Душан Милић: Сви западни фестивали одбили мој филм о погрому Срба на КиМ

За мене је изузетно важно и јако сам поносан што сам снимио ову причу зато што мислим да је ова тема која не сме да буде заборављена, рекао режисер филма „Мрак”

Душан Милић (Извор: НСПМ)

Редитељ је говорио о свом новом остварењу „Мрак”.

Радња овог филма инспирисана је истинитим догађајем који се одиграо у време мартовског погрома на Косову и Метохији и обрађује потресну животну причу испричану кроз визуру девојчице Милице која са мајком и дедом живи у планинским деловима Косова.

На питање колико је важно да се говори о овој теми, Милић је истакао да је за њега било изузетно битно да сними овај филм.

„За мене је изузетно важно и јако сам поносан што сам снимио ову причу зато што мислим да је ова тема која не сме да буде заборављена”, рекао је.

Душан Милић: Филм „Мрак” да се не заборави мартовски погром из 2004. године

Он се осврнуо и на то да ли овакви филмови имају моћ да промене свест и помогну људима на Косову.

„Ја нисам оптимиста по том питању, мислим да ће морати да прође много година да бисмо ми могли да направимо неку равнотежу или баланс између та два народа која су у завади”, навео је Милић.

Редитељ је открио и каква су очекивања за овај филм, односно који је даљи живот остварења „Мрак”.

„Што се фестивала тиче мислим да смо са фестивалима завршили. Нас су одбили сви могући западни фестивали на које смо могли да аплицирамо”, рекао је Милић и додао да очекује да ће биоскоп бити гледан у домаћим биоскопима, иако је у питању тешка тема.

Опрема: Стање ствари

(Нова.рс/НСПМ, 21. 4. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

4 replies

 1. Филм је одличан. Феноменално је приказана атмосфера (пар пута само што нисам вриснула). Глумачка екипа је сјајна, имала сам утисак да су стварни ликови. Издвојила бих Даницу Ћурчић, која је иначе сјајна глумица, а ово је њен први филм на српском језику. И значајно је што игра баш у њему!
  Не чуди ме што што западни фестивали не желе да га прикажу. Запад и САД је допринео животу какав је приказан на филму, који наши сународници живе. Не бих ником пожелела слично.

  19
 2. RAZLOG je uvek isti, al’ vam NIKADA neće reći zašto.

  A to je UPAMTITE, za sva VREMENA, nisu ONI
  pravili, proizvodili, glumili i NAJVAŽNIJE, distribuciju
  NJIHOVE ISTINE prikazivali, na NJIHOVIM medijima
  koje KONTROLIŠU 24 časa 365 dana u godini, od dana kada je TV i FILM postao pristupačan svima.

  Oni koji KONTROLIŠU znaju vrlo dobro da taj Srpski film MRAK, je ISTINA i posledica NJIHOVOG „usrećivanja“ ali NEĆE da njihovi ZOMBO-LOBOTOMISANI-POTROŠAČI njihove ISTINE se jednog dana PROBUDE i postave PRVO pitanje:
  Zašto ste nas svo vreme LAGALI.
  WHAY?????????????????????????

  11
  2
 3. „Сви западни фестивали одбили мој филм о погрому Срба на КиМ “

  Господине, Душане Милићу, можете се само поносити одбијањем Вашег филма, јер тим самим чином недвосмислено награђен вишеструким признањима.

  Добили сте признање да Ваше уметничко дело није прилог јефтиној пропаганди.

  Као и признање да није инструмент губљења времена зарад испразне забаве.

  А надасве, имате признање да Ваш филм јесте аутентично уметничко дело, јер оживљава трагедију, разобличује насилнике, саучествује са жртвом, сведочи истину.

  Од (већине) читалаца СтСт, верујем, све честитке.

  21
 4. Да ли се тај филм може погледати преко you tube?

Оставите коментар