучим
    По плоду
    Слово учим
    У ходу

    Хвала
    Господу
    Слава
    Господу

    Момчило

    23
    3
  5. Srbiji treba alfa mužjak za predsjednika, ne lezbejka i predsjednik koji kuka da mu je teško.

    38
    1
  6. Племе моје сном мртвијем спава,
    суза моја нема родитеља,
    нада мном је небо затворено,
    не прима ми плача ни молитве;
    у ад ми се свијет претворио,
    а сви људи паклени духови…

    51
  7. Невероватно колико смо сви спремни на паметовање и пљување по свему. Ево су и по Тутушу изненада “Литије произведене” иако се оне одржавају већ осму годину у време содомске шетње, у оквиру “Недеље породичног јединства” коју организује Породични сабор. Организују се по благослову великих србских духовника, традиционално почињу предавањем у Сланцима (по благослову усопшег игумана Андреја урађен је и лого на коме пише “Рађајте се и множите се”) а завршавају Литијом. Заиста треба бити потпуно безобзиран па Литије које се одржавају за заштиту светиње породице као “мале Цркве” окривљавати за стање на Косову. Дакле, иако су то традиционалне Литије посвећене одбрани светиње породице, иако је на овим Литијама на највећем банеру истакнуто да је “Косово срце Србије а Метохија њена душа”, иако је у захтевима и циљевима прочитаним на последњој Литији тачка 4 посвећена заштити Косова, Тутуш зна да је то игра Вучића и Патријарха, за њега нема значаја што је педерски лоби добио ударац какав није током ХХI века, да је дошло мање од 5% очекиваних гостију због тих Литија, за њега је безначајно учешће стотине свештеника и монаха, безначајно да је километарска колона непрекидно кадила улице Београда тамјаном и свештеник шкропио свештеном водицом, безначајно је што је стотину хиљада људи ишло са иконама и крстовима уз молитвено песмопојање, безначајно је што је највећи скуп у престоници после сахране Патријарха Павла одржан под Христовим знамењима… Уосталом, да ли неко брани господину Тутушу да он организује Литије за Косово? Уради нешто човече, немој само пљувати и измишљати бајке придружујући се колони коју су започели педери, па жути, ма монах-немонах, па Вучић, ево сад и Тутуш. До сада смо чули да су Литије организовали Удба, ГРУ, монах Антоније, Двери, КГБ, ево сад Тутуш нађе праве организаторе – Вучића и Порфирија. Аферим на аналитици. Одлика јалових је да не могу ништа озбиљно урадити али могу озбиљно покварити и наравно, попљувати, али Бог види свачије дело…

    35
    54
  8. @Ранко

    Очигледно сте уболи многе у живац кад су Вам налупали толико минуса, што ми говори да многе боли истина. Или су се можда тролови намножили на СтСт.

    Овај Тутушев чланак је писан са позиције некога кога у Русији зову всепропальщик, или свејепропаловац: све је обмана, све је превара, сви раде против иако се претварају да раде за. Што је суштински дефетистичка позиција.

    Такође признајем да ме ниједан Тутушев текст који сам до сада прочитао на СтСт није импресионирао дубином увида и спознаје, а понајмање они хвалоспеви о Ђеду и Здравку Кривокапићу објављени прошле године.

    28
    20
  9. Овај Тутуш је баш ***.
    […]
    Ова Литија је литија, само *** икакву литију може назвати седативом.
    она је била џиновска манифестација народа, са лепом променом коју смо доживели од Патријарха – он је напустио свој мекани говор и на тренутак барем постао и изгледао као српски етнарх. Шта хоћеш ти Тутуше? да је Порфирије исукао сабљу, тутуш би затушио и ту нашао погрешку: јер је хејтер и контрарош, као већина писаца и интелектуалаца.
    КиМ ће се решавати ратом кад тад, као и свака света земља; не постоји они који могу да је вољом одбране, нити да је вољом дају: она је екстериторијална чак и за наше интенције, па све и да су вучић-патолошке…иди Тутуше па пљуни у лице предсеника, жртвуј се: мерило српске дисиденције никад није било померање дупета у иностранство, већ смештање дупета у ћузу, као плата за своје речи и дела дисиденства…
    […]
    […]

    23
    19
  10. Одличан чланак, поздрав Тутушу
    Прозрео је мађионичара који левом горе маше парадом поноса а десном одоздо из џепа вади литију.

    Да се сукобе. Да се гложе и троше док он, окружен покорном свитом, смишља нове поделе и, неограничено влада.

    ВЛАДАЛАЦ !

    24
    12
  11. @Посматрач

    Када се појави нови коментатор, и почне да поставља опречне коментаре, где овде хвали дефетисту Тутуша а на другом коментару https://stanjestvari.com/2022/09/16/setnja-posledice/#comment-182786 хвали стране чиновнике, и то све на ћирилици, онда би свима требало да буде јасно да је Хасбара присутна и активна.

    12
    6
  12. Веома истанчана и посвемашно тачна запажања господина Тутуша.
    Тачно је да ова власт има обичај да диже дреку у стилу “држте лопова” сваки пут кад жели нешто протурити или прикрити.
    Међутим још увек нема довољно свести да је цела земља окупирана а не само Косово и Метохија.
    Ова власт није српска власт него спроводи захтеве страних центара моћи.
    Поставља се питање на који начин се борити за Косово и Метохију ако је Београд окупиран?
    Тренутно, борба против смрајда даје допринос борби за Косово и Метохију.

    31
    3
  13. Видјећемо каква је реакција СПЦ-а на данашње скрнављење престоног града. И из тога ће се доста тога моћи прочитати. За разлику од “прворођеног”, потписао бих сваку ријеч изговорену од стране Њ.Светости на скупу од прије пар дана. Ни литије у Црној Гори нису одмах кренуле са 250.000 људи него је то био покрет који је растао.

    Рећи да су литије организоване као анестезија са Србе је у најмању руку безобразлук!

    Свака молитва, свака тачка отпора је позитивна. Сваки глас који се подигне против скрнављења наше земље је позитиван! Против нас се води озбиљан рат. Овакви написи ни најмање не помажу оздрављењу Срба и Србије!

    Не желим да вјерујем да је г. Тутуш ово написао као агент неких нама непријатељских земаља. А ако то није, онда је у најмању руку – корисни идиот!

    15
    14
  14. “Видјећемо каква је реакција СПЦ-а на данашње скрнављење престоног града. И из тога ће се доста тога моћи прочитати. За разлику од „прворођеног“, потписао бих сваку ријеч изговорену од стране Њ.Светости на скупу од прије пар дана.”

    Рекао бих да су већ “прочитани”.
    И патријарх и његов учитељ.

    “Потписао бих сваку ријеч” …
    А дела?

    12
    6
  15. „…А дела?“

    Кад су литије у питање, а овдје је ријеч о литијама, онда да. И ријечи и дјела.

    6
    10
  16. „потписао бих сваку ријеч изговорену од стране Њ.Светости на скупу од прије пар дана.“

    Мислио сам на дела патријарха.
    Литије нису његово дело.
    Мудро је ћутао све до прошле недеље.

    https://borbazaistinu.rs/iskrenost-ili-licemerstvo-patrijarha/

    14
    2
  17. Прво: патријарх нѣје организовао литије. Нити их је прѣдводио, нити био у њима. Патријарх је служио молебан прѣд храмом св. Саве и затѣм држао бесѣду. Или љути православац Тутуш нѣ разликује молебан од литија?
    Друго. Ни на литијама, ни на молебну нико нѣје вриштао, арлаукао итсл. Ако се нѣшто може назвати арлаукањем, онда је то ова Тутушева умосклепотина. О томе зато више ни рѣчи – уредништво би ми их ионако окитило звѣздицама.

    Литије на Усѣковање су најлѣпши народни скуп на коме сам био у послѣдњих четврт вѣка – а бѣјах на њих подоста, и врло разних, од демонстрација 1996/97, па до Бесмртног пука у Москви прѣ пет година. Биле су управо онакве какав један молитвени скуп и трѣба да буде: достојанствене, до врха испуњене тихом ведрином и надом. Ништа ту нѣје заборављено – ни Косово, ни наметање содомитства у школским уџбеницима. Нѣ мислим да се тако сабрана и настројена енергија може тек тако распршити, баш зато што тамо нико нѣје дошао да се издува галамом. Лично ми је једино парало слух што је молебан вршен на свакидашњем српском. Али ту нѣ врѣди закерати – ваљда се и та штетна новотарија једном укине, кад се бар мало приближимо духовној висини наших прѣдака.

    11
    6
  18. На литији је проговорио, и јасно изнио став Цркве.
    Е сад ако ни то није довољно, бојим се да ту помоћи нема.

    Узгред буди речено, и ови оци су Црква, као и сви ми:

    https://youtu.be/b5tRKt_i7Mc

    6
    2
  19. @Ранко Јако је, благо речено наивно, (слободно читај глупо) мислити да се неки масовни скуп може одржати без покровитељства или противно вољи система. Да, бивале су и ранијих година шетње против болесника, али никада под оваквим медијским и системским покровитељством и навођењем/завођењем. Да се заиста води борба са геј лобијем водила би се читаве године а не за потребе система тога дана када је парада срама. Већ годинама се врти иста прича о уџбеницима. Народ је Брнабићку прогутао као да је Пашић. Читаве године се дају по медијима видјети репортаже и афирмативни текстови о појављивањима у јавности ње и њене дивне, елегантне партнерке докторке. Такође ту је преко Брнабићке и осталих, гејева из сенке, у току окупација разних институција и њихов пик на културу, о коме нико ништа јавно не проговара. Једноставно годишњи контраскуп није довољан. А поготову овако злоупотребљен. Још један сјајан текст и увид аутора. Ко има уши да чује.

    12
    3
  20. @никка
    безаргументовано само показјете свој анимозитет ка аутори, неспособност раумевања и способност у дисциплини пљувања. Да, београдске литије јесу седативи. Прва литија коју је предводио Патријарх Порфирије је била Спасовданска, прва након онолико жудње народа Србије да и у Београду види нешто налик ономе у Подгорици. Тада су испред Цркве за организовање литије и промцију исте била истакнута два клирика, један у том тренутку проказан за силовање студенткиња, а други за гепековање момка девојке са којом је био… И у првом реду литије градске власти на челу са Весићем… Ова два скупа против содомског скупа је заиста немогуће назвати литијама. Прије свега нису имали ту молитвену и богослужбену форму, но то је прича за себе. Био сам на свим литијама у Подгорици и био на београдским литијама и скуповима и видео и осетио енергију. Такође већина мојих пријатеља је била на ова два антисодомиткса скупа и заједно смо коментарисали. Било је ту заиста честитих људи, озлојађених, вернога народа, патриота, људи који су спонтано дошли чувши за скупове, али главнина, организација,истакнута лица итд су благо рећи нездрава прича. И ту свако словесан може да види ауторски потпис државних служби (а знамо шта је данас држава – Партија и њен Вођа). Ко год је био и осмотрио скупове зна о чему говорим. О различитим скупинама у маси са задатцима. Седатив и вентил за издушење било какве енергије међу народом. Никанор и Фотије тврда струја СПЦ… Смејурија…

    9
    5
  21. @Гремлин
    Мегамајнд скупа је држава, а у организовању литије на Усековање Патријарх јесте узео учешћа. Пар дана пред литију, сво свештенство је добило дописе да позива људе на литију и да су у обавези да узму учешћа у истој и да присуствују молебану испред храма. Било је свега и свачега. Од честитх људи до навијача, разних СНС ботова под називима разних скупина до Мише Вацића и Несторовића. Свакаквих појава из богате палете разних ликова које власт користи за излуђивање овог народа.

    Никка : Негативни коментари на текст аутора су увек на таласима званичне политике и модела патриотизма који се покушава наметнути као једини исправан.
    Аутор својим текстовима сведочи своје учешће у животу свога народа и присуство у разним српским земљама. Спочитавати некоме што ради у иностранству је примитивно. Моји кумови су отишли из Србије у Немачку јер као медицинар и васпитачица у вртићу нису могли да живе елементарно условно са своје четворо деце. За празнике добијем на вибер видео како моја мала кумица пева родољубиве песме и тропаре. И они нису једини из мог окружења. То је као када су Владици Николају пребацили одлазак из Југославије а он одговорио да се кућа која гори гаси споља. Не кажем да је Тутуш Свети владика Николај, али показивати мржњу ка некоме јер је отишао да ради негде није на месту. То је скоро учинио Додик у једном говору, притом се не стидећи што људи из Српске и Србије одлазе не из беса, већ из муке. Не јурећи богатсво, већ елементарно људско достојанство за себе и своје ближње. А то је срамота власти. Сетите се само годишњих статистика колико у Србију стигне новца који шаљу родбини људи који раде у иностранству и колико људи оде.

    13
    1
  22. Одговор Јежу: О каквом Ви медијском и системском покровитељству говорите човече? На конференцији за штампу Породичног сабора, неколико дана уочи Литије на Усековање, дакле после две литије које су извеле на улице близу стотину хиљада људи и уочи Литије која је премашила ту цифру, дакле тога дана у УНСУ су биле две камере – Гласа јавности и Србин-инфо. А сутрадан на конференцији за штампу једног представника ЛГБТ сјатило се двадесетак камермана и још толико новинара. О чему Ви причате? Председник на једној Литији изброја 4650 учесника, прогласи Антонија за организатора истих истичући као организаторе и наводно криминализоване личности… Другу прећуташе и на РТС-у и Политици… Дакле, за организатора Литија проглашавани су УДБА, Антоније, КГБ, ГРУ, Вучић и Порфирије, а неки људи су радили само у славу Божију и Његових угодника и то је наишло на отклик Небеса. Слава Богу за све! После Литијског покрета све је јасно као сунце, све је истерано на чистац. Нека јалове свезналице које нису у стању ништа урадити причају шта хоће, просто им било, видеће се плодови свачијег рада…

    12
    8
  23. Јако је, благо речено наивно, (слободно читај глупо) мислити да се неки масовни скуп може одржати без покровитељства или противно вољи система – рече Јеж. Одговарам, то је наивно и глупо за оне који не знају за Бога, а они који знају За Бога, знају и да се СВЕ МОЖЕ УЗ ПОМОЗИ БОЖЕ. Доказ томе су и ове Литије…

    11
    8
  24. @Јеж Србин
    Дакле, и по Вама и по Тутушу, литије су заједнички организовале Црква и Држава у циљу прикривања издаје Косова? Из ваших и још нѣких велеумовања горе на то излази. Држава као “мегамајнд” литија исте је у прва два наврата циљано ниподаштавала, док је организаторе блатила баражном ватром из свѣх јавних гласила под својим и страном контролом, а црквена врхушка се за то врѣме правила мртвом – е да би се и она укључила на Усѣковање како би заједничким снагама масу народа извели на чистац и посисали сву његову енергију и узгред одрадили косовску издају, а педербал ипак одржали. Маштовито, мора се признати. Признајем да сам далек од такве проницљивости – одавно нѣ гледам цртаће.

    А сад мало озбиљно. Вѣрујем да је патријархових дописа свештенству било, али то само говори о томе да се патријарх ПРИКЉУЧИО догађају који су други без њега већ увелико организовали (слично је било и у Црној Гори). Међу свештенством има свега и свачега, али мислим сасвѣм довољно честитих који су горѣли од стида због ћутања епископата, па мислим да су тај допис једва дочекали – никакво обавезивање на учешће им нѣје било потрѣбно. Допустимо да се патријарх на тај корак одлучио нѣ зарад заштите врѣдности које проповѣда, већ, рѣцимо, из чисто прагматичних разлога – освајања већег утѣцаја и моћи у друштву; јер, прѣдуго је Црква исувише понижавана и подређена хировима свѣтовне власти. Духовни поглавари нѣсу ништа имунији од воље за моћ од свѣтовних, и таква варничења, па и отворени сукоби нѣсу ништа ново.

    Друго – литије су отворене за сваког вѣрујућег, па ми је нѣјасна Ваша напомена о томе да је на њима било “свега и свачега”. Нико нѣје дошао да пропагира своју идеологију, да се шепури са страначким обѣлѣжјима, већ да се помоли у Крсном ходу. Вацића и Нѣсторовића нѣсам видѣо, али јесам Бошка Обрадовића, Ломпара, Душана Савића, Вл. Димитријевића… Нико се ничѣм посебним нѣје истицао, сви су били утопљени у народ. Литије су мѣсто сабирања, а нѣ расипања. Можда је у њима било чак и мужеложника свѣсних свог грѣха и жељних излѣчења, до кога им је све теже доћи јер већ и лѣкарима бране да им пружају стручну помоћ. И шта с тѣм?

    11
    4
  25. @Ранко
    Ако мислите да се моћ над медијима и манипулацијима истима огледа кроз емитовање на РТС-у и осталим режимским мас медијима не разумете време у коме живите. Србину само нешто представите као забрањено, тајно, итд и направили сте најбољу рекламу. Да ли заиста мислите да је успех литије успех Породичног сабора? Сведочите своју веру тако што пишете о Божијој интервенцији да литија буде тако масовна, а ја вам кажем да Бога не може бити међу полуистинама. Да, Господ је Свемогућ, али и Писмо и Оци и Свето предање нас уче како Свети Дух одступа и на најмање окрњење Истине, а око свих збивања је много више политиканства и работа овога света него молитве коју помињете. Заиста би било добро да је другачије. О Вучићевим играма је сувишно и причати, човек који сам ствара своје непријатеље и бори се са истима… Ја заиста томе човеку у Србији у ни једној организацији, било странци, удружењу или чему год, па чак и у СПЦ не видим противника. Обични људи немају око кога и око чега да се окупе да се супротставе гробарима овога народа. Црква јесте једино уточиште, али због свог светотајинског дела, овај институционални је нажалост потпуно подбацио. У савременој српској историји, васпостављање српске државности у 19 веку је значило почетак једне нове борбе наше помесне Цркве, а то је да стално мора да се одупире инструметализовању од стране државе. Никада наша Црква није подбацила као задњих 12 година. (На тему препоручујем књигу Сергеја Фудеља Црква и њен тамни двојник)

    10
    3
  26. @Гремлин
    Годинама посматрамо како се Радикали/СНС патриоте споре са нпр Чедом, Чанаком, Соњом Бисерко, итд док просипајући људима тај игроказ и простачки патриотизам, суштински на разним пољива воде најгору другосрбијанску политику, док држе ватрене говоре о непоновљивости Олује, КиМ у саставу Србије итд… Дакле то што Ви представљате као нешто невероватно у Србији сви посматрамо већ годинама. То је као сукоб Вучића и Ђиласа, док је политичка платформа суштински иста, само је једна увијена у обланду лажног патриотизма и спорије се спроводи, док се, баш како аутор каже, даје народу седатив. (писано је о тој мирној транзицији између ДС и СНС)
    Помињете литије у Црној Гори, али нисте добро упућени. Уопште нису упоредиве. Блаженопочивши Митрополит је био тај који је изродио литије, он није био принуђен да се на њима појави, он је тај који је 30 година будио народ до одлучујућег тренутка и прва литија је била сачињена искључиво од клирика, са Митрополтом на челу. И Митрополит је био тај који је одредио форму литија и дао им читав онај облик који су имале. Дошао сам крајем јануара, након оне величанствене богојављенске литије у Подгорици, на литију која је након Литургије ишла од Земунског парка до цркве Светог Симеона на Нбг. Две до три хиљаде људи. Тамо нас сачека Патријарх Иринеј са беседом у којој нам је поручио да нисмо требали да шетамо и да је та литија бескорисна и беспотребна… Сећам се разочарења и погажености свих нас који смо се ту нашли… У Црној Гори је Црква, захваљујући Митрополиту, бивајући у свом, историјски показано најздравијем стању, у сукобу не са једном, већ са више држава, наступала слободно и непоколебљиво. Док су Вучићев и Милов Демократски фронт и самопроглашени представници Срба у Црној Гори покушавали на све начине да минирају литије, изазову инциденте, и састанчећи у Београду учине све да Мило и дукљани однесу победу. Сетите се само написа београдских медија и линча над Митрополитом у време првих литија. У јеку литијске борбе у Подгорициј је опуномоћени адвокат Синода и Патријарха српскога предао Уставном суду иницијативу којом се СПЦ изјашњавала да њој у ЦГ не припда ниште пре 1918. Срећом, брзом реакцијом и интервенсијом блаженопочившег Митрополита, Епископског савета (који су многи представљали као рушење СПЦ, и из неког чудесног разлога је у реду да такав савет постоји само у Републици Хрватској…) и правног тима Митрополије Синод је повукао документе и пуномоћје дотичном. Ето такво је стање у нашој Цркви и толико на тему односа Цркве и државе. Свети Ава Јустин пише да православна Црква познаје само један вид мисије а то је светост свештенослужитеља. То ће бити замајц литија и народног буђења а не политикантске игре архијереја зарад личне користи или по морању. Такав покрет ће бити краткога даха, и само ћемо сви опет седети у својим домовима и Псалтиром се борити са сопственим роптањем и против унинија. Ево прође 17.9. Како ће се сада одвијати борба са геј лобијем и за КиМ? Ана је и даље премијер чини ми се. Шта је са таблицама, Газиводама, итд…? У коментарима не видим никакав озбиљан аргумент осим мржње и пљувања аутора. Блаженопочивши Митрополит и верни народ Црне Горе али и сви правдољубиви људи су показали пут и методе.(помињем друге људе јер сам сведочио како су правдољубиви муслимани ходили у литијама и прилазили да узму благослов од Митрополита) Али бојим се да у Србији нема тако непоткупљивога борца. И даље Вучић ратује са резулатом Литија у Црној Гори, али шта год да буде један озбиљан број људи је пробуђен. Овде пак, ево на сајту СС где верујем да се сви осећамо као родољуби, вавилонско нерзумевање и пометња језика.

    9
    5
  27. @Јеж Србин
    Случајно једног од организатора литија познајем низ година и знам шта ради. Прѣвео је, написао и објавио туце књига које нико нѣје хтѣо објавити; путовао о свом руху и круху уздуж и попрѣко по српским земљама да својим учешћем помогне пројекте и манифестације, најчешће опет без иоле пристојне накнаде, бавио се стварима које су “разумни” заобилазили у широком луку… и тако годинама. Најзад је с пријатељима успѣо да покрене организује литије које су послѣдњих мѣсец и по узбуркале српску жабокречину, прѣнуле људе…

    А онда налетим на паметовања нѣкаквих тутуша и јежева који таквог, за мене неоспорно часног човѣка, трпају малтене међу удбаше или у најбољем случају идиоте, којима ће ОНИ објаснити како стоје ствари и како шта трѣба радити. Они су годинама у реалном врѣмену ПОСМАТРАЛИ разне политичке игроказе, па ће с тѣм “искуством” да поуче њега, који своје врѣме на млаћење празне сламе већ ДѢЛАО – како је знао и умѣо, на општу корист, па макар и на личну штету.

    Да сте у животу макар у својој улици засадили једно дрво, такве бѣдастоће на рачун туђег труда нѣ бисте с тако нѣподношљивом лакоћом изваљивали из уста. Али то је ваш избор. Наставите да чекате покровитеља који ће вам шапнути кад вам је учествовати у нѣчем “великом” – јер ви сте рођени само за веееелика дѣла – и наравно, без штете за сопствене задњице. И куцкајте своје родољубиве коментаре, шта бисмо без њих.

    Нѣ знам како ће завршити прича с литијама. Ако и пропадну, то нѣће умањити моје уважавање према поменутом организатору. Као ни прѣзир према онима спремним да опљују без икаквог давања рачуна себѣ о томе ко је ко и шта је шта.

    Ево вам за крај једне Штулићеве пѣсмице. Трѣбало је само њу да вам посветим, без икаквог другог коментара, ал ајд сад:

    Да је игра замишљена да забавља дѣцу
    То знате је л да
    А да на дѣци остаје да мѣњају ствари
    И то знате је л да
    Да други мисле за вас
    То вас нѣ смета
    Навикли сте се

    Да постоје закони јачи од прописаних
    То нѣ знате
    То су хероји говорили
    Kад су били мали

    Лоше
    МСП
    Kога брига
    Малоумно
    Понижавајуце

    Да је лѣпо бити јак у кревету и на пиштољу
    То смо чули је л да
    Да је лѣпо прѣварити глупљег од себе
    И то смо чули је л да
    А гледати трунку у туђем оку
    А не видѣти балван у свом
    И то знамо је л да
    А да је храброст бранити себе од другог
    А чојство друге од себе
    Е то…

    Лоше
    МСП

    А да су људи пингвини
    Па кад један падне да остали скачу
    А да су људи дупини
    Па да се нѣмо договарају
    А да су људи птице
    Па кад одлете да задња свѣћу гаси
    А да нигдар нѣје а да нѣкак нѣје
    И да нигдар не бу а да некак не бу
    Е то се буте увѣрили

    7
    3
  28. Господине јеж, много подсећате на тутуша у размишљањима, опростите на запажању. Можете Ви разумети боље од мене време у коме живимо, али Истина Христова је у свим временима Истина Христова и ту Истину очигледно не разтумете. И вера у Њега је у свим временима свеспасавајућа и премда је то тешко схватити за човека слабашне црквене свести, онима који верују да се све може уз помози Боже, могућно је уз Божију помоћ и организовати Литије на које је изашао највећи број Србаља од смрти Патријарха Павла. Ваша аналитика је другачије природе а Литијски покрет се умом не може схватити господине тутуш-јеж, то се схвата срцем и никакао другачије. Када своју црквену свест подигнете на тај виши ниво, ниво срца, можда ћете и схватити Литијски покрет и застидети се свог садашњег млатарања по тастатури…

    9
    4
  29. А што се тиче Литијског покрета у Црној Гори, и ту сте тотални незналица. Митрополит је благословио Литије када су оне већ добиле озбиљан замах у народу, кад је стављен пред свршен чин да не може да их не благослови, можда је то учинио нешто пре него сада у Србији када су биле потребне три Литије да би их свештеноначалије благословило, али то је иу ЦГ такође потекло из “главе народа” а не из Митрополитове главе. Кратко речено, онај ко мисли да су УДБА и Вучић организовали излазак сто хиљада људи на улице Београда, нема ни Ц од црквене свести…

    12
    4
  30. @Ранко

    “тутуш-јеж”

    Колико сам приметио, а нема начина да потврдим јер на СтСт није могуће претраживати по коментаторима, Јеж Србин коментарише само испод текстова Александра Тутуша. Могуће је да грешим, наравно.

    Александар Тутуш је некада писао смисленије текстове. Но у последњих годину – годину ипо, Тутуш, Србин са Динаре који је по сопственом признању ’95-те избегао из Крајине на трактору а сада живи у Ирској, делује као неко коме пуно тога у Србији не ваља. Не ваљају ове литије, не ваља комеморација Олује у Србији, ни Храм Св. Саве није баш чист, не ваља споменик Стефану Немањи (*). А за тих истих годину – годину ипо видимо величање Црне Горе, па испада да Србин из Крајине постаје придружени Црногорац. Или можда Монтенегрин, где се Монтенегринство оличава као стање свести у коме смо “ми” бољи, љепши, височији, паметнији Срби него шви оштали.

    (*) Поводом мишљења или цепидлачења да је споменик Стефану Немањи недостојан Светог Симеона Мироточивог, сматрам да они који то тврде превиђају да је Стефан Немања оснивач династије и владалац, и телесни отац Св. Саве. Свети Симеон Мироточиви / Стефан Немања је један од ретких историјских личности и светитеља који је својим живитом и делима заслужио да га памтимо и као мирјанина и као светитеља, т.ј. и пре и после примања монашког пострига. И баш зато и мислим да има смисла и његова икона у цркви и његов споменик на тргу.

    8
    4
  31. @Гремлин
    Гремин је дошао у додир са водом па се зањакао…
    Опет наступате само са мржњом и селективним читањем. Не знате ни ко сам ни шта сам али сте изнели суд о мојим делима. Иако сам јасно написао да сам узео учешћа и у литијама у Црној Гори и у литијама у Београду. Навео сам и учешће људи какав је и Ваш пријатељ.
    Но Вама ништа од тога није битно, битно је ботовски попљувати аутора, и мене као некога ко се слаже са истим и ко износи свој став.
    Жабокречина ваше једномисли се не да пренути. Ваши коментари су управо неартикулисано арлаукање и њакање о коме аутор пише.

    6
    4
  32. @Ранко а Ви сте видим експерт за црквеност и збивања у Црној Гори по мери информисаности Раковића и таквих ликова… Да, Истина Христова, а не људске истине (у множини) и полуистине. Ако збивања о којима говоримо за свој темељ као крајеугаони камен имају Христа Истину, немамо о чему да бринемо. Видим да ме поистовећујете са аутором, не можете да прихватите да постоји још неко ко ствари промишља из другог угла. Као што рекох, више мојих пријатеља који су на Усековање били у ходу, промишљају на сличан начин. И ми смо тај народ Божији који помињете. Или сте само Ви који мислите у одређеним оквирима? У неким питањима су потребни и ум , тј расуђивање, а и осећање. Ви својим речима пуним Бога и црквености не показујете ни једно, већ само идеолошки приступ теми. Можда да се уведе нека интерна литијска полиција са батинама и да се повери Вама на управу, па ко год у народу не буде мислио о богомданости сваког сегмента догађања, одмах лопатом у главу.

    5
    7
  33. Господине тутуш-јеж, сад сте већ преузели тактику педера – удри, па вришти, у помоћ, туку ме! Преузели сте тактику тако омиљену на Западу на коме живите – џелат оптужује жртву за своја непочинства. Иако сте свесни да је на Спасовданској Литији било око 5 хиљада људи, иако сте свесни да Вучић ни са сендвичима и дневницима неможе скупити 20 хиљада људи а камоли стотину, причате о организацији Литија од стране Вучића и Патријарха. Не поричем да сте и Ви народ Божији, али да имате ниску црквену свест није потребно моје мишљење, то Ви сами одлично доказујете…

    6
    7
  34. На Литијама је преварен и оне су успавале само онога ко је у њима учествовао са неком магловитом и увек варљивом вером у људе (вође), са надом у неке овоземаљске брзе успехе, и изнад свега са љубављу према себи, тј. према својој вешто камуфлираној сујети и гордости.
    Онај који је у њима учествовао са јасном, православном вером у Бога, са надом у Вечни Живот и вођен Христољубљем, не може бити преварен и успаван!
    Наша можда највећа несрећа, јесте што смо навикли (а томе нас није Дух Божији научио, него дух овога света) да стално упиремо прстом на све и свакога, тражећи кривце и жалећи се на друге очекујући да они нешто учине, а и кад учине критикујемо их зашто су баш тако то учинили, и никако се не суочавамо са собом и не постављамо себи строго питање: а шта сам ја учинио и шта чиним свакодневно за добро заједнице?!
    Пре ће бити да сви они који говоре и пишу против Литија свесно или несвесно служе злу јер убацују у душу народа отровну сумњу у све и свакога, умишљајући стално и свуда неке преваре, завере, подметачине,… и тако умртвљујући било какву будућу активност свенародну у борби за победу добра над злом. Они тако најбоље служе управо том злу против кога се наводно боре.
    Такви и са таквом никаквом вером би могли и Св. Цару Лазару да приговоре како је ето намерно народ повео у бој који је изгубљен. Боже сачувај!
    Или би могли као Јуда разочарани што се Христос није одмах зацарио и решио јевреје спољашњег ропства да приме сребрнике за то своје писање.
    Боже помози нам свима и просветли нас Собом!

    10
    4
  35. @Јеж Србин
    Јесте, Гремлина су попрскали водом, али не оном освећеном.
    Нѣ знам о каквој “селективности” говорите. У једном пасусу сам скицирао логику Вас, Тутуша и сличних. Коментари ми ионако испадају прѣдугачки, овдѣ нѣ могу да цртам.

    Прѣскочио сам наглабање о литијама у ЦГ. Пажљиво сам пратио сваку ситницу на самом почетку. Да су слушали митрополитове савѣте кад је почела она ујдурма у скупштини ЦГ 26. XII 2019. – никаквих литија нѣ би било. Можда је митрополит говорио јавно једно, а потајно друго, али док се о томе нѣ појави довољно вѣродостојних свѣдочанстава, за мене остаје да је народ повео митрополита, а нѣ обрнуто. И баста.

    Своје чувство поводом Вашег, Тутушевог и сличних иступања у вези бѣоградских литија сам јасно одредио. Нѣ мѣшајте ПРѢЗИР са мржњом. Ја сам реаговао на КЛЕВЕТУ. О вама нѣ знам ништа, можда сте у другим стварима сасвѣм пристојан тип, али сигурно знам да у животу нѣсте покушали да привучете јавност или народ око нѣке идеје или дѣла. Да јесте, знали би да Удба ипак нѣје толико свемоћна, и да човѣк може све, ако је за то спреман да плати одређену цѣну. С таквим искуством нѣ би вам пало на памет да на нѣвиђено блатите труд људи о којима нѣ знате ништа. Ево, и ја сам “учествовао” на литијама, али пошто нѣсам приложио никакав лични труд ни срѣдства, осѣм, слично Вама, једне лагане шетње, нѣ налазим да имам право да организаторима ишта спочитавам, а камоли савѣтујем. За Гремлина је то ствар основног васпитања. Чу, ми смо УЧЕСТВОВАЛИ, па ћемо сад учити тату како се праве дѣца! А гдѣ смо били кад је трѣбало све припрѣмити, платити, обијати прагове, трчкарати, искукумавчити? Ваљда на лѣтовању.

    6
    4
  36. Са колико христољубивости и братољубља узорасте поља својих тастатура, свака част! Шта је била полемика, а шта „терапеутско вриштање“, и шта је овде заправо проиграно, то Бог свети зна. Надам се само да је сваки међу вама – када крене да разобличава и кори свог ближњег, био то патријарх, жвалави председник, сумњиви човек из литија, аутор или коментатор неистомишљеник – спреман да и сам буде разобличен, истине ради. Онда има наде.

    Јер, свако треба да усклади речи и дела. Ужареност на речима осуде других увек је директно пропорционална интензитету самозамајавајућих оправдања за сопствена (не)дела. А можда баш наша узоритост стоји у некаквој вези са Божјом милошћу и могућношћу да нас, упркос толикој количини удруженог лукавства, изненади сведочење светлости надолазеће промене.

  37. За Ранка Гојковића ШЕТЊА је била “црни дан српске државности”, за Југослава Кипријановића “крај државе Србије”, за Институт А Рајса “Силазак Србије у ад” . . .

    Зар је пар стотина мирних шетача (са убаченим голаћем-провокатором са црвеном капом) уништило Србију ?

    2
    1
  38. @Посматрач
    “Зар је пар стотина мирних шетача (са убаченим голаћем-провокатором
    са црвеном капом) уништило Србију ?”
    Те ”мирне шетаче” позови код себе у госте!

    ”Где ће им душа или три милиона евра за НАТО прајд, а нема за
    лечење наше деце

    НА СТРАНИ ДОСТОЈЕВСКОГ

    Ми, који смо против НАТО пакта и НАТО прајда, на страни смо
    Бога и наше деце, и на страни смо Достојевског, који је о
    темељима НАТО цивлизације још у 19. веку јасно рекао:
    “Они тамо пишу о нашем народу: „диваљ је и непросвећен…
    ни близу европском…“ Да, наш народ је – свȇт у поређењу
    са тамошњим! Наш народ никада није дошао до таквог
    цинизма, као у Италији, на пример. У Риму, у Напуљу, мени
    су на улицама предлагали такве гнусобе – младићи, скоро
    деца… Одвратне, противприродне пороке – отворено, пред
    свима и то никога није узнемирило. А нека покушају тако
    нешто да учине код нас! Цео народ би скочио, осудио зато
    што је за наш народ то смртни грех, а тамо је, ето – обичај,
    једноставно навика, – и ништа више. И сад, ту „цивилизацију“
    хоће да пресаде у наш народ. Да, никад се са тим нећу
    сагласити! До последњег дана ћу се борити са њима, – нећу
    одступити.“

    А где ће душа онима који дају три милиона евра за НАТО прајд,
    а немају паре да лече нашу децу од НАТО тумора, то нека они
    одговоре. Ја им, наравно, као и себи, желим покајање. Јер
    „страшно је пасти у руке Бога Живога“. ( Јеврејима 10,31).”

    https://srbin.info/pocetna/aktuelno/gde-ce-im-dusa-ili-tri-miliona-evra-za-nato-prajd-a-nema-za-lecenje-nase-dece/

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading