Влада у Приштини на месец дана одложила примену мера

Kако је саопштено из приштинске владе, ове мере ће бити одложене до 1. септембра, уколико сутра буду уклоњене барикаде постављене на административним прелазима

Барикада у Рудару (Фото: Косово онлајн)

Влада у Приштини одложила је примену мера на месец дана, преносе приштински медији.

Kако је саопштено из приштинске владе, ове мере ће бити одложене до 1. септембра, уколико сутра буду уклоњене барикаде постављене на административним прелазима.

Како се наводи, влада Аљбина Куртија учинила је то на захтев владе САД.

Амбасадор САД у Приштини затражио да се примена мера одложи

Амерички амбасадор у Приштини Џеф Ховенијер изјавио је да је од косовских власти тражио одлагање одлуке о примени реципроцитета за месец дана, јер, како је навео, постоје неслагања и дезинформације у вези са овом одлуком.

„Један од разлога што сам овде и што сам се састао са председницом Османи и премијером Kуртијем је да им кажем да треба да одложе за 30 дана спровођење одлуке о реципроцитету, јер постоје неслагања и дезинформације у вези са овом одлуком“, рекао је Ховенијер, пренела је РТK.

Додао је да ће сачекати одлуку приштинске владе у вези са овим захтевом, као и да није тражио преиспитивање већ само одлагање одлуке ради појашњавања.

Сирене и барикаде на северу Косова

Косовска Митровица – У недељу у 17 часова и 40 минута у Северној Митровици огласиле су се сирене за ваздушну опасност, а грађани су почели да се окупљају у центру града. Убрзо су се огласиле сирене и у преостале три српске општине – Звечан, Лепосавић и Зубин Поток, а грађани незадовољни одлуком приштинске администрације и Албина Куртија блокирали су тешком механизацијом пут испред административног прелаза Јариње, у општини Лепосавић, и у селу Зупче, у општини Зубин Поток, који води ка административном прелазу Брњак.

Око 300 Срба који су кренули из Митровице ка селу Рударе, у општини Звечан, поставили су барикаде у делу званом „код крста”, на магистралном путном правцу Приштина – Косовска Митровица – Лепосавић, који води ка интегрисаном прелазу Јариње. Незванично се чује да је дошло до инцидента не Јарињу и да је повређен Србин Н. В. из Лешка, који је возилом хитне помоћи транспортован у КБЦ „Косовска Митровица”.

У Јарињу је од синоћ концентрисано око 300 припадника специјалне јединице Росу у делу где се налазе контејнери пограничне полиције, постављени прошле јесени после упада специјалаца, наводно због регистарских таблица.

Косовска полиција затворила прелазе Брњак и Јариње

Косовска полиција саопштила је вечерас да је затворила прелазе Брњак и Јариње за путнички саобраћај и возила.

У саопштењу на Фејсбук страници полиције се наводи да су прелази затворени због блокаде. Грађани се обавештавају да за промет користе друге прелазе, преноси Политика.

Александар Вучић: Срби више зулума трпети неће

Српски народ на КиМ све мање има слуха и за наше молбе, а наша молба је да покушамо да сачувамо мир по сваку цену. Да замолим Албанце да се уразуме, да замолим Србе да не наседају на провокацију и да не учине ништа што би могло да доведе до било каквог сукоба, рекао је председник Србије Александар Вучић. У обраћању јавности председник је рекао и да моли представнике моћних и великих земаља које су признале независност Косова да воде мало рачуна о међународном праву и реалности на терену и да не дозволе да њихови штићеници изазову сукоб.

Председник показује оригинални документ којим је Приштина 2020. године својевољно укинула КС таблице (Фото: Бета/М. Мишков)

„То је моја велика молба. Све што могу да кажем, ми ћемо да молимо за мир и да тражимо мир и могу да кажем – предаје неће бити и победиће Србија. Дрзну ли се да крену у малтретирање Срба, убијање Срба, прогон, Србија ће победити. Обавио сам много разговора с представницима међународне заједнице, Лајчаком највише, али ако неко мисли да је могуће да понове 17. март 2004. или нешто што се догађало нашем народу на другим деловима Југославије, то се неће догодити”, рекао је Вучић.

Коментаришући састанак с представницима Срба с Космета, Вучић је рекао да је уплашен због реакције српског народа и да саветује да буду мирни ако крену у митинге и да не дају повод Албанцима да пуцају у масу.

„Атмосфера је доведена до усијања, Срби више зулума трпети неће, скоро да сам клекао пред њих и молио их и на крају сам добио обећање”, рекао је председник.

Он је истакао да је ситуација за наш народ на Косову и Метохији веома компликована и сложена.

„То траје већ деценијама, многи не желе да чују о реалним проблемима с којима се суочавају наши људи, многи су свој однос свели на ’Косово је Србија’ и то је све. Никада нисмо били у тежој ситуацији”, рекао је Вучић.

Према његовим речима, „приштински режим покушава да искористи расположење у свету у којем мисле да могу да играју на карту да велики Путин наређује малом Путину, па мали Зеленски може да спаси… донели су одлуку да намећу ствари које немају право да намећу”.

Председник је објаснио да се по питању личних карата и таблица Приштина позива на Споразум о слободи кретања из 2011. године, који су потписали Борко Стефановић и Едита Тахири.

Када је реч о личним картама, појаснио је да се Албанци у Приштини позивају на тачку 3, у којој се каже да „свака страна може применити систем којим ће личне карте бити праћене писаним, улазно-излазним документима за становнике друге стране који желе транзитно да путују у трећу земљу”, док у фусноти стоји да ће користити статусно неутрални језик.

Барикада у месту Зупче (Фото: Косово онлајн)

„Албанци користе у овом тренутку то, иако нико не разуме зашто, као да им није довољно да већ чине шта хоће, али је бар мир… Као да неко намерно жели да испровоцира тензије и проблеме”, констатовао је Вучић, а пренео РТС.

Он је истакао да оно што је дефинисано као „за становнике друге стране који транзитно путују у трећу земљу”, никако не може да важи за Србе с КиМ, јасно и недвосмислено.

„Не можете да зауставите Србе из Зубиног Потока, Звечана, Косовске Митровице и да кажете да са српском личном картом не могу да пређу, јер не представљају другу страну, нити они иду транзитно у трећу земљу”, нагласио је председник Србије. Друга је ствар што, каже, Албанци кажу да желе реципроцитет, што нема никаквог смисла.

Када је реч о таблицама, у споразуму из 2011. године, у тачки 6 се наводи да ће као привремена мера власти на Косову продужити важење КС таблица, за почетни период од пет година, након чега ће две стране поново размотрити то питање, уз ЕУ, ако буде потребно, док у тачки 7 стоји да ће сви власници аутомобила на Косову имати РКС или КС ознаке и све стране ће уложити напор да се то обезбеди. Такође, предвиђено је да привремена мера власти у Београду буде дозвола да КС таблице могу преко наше територије.

Додао је да је затим 2016. године, у споразуму на који је потпис ставио Марко Ђурић, продужено важење КС таблица до 2021. године. Међутим, Приштина је 2020. године самовољно укинула КС таблице, нагласио је председник.

„Приштина данас жели да каже да не постоје више КС таблице, да су они суверена држава, јер им то каже и Квинта. Укидамо КС таблице, биће само РКС, и нећемо да дозволимо постојање КМ таблице, да нико никад не помисли да постоје остаци неке друге државе на тзв. Косову”, рекао је Вучић. Супротно свим нормама, свему што је потписано, Приштина хоће на северу да спроведе нешто на силу, због тога и воде кампању.

Председник Србије је навео и да је до данас укупно прошло 3.390 дана како није формирана Заједница српских општина у складу с Бриселским споразумом и нагласио да ништа није испоштовано од онога што пише у шест тачака о формирању ЗСО у овом споразуму.

Вучић је прочитао шест тачака Бриселског споразума како би подсетио јавност шта оне предвиђају.

Члан 1 наводи да ће постојати заједница општина у којима Срби чине већинско становништво на Косову, а чланство ће бити отворено за сваку другу општину под условом да се о томе сагласе чланови.

Члан 2 наводи да ће ова заједница бити успостављена на основу статута. До њеног распуштања може доћи само на основу одлуке општина учесница. Правне гаранције ће пружити меродавно право и уставно право (укључујући и правило двотрећинске већине).

Члан 3: Структуре заједнице ће бити успостављене на истој основи на којој почива постојећи Статут Асоцијације косовских општина, нпр. председник, потпредседник, скупштина, веће.

Члан 4: У складу с надлежностима додељеним Европском повељом о локалној самоуправи и косовским законом, општине учеснице ће имати право да сарађују у колективном спровођењу овлашћења кроз заједницу, која ће имати пун надзор над областима економског развоја, образовања, здравства, урбанизма и руралног развоја.

Члан 5: Заједница ће вршити и друге додатне надлежности које јој могу делегирати централне власти.

Члан 6: Заједница ће имати репрезентативну улогу према централним властима и у том циљу биће представљена у консултативном већу заједница. У циљу испуњавања ове улоге предвиђена је функција мониторинга.

„Када су Срби схватили да Албанци неће да спроведу у дело споразум, тада су Срби кренули да ставе банере Заједнице српских општина, као и билборде и тада је албанска полиција хапсила људе. Нико из света није реаговао што су ухапшени Срби и Роми јер су окачили билборде”, рекао је председник.

Александар Вучић: Њих не интересују РКС и КС таблице, већ само да нигде не постоје КМ

Број инцидената од када је Курти дошао на власт је 206, што је за 50 посто више напада од доласка Куртија на власт, навео је председник. Списак напада на Србе је пописан на 12 страна.

Он је показао и фотографије на којима се виде мајице младића који су у суботу увече ухапшени због ношења истих с натписом: „Нема предаје.”

„Ухапшени су момци зато што су носили мајицу ’Нема предаје’, у складу с Уставом Републике Србије, у који верују. То је ваљда страшан злочин. Један младић је ухапшен јер је имао српску заставу и певао патриотске песме. Ако се њима не свиђају песме, они мисле да имају право да вас ухапсе. Младићима је забрањен улаз јер су имали мајице са српским манастирима”, рекао је Вучић.

Они који су ћутали о Јасеновцу, врло су гласни по питању Европрајда

Одговарајући на новинарска питања, председник је рекао да има много неистина у јавности по питању одржавања Европрајда у Србији, пошто се још „не зна ни како ће, ни да ли ће и када да буде одржан”, као и да не разуме и оне који су за тај скуп и против њега, јер сада ударају на своју државу поред свих проблема које има.

Он је рекао да одржавање тог скупа у септембру постаје главно питање и да му је интересантно да су сада многи који су ћутали о Јасеновцу или се не изјашњавају о Јасеновцу, врло гласни по питању Европрајда.

Вучић је додао и да се зна да је око 95 одсто људи у Србији против тога. „И само нам је фалио још тај проблем упркос свим проблемима, поред хране, суше, енергената, санкција Русији, само још нешто уз Косово да се навали на грбачу српском руководству и држави. Мало је терета, па сада ударајте сви заједно, и једни и други. И ови што су за одржавање и кажу да нисам био довољно јасан, па и ови други који кажу да штитим ’педере’… Срам вас било, бедници једни, удрите још мало, није довољно свих ових што туку сваки дан – удрите по својој држави и срушите је ако можете, али нећете моћи сви заједно. Нема предаје, живела Србија”, закључио је Вучић.

Бар не дочекујемо стране трупе цвећем

Председник Србије Александар Вучић оценио је да је „болесно” питање хрватских медија, од којих су неки писали да је он шпанском премијеру Педру Санчезу, који је посетио Србију, приредио „романтичну вечеру”. Указао је да такво питање говори о свом јаду и чемеру њихове политике, додајући да је то наређено из врха политичке власти, пренео је Танјуг.

„Ако им је то сва аргументација, нека погледају коме они дају цвеће. Ја сам цвеће поклонио Јелени Томашевић (која је извела неколико нумера на вечери), као и бившој хрватској председници Колинди Грабар Китаровић, то је џентлменски, а не знам колико је џентлменски дочекивање страних трупа цвећем”, рекао је Вучић, алудирајући на дочек немачких нацистичких трупа у Загребу 1941. године, уз одушевљење и цвеће. „Али, добро, различити су нам укуси, у историјском смислу”, закључио је Вучић.

Опозицији понуђено више неко икада раније

Председник Александар Вучић изјавио је да је владајућа странка, која ће имати највећи број посланика и у новом сазиву скупштине, понудила опозицији више места у руководству парламента и одборима него икада раније, што би, каже, и сами признали да су фер, пренео је Танјуг. Одговарајући на питања новинара, он је рекао да је све то важно за даљи развој демократије у Србији и да се нада да ће то постати стандард, за будућност, без обзира на то ко ће чинити власт.

Одговараће свако ко цепа српску заставу

Свако ко је цепао српску заставу на протесту у Новом Саду одговараће, јер је закон исти за све, а са државним симболима нико нема право тако да се понаша, изјавио је председник Вучић.

На питање да ли ће активисткиња из Новог Пазара Аида Ћоровић бити кажњена због цепања српске заставе у Новом Саду и шта би се десило да је неко у Новом Пазару поцепао заставу БиХ, Вучић је рекао да сада први пут чује да је она цепала заставу, али да ће одговарати сви који су то чинили. „Видео сам да су неки други цепали. То је кривично дело, надлежни органи их гоне, за то ће кривично одговарати, нема сумње”, рекао је Вучић.

Москва позива Приштину да заустави провокације

МОСКВА –  Министарство спољних послова Русије позвало је вечерас Приштину да престане са провокацијама и поручило да одлука о почетку примене неоснованих дискриминационих „правила” о принудној замени личних докумената и регистрационих таблица локалних Срба представља још једна корак ка протеривању српског живља са Косова.

У саопштењу руског министарства се наводи да ова одлука има за циљ и да се „истисну српске институције са Косова које обезбеђују заштиту права српског становништва од самовоље приштинских екстремиста на челу са „премијером” Аљбином Куртијем”, преноси Спутњик.

Москва (Фото: А. Васиљевић)

„Лидери косовских Албанаца знају да Срби неће остати равнодушни, када је реч о директном нападу на њихове слободе и намерно иду на ескалацију ситуације како би покренули војни сценарио. Наравно, на мети оштрих напада налази се и Београд који Запад жели додатно да неутралише албанским рукама”, истакли су у МСП-у.

Москва позива Приштину и САД и ЕУ који стоје иза ње, да прекине са провокацијама и да поштује права Срба на Косову, преноси Танјуг.

„Овакав развој ситуације још једном показује неуспех посредничке мисије ЕУ. То је и пример какво је место припремљено Београду у ЕУ, предложивши Београду да фактички прихвати обесправљеност својих сународника”, закључено је у саопштењу руског Министарства иностраних послова.

Војска Србије није прелазила административну линију са КиМ

Министарство одбране саопштило је вечерас да Војска Србије није прелазила административну линију и ни на који начин није улазила на територију Косова и Метохије.

„Поводом великог броја дезинформација које у етар намерно пласира приштинска администрација и које се шире путем лажних налога на друштвеним мрежама и појединих интернет сајтова, а у којима се наводи како је тобоже дошло до некаквих сукоба Војске Србије и такозване косовске полиције, Министарство одбране саопштава да Војска Србије за сада није прелазила административну линију и није ни на који начин улазила на територију Косова и Метохије”, наводи се у саопштењу Министарства одбране достављеном медијима.

Аљбин Курти: Наредни дани биће изазовни

ПРИШТИНА – Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је вечерас да ће наредни сати, дани и недеље бити изазовни и проблематични јер се, како је рекао, Приштина суочава са српским национал-шовинизмом.

Аљбин Курти (Фото: AFP 2021/ARMEND NIMANI)

Он је у видео-обраћању на Фејсбуку рекао да су српске „илегалне” структуре блокирале путеве пре почетка издавања докумената за улазак и излазак са Косова.

Курти је за тренутну ситуацију на северу Косова окривио председника Србије Александра Вучића и директора Канцеларије за Косово Петра Петковића, преноси РТК2, јавио је Танјуг.

Петар Петковић: Једини кривац за тренутну ситуацију је Курти

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је вечерас да је Аљбин Курти једини кривац за тренутну ситуацију на КиМ, који, како је навео, „својим неурачунљивим потезима изазива нову кризу на простору Косова и Метохије”. „Неурачунљиви Курти добро је био свестан да његови једнострани и противправни потези могу имати далекосежне последице по мир и стабилност и могу довести до кризе са несагледивим последицама”, навео је Петковић и истакао:“Председник Србије Александар Вучић свакога дана позива на мир и стабилност и дијалог као једини механизам за нормализацију односа и решавање свих отворених питања”.

Петар Петковић (Фото: Драган Антонић/Фонет)

Једина порука која је упућена и из Рашке и из Београда данас, истиче Петковић, јесте порука мира и потребе за поштовањем Бриселског споразума и што хитнијим формирањем Заједнице српских општина. „Зато када тражи кривца за данашњу ситуацију, нека се погледа у огледало јер ће тамо видети јединог одговорног за нове тензије на терену. Гомилање јединица Росу и специјалца под пуном опремом, као и отворене претње Србима нису никакви потези мира, већ директно доливање уља на ватру и то је оно што Курти жели”, навео је Петковић, саопштено је из Канцеларије за КиМ.

Приредило и опремило: Стање ствариCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

5 replies

 1. Очигледно је у питању велики хохштаплерај такозване међународне заједнице (читај НАТОа) а пре свега САД уз подршку ЕУ, затим очајних албанаца који виде да им такозвана „независност“ полако измиче из руку јер такозвана међународна заједница покушава да истргује са Русијом неки уступак плаћајући то смањењем Косовоске „независности“.
  А ни наши нису наивни у хохштаплерају. Замислите не траже примену резолуције 1244 већ ЗСО што је превара да легнемо на написане хохштаплереске ноте такозване међуародне заједнице (читај хохштаплера из САД и ЕУ а то значи и НАТОа).

  23
  2
 2. Изгледа да такозвани Запад планира да принесе „жртву“ зарад наговештаја да је спреман да озбиљно разговара о проблемима односа између Запада с једне стране и Русије са друге стране.
  Жртва мора да буде озбиљна и „болна“ а изгледа да им се чини да је жртвовање независности Косова* довољно озбиљна и за њих најмање болна обредна жртва спремности за озбиљне преговоре са Русијом (и Кином).
  Та жртва ће највише бити болна за Албанце јер се враћају у правни систем Србије са мало нашминканим старим правним статусом.
  Биће болна и за оне у БГД који су примили неке аконтационе новце да раде на албанској ствари по институцијама Србије па ће остати без дела планираних прихода а када Албанци почну да причају могу да остану и без још којечега.

  16
  1
 3. Шта год се доле дешавало јуче и синоћ, изгледа ми да смо за то имали подршку Русије.
  Да, може бити да сам много наиван, али казао бих: слава Богу, час се ближи…

  13
 4. @Al
  Шта год се доле дешавало јуче и синоћ, изгледа ми да смо за то имали
  подршку Русије.

  10
  1
 5. Да, јасно, савез са Русијом јесте спас и за мене нема ничег природнијег. Али, не верујем да ће се тај „улазак у ОДКБ“ десити „за 30 дана“, нити да ће у скоро доба бити икаквог великог позива Русији. Можда су неке ствари већ регулисане, можда се подразумевају?
  А опет, можда сам ја исувише наиван и у све ово „учитавам“ нешто чега заправо нема.

Оставите коментар