РТС: Амазон ће нас шпијунирати усисивачима

Амазонова историја дељења података са полицијским управама, у комбинацији са паметним звучницима и сада темељним познавањем нацрта планова домова, даје прилично потпуну слику свакодневног живота

Извор: РТС

Према писању америчких медија, Амазон је за 1,7 милијарди долара купио компанију за роботске усисиваче Ај-робот. Тиме ће интернет гигант додатно ојачати присуство у потрошачкој роботици, пошто је прошле године представио кућног робота са именом „Астро“. Према писању Верџа, модел „румба Ј7“ Ај-робота има предњу камеру подржану вештачком интелигенцијом која може да идентификује објекте у дому.

Из перспективе паметног дома, чини се да је јасно да Амазон жели Ај-робота због мапа које генерише како би стекао дубоко разумевање наших домова.

САД: Компанија „Клирвју АИ“ објавила je да скупља фотографије лица готово свих људи на свету

Компанија за усисиваче, зато, има детаљно знање о плановима наших домова и, што је најважније, о томе како се они мењају, преноси Верџ.

Ај-робот зна где је кухиња, које су собе за децу, где је кауч (и колико је нов), и да ли сте недавно претворили гостинску собу у дечју.

Таква врста података је дигитално злато за компанију чија је примарна сврха да нам прода више ствари.

Многи су зато забринути због импликација на приватност, као што је то био случај и када је представљен робот „Астро“.

Људи желе да кућна аутоматизација ради боље, али не желе да се одрекну интимних детаља ради веће удобности, пише Верџ.

То је загонетка у целом свету технологије, али је у нашим домовима много личнија.

Гугл суспендовао инжењера који је објавио да је један од њихових пројеката вештачке интелигенције постао разуман

Амазонова историја дељења података са полицијским управама преко подружнице Ринг, у комбинацији са паметним звучницима Ехо и сада темељним познавањем нацрта планова домова, даје прилично потпуну слику свакодневног живота.

Сваки од Ај-роботових „румба“ усисивача креће се по кућама више пута недељно, мапирајући просторије изнова и изнова.

На најновији модел, Ј7, Ај-робот је додао камеру са предње стране, са погоном који покреће вештачка интелигенција, која је детектовала више од 43 милиона објеката у домовима.

Други модели имају камеру ниске резолуције која је због навигације усмерена ка плафону.

Све то чини вероватним да се куповина не односи на роботику, јер да је то оно што је Амазон желео, купио би компанију Ај-робот пре много година, преноси Верџ.

Москва: Робот поломио дечаку прст јер је играо шах пребрзо

Уместо тога, вероватно је купио компанију за релативно мали новац, јер је Ај-робот пријавио пад прихода од 30 одсто због све веће конкуренције, не би ли добио детаљан поглед у наше домове. Зашто? Јер познавање плана нашег дома пружа контекст.

А у паметном дому, у којем Амазон игра велику улогу, контекст је цар, закључује Верџ.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 6. 8. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Кад би знала “ струка “ како руковање “ Слободиним “ усисавачем развија природну интелигенцију и нарушава приватност и интиму комшилука, ех, кад би знали… Има ли још ко шерпа плави модел са белим ручкама и емајлираним усисно – издувним цевима ?

    10

Оставите коментар