САД: Компанија „Клирвју АИ“ објавила je да скупља фотографије лица готово свих људи на свету

Компанија за препознавање лица „Клирвју АИ“ обавестила је инвеститоре да тренутно прикупља 100 милијарди фотографија људских лица, које ће бити ускладиштене у наменској бази података

Извор: НСПМ

Контроверзна компанија за вештачку интелигенцију објавила је да има за циљ да стави слику скоро сваког људског лица у своју базу података за препознавање лица, што омогућава да се „скоро сви на свету могу идентификовати.“

У свом последњем извештају у децембру, компанија за препознавање лица „Клирвју АИ“ (Clearview AI) обавестила је инвеститоре да тренутно прикупља 100 милијарди фотографија људских лица, које ће бити ускладиштене у наменској бази података.

Збирка слика – отприлике 14 фотографија за сваког од 7 милијарди људи на целој планети, преузета са друштвених медија и других извора – у великој мери би ојачала опсежан систем надзора компаније, који је већ најразрађенији те врсте, пише „Дејли мејл“.

Америчка компанија са седиштем на Менхетну је обавестила инвеститоре да је њен „индекс лица“ порастао са три милијарде слика на више од десет милијарди од почетка 2020.

Технологију ове фирме већ користе многе службе за спровођење закона и владине агенције широм света, помажући полицији да изврши хапшења и помажући у разним кривичним истрагама.

„Клирвју“ попуњава своју базу података претражујући изворе као што су Фејсбук, Јутјуб и милиони других сајтова, наводи компанија.

Компанија, коју је 2016. године основао аустралијски извршни директор Хоан Тон Тат – тренутно процењена на више од 100 милиона долара – настоји да прошири своје царство за препознавање лица ван оквира спровођења закона.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/НСПМ. 18. 2. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар