Политика: Зашто су фотографије деце из Јастребарског неприкладан садржај за Фејсбук

Реч је о покушају ревизије историје. У музејској поставци Аушвица постоје фотографије голе деце из 1945. године и оне се и данас налазе на сајту, изјавио директор Института за новију историју Миле Бјелајац 

Уклањање објава са фејсбук странице београдског Музеја жртава геноцида на којима су приказана деца из логора Сисак и Јастребарско уз образложење да је реч о непримереном садржају проблематично је и представља покушај ревизије историје, сматра директор Института за новију историју Србије Миле Бјелајац.

Једна од последњих скинутих је објава о логору у Сиску, успостављеног 3. августа 1942. године, на фотографији су приказана мала деца, неухрањена и полугола како леже, а пост је скинут са странице Музеја јер је означен као порнографски садржај.

Бјалајац каже за Танјуг да му није јасно како фотографије побијене деце на којима се налази рој мува могу некога да асоцирају на педофилију и да буду препознате као неприкладан садржај. „Запањујуће је докле може да се инструментализује нешто што је разумна политика спречавања злоупотребе деце, спречавања злоупотребе преко интернета, чак и комерцијализација преко интернета и проширивање тога за рачун ревизије и на оно што до сада није спорно“, казао је Бјелајац.

Писмо хрватских бискупа патријарху Порфирију: На основу чега сте прибројали светима децу из „прихватилишта“ у Јастребарском и Сиску

Навео је да уклањање таквих објава показује да живимо у апсурдном времену где су сви „нормални“ стандарди поремећени, па је тако нешто дозвољено. Он је истакао да смо последњих деценија сведоци интензивне ревизије историје, иако су познате чињенице у вези са дешавањима током Првог и Другог светског рата.

Бјелајац је навео да у музејској поставци Аушвица постоје фотографије голе деце из 1945. године, које сведоче о томе шта су та деца претрпела у том периоду и да се оне и данас налазе на сајту. Напомиње да је реч о двоструким аршинима што Гугл са неких сајтова уклања такве фотографије, док на другим оне и даље постоје.

Само са Козаре у логоре је одведено 23.800 деце до 14 година старости (Фото: ЈУ Доња Градина)

Он је навео да се у јавности мало говори шта су све претрпела деца у логору у Новој Градишки, као и да треба да се сачува сведочење о свему томе, у чему би требало да помогну медији и друштвене мреже.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 9. 8. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

4 replies

 1. Pa „odgovorno za istinu“ su u Zagrebu…šta je, onda, čudno?

 2. Koliki je bio broj zrtava u Ausvicu?

 3. Kao što je Milan ( prvi komentarisao ) a ja bih se malčice nadovezao ovako:

  Ravnatelji histerične istine iz zemlje J.e.m te Kolumbo što je otkri, su postavili Ravnatelje istine Ustaše u Zagrebu da REVNOSNO ravnaju istinu po njihovoj volji.

  Razlike između CNN i Fejsbuka je 0.

  Ne postoji.

  Fakat.

  Činjenica.

  Crno na belo.

  9
  1
 4. Не прозивајте Хрвате – они само извршавају налоге англоциониста и Ватикана. Сами нити би смели, нити умели било шта.
  Дал вас је некад напао дебели бубуљичави дечак, којег подстичу улични мангупи?

Оставите коментар