Филмски „Мрак“: Истину о страшној трагедији на Косову бацили на маргину

Повлачење филмова „Усековање“ и „Мрак“ са Фестивала у Врњачкој Бањи одраз је незнања и ароганције организатора којим смо показали да нам нико није крив јер дајемо аутоголове и сами себи пуцамо у ногу, изјавио Божидар Зечевић

Режисер Душан Милић (други слева) и главни глумци у филму Мрак (Фото: Танјуг/Јадранка Илић)

Филмови „Усековање“ и „Мрак“ повучени су са Фестивала филмског сценарија у Врњачкој Бањи због неадекватног термина приказивања, док је продуцент филма Душана Ковачевића „Није лоше бити човек“ затражио од организатора да се обезбеди нови, адекватан термин приказивања за остварење нашег највећег драмског писца.

Скандал у Врњачкој Бањи – сами себи пуцамо у ногу

Филмски критичар Божидар Зечевић каже за Спутњик да је у Вечерњим новостима написао текст на ту тему под насловом „Шта је, заиста, са нама“ у коме је поставио питање докле ћемо давати аутоголове и сами себи пуцати у ногу, у времену у коме имамо релативно добру продукцију и мала ремек-дела попут филма „Мрак“.

Душан Милић: Филм „Мрак” да се не заборави мартовски погром из 2004. године

Филм „Мрак“ открива не само страшну трагедију нашег народа на Косову и Метохији него и доноси потпуно нови приступ филмском језику и као такав се сигурно квалификује за једно посебно место у међународној конкуренцији, додаје Зечевић. Истиче да не може разумети људе који дају неадекватне термине поменутим филмовима и поставља питања шта они тиме добијају и шта тиме хоће да кажу.

„Какву поруку они шаљу кроз овакве аутоголске ситуације, да не кажем неку тежу реч. Уздржавам се од тежих речи због тога што мислим да су у питању незнање и ароганција, нарочито у погледу недавно завршеног фестивала у Требињу, у Републици Српској, где филм ‚Мрак‘, најбољи српски филм по мени у прошлој сезони о коме сам већ писао на више места, уопште није био у програму“.

Филм који нас брани потискујемо на маргину

Наш саговорник поставља питања кога се ми то бојимо, од кога се устручавамо и зашто се стидимо да покажемо своје вредности и додаје да је „згрожен и скандализован“ и једним и другим и трећим случајем на Фестивалу у Врњачкој Бањи.

Душан Милић: Сви западни фестивали одбили мој филм о погрому Срба на КиМ

„То само значи да нама нико није крив за неуспехе које доживљавамо бар на филмском подручју. Сећате се приче о ‚Кво вадис Аида‘ и о целом светском притиску на неку њихову истину, без могућности да се бранимо. Сад кад имамо филм који може достојанствено да нас одбрани у филмском, уметничком и сваком другом смислу, ми га сами потискујемо на маргину. И то не могу да схватим“, закључио је Зечевић.

Фестивал филмског сценарија одржаће се од 12. до 16. августа у Врњачкој Бањи.

Опрема: Стање ствари


Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

4 replies

 1. Аутоколонијална свест је увек присутна у земљи у којима су вредности колонизације/окупације дубоко ухватиле корене у администрацији. Не доносе се одлуке да би нама било добро и да би се остварили неки друштвени циљеви, помогла изградња/реафирмација националног идентита, показала снага стваралаштва у култури, … већ да би се додворили колонијалним/окупационим властима.
  Чиновници у јавним пословима у колонијама прво размишљају како да се допадну колонијалним властима а за интересе и вредности својих суграђања није их брига.
  Уколико се овај скандал гурне под тепих охрабриће се даља изградња аутоколинијалне свести која је веома узнапредовала као и даља убрзана афирмација вредности подчињавања страним вредностима.
  Да би се вратила самосвест треба починиоце ових (не)дела казнити тако да други посленици културе двапут размисле пре него што донесу одлуку која је по својој природи аутоколонијална. Све је лако проверити на сајту фестивала https://screenfest.org.rs Сам сајт је прилично неажуран и непрецизан у односу на раније године што говори о кризи фестивала.
  Такође треба приметити да је сајт на латиници и нема ћириличне верзије што говори:

  да је незаконит јер се фестивал финансира из буџетских сртедстава чиме су организатори у обавези да користе ћирилицу (видети ЗАКОН о службеној употреби језика и писама („Службени гласник РС”, бр. 45 од 27. јула 1991, 53. од 16. јула 1993 – др. закон, 67 од 30. августа 1993 – др. закон, 48 од 20. јула 1994 – др. закон, 101 од 21. новембра 2005 – др. закон, 30 од 7. маја 2010, 47 од 20. јуна 2018, 48 од 22. јуна 2018) (https://www.pravno-informacioni-sistem.rs/SlGlasnikPortal/eli/rep/sgrs/skupstina/zakon/1991/45/5/reg) и ЗАКОН о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличког писма („Службени гласник РС“, број 89 од 15. септембра 2021.) (https://www.pravno-informacioni-sistem.rs/SlGlasnikPortal/eli/rep/sgrs/skupstina/zakon/2021/89/1/reg/). Овиме је направљен и буџетски прекршај јер Република Србија нема обавезу а у суштини и не сме да финансира незаконите садржаје по било ком основу;
  да је аутоколонијална свест поништавања српског идентита и вредности српског националног бића уграђена у саму суштину наведеног фестивала и да су организатори фестивала веома сумњиве персоне са становишта патриотизма и лојалности Србији. Сва друга прича је само замајавање у покушају да се прикрије права суштина фестивала као инструмента специјалне операције нама ненаклоњених структура из Србије и света.

  25
 2. Nema šta da se SHVATI.

  ŽIRI festivala u Vrnjačkoj Banji nije sačinjen od
  SRBA I SRPKINJA.

  TAČKA.

  To su sve deca KOMUNISTA a sada su
  GRAĐANI.

  ŽUTI.

  ZELENI.

  CRNI.

  Vreme je Srbi moji da očistimo prvo Majku Srbiju od:

  Crvenih
  Žutih
  Zelenih
  Građana

  GAĐANA.
  SVETA.

  14
  1
 3. Србље моје, гледајте “ Мрак „. Вреди сваке сузе, туге, неспокоја, бола, поистовећења, вреди живота који се на Заветном Косову и Метохији отима мраку, смрти и нестајању, живота који наше животе чини живим… Благодарност и слава Србскоме животу на Косову и Метохији који разгони мрак…

  19
 4. Видим неко „Културно лето“ у Рашкој: Мирјана Карановић држи банку и припушта своје садругове – словеначке писце и филозофе.

  2
  1

Оставите коментар