Аустрија: Уз обавезну маску инфицирани могу да уђу у јавни превоз и државне установе

Инфицирани не смеју да скачу у базен, морају да пливају са маском, а у ресторану могу само да седе носећи маску, да разговарају са другима, али не и да пију или поједу нешто

Фото: iStock

У Аустрији од данас је укинут обавезни карантин за инфициране корона вирусом, али уз одређена правила, од којих су нека и чудна.

Уредба, која је ступила на снагу, укида карантин и уводи ограничења приступа зараженима, те враћа могућност телефонског пријављивања боловања, али само за оболеле од ковида-19.

Сва лица која су позитивно тестирана на корона вирус, а ограничења почињу да се примењују на пет до 10 дана од позитивног резултата и у случају антигенског теста, а укидају се негативним ПЦР тестом, морају да носе ФФП2 маске у свим затвореним просторима, ако је неизбежан контакт са лицима која нису из истог домаћинства.

И на отвореном они морају да носе маске, ако не могу према другима да држе дистанцу од два метара.

То значи да маску морају да носе на улицама са високом фреквенцијом људи, као што су трговачке улице, али и у парковима када су гужве, преноси Танјуг.

У аутомобилу важи обавеза ношења маски само ако се у њему налази особа која није из истог домаћинства.

У јавном превозу инфицирани имају обавезу да носе ФФП2 маску.

Аустрија: Невакцинисанима за Божић и Нову годину дозвољено слободно кретање

Уз обавезну маску инфицирани могу да иду у државне установе, посећују продавнице, манифестације, а тако и музеје, биоскопе.

Дозвољено је и присуство на журкама, посета базену или ресторанима, али само са маском.

Мало чудно правило је да инфицирани не смеју да скачу у базен, морају да пливају са маском, а у ресторану могу само да седе носећи маску, да разговарају са другима, али не и да пију или поједу нешто.

Исто тако, уз обавезу ношења маске, корона позитивна лица могу да иду на посао.

Инфициранима је забрањен приступ домовима за старе, домовима за негу, болницама, бањама, обдаништима, основним школама.

Од мере забране приступа су изузети само запослени у тим установама, што значи да инфицирана васпитачица може доћи на посао, али не и заражено дете.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 1. 8. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: ,

Оставите коментар