Српски национални форум: Затезање „бриселске омче“

Амерички амбасадор у Приштини је изјавио и нешто што се нерадо у српској јавности помиње: „САД поздрављају одлуку косовских власти да привремено обуставе примену“, дакле привремено

Последњи догађаји на пре свега северу Косова, који су узбуркали јавност унели су велику узнемиреност грађана. Наиме, одлука косовске владе да се уведе тзв. реципроцитет, да се не признају документа издата од стране Републике Србије, те да се уведу обавезна косовска документа и регистарске таблице за грађане Србије који живе на територији Косова*, довела је до узнемирења Срба и њихове реакције. Срби се с правом осећају дискриминисаним, и осећају озбиљан притисак на свој грађански суверенитет.

Одлагање примене „реципроцитета“ на месец дана, само је тренутно ублажила запаљиву атмосферу, које се умало није отела контроли, и ескалирала. Одлагање је резултат интервенције америчке дипломатије, и амбасадора у Приштини Џефрија Ховенијера. Власти Србије су ово протумачиле да су САД стале на страну Срба, напокон.

Међутим, амбасадор Ховенијер је изјавио и нешто што се нерадо у српској јавности помиње: „САД поздрављају одлуку косовских власти да привремено обуставе примену“, дакле привремено. Немачки амбасадор у Приштини истога дана каже: „да је одлука владе у Приштини о пререгистрацији возила с регистарским таблицама које издаје МУП Србије и издавању декларационог листа српским држављанима који улазе на Косово легитимна и у складу са споразумима потписаним у Бриселу“.

Влада у Приштини на месец дана одложила примену мера

То шта се потписује у Бриселу јесте обавијено велом тајне већ 10 година. Резултати потписивања предаје у Бриселу, Срби на КиМ а и Република Србија по леђима осећају врло добро. Шта је све предато у Бриселу тешко је и набројати. Између осталог сетимо се: судства, увођења граничних прелаза, царине, цивилне заштите, полиције, локалне самоуправе, међународног телефонског кода, предаје енергетског система Албанији, натеривања Срба у уставни оквир Косова*… и још много тога. Има ли места сумњи након свега, да је и ово последње, око таблица и докумената договорено и(ли) потписано у Бриселу? Нема. Има ли места сумњи да Приштина само стеже омчу која је у Бриселу исплетена? Нема.

Српски национални форум (СНФ) је од самог почетка указивао да је нетранспарентно понашање београдских политичких елита у „бриселском процесу“ уперено директно против националних интереса. Сада, на нашу жалост, видимо да смо били у праву и да је српска политика у Бриселу до ногу потучена.

СНФ захтева од власти Србије да коначно, након 10 година, отворено, поштено и часно саопшти српском народу, а ономе који опстаје на КиМ посебно, шта је све потписала и шта све у будућности може да очекује.

„Смоквин лист“ у виду некакве ЗСО, више није довољан.

У Грачаници, 5. 8. 2022.
Информативна служба СНФCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар