Хрватско државно предузеће преорало гробље усташких жртава на Петровој гори

Нема ово везе са шумском цестом, могла је да буде пробијена и десетак метара јужније. Све је ово добро организовано и намерно и смишљено изведено, рекао саговорник загребачког портала Новости

Илустрација: pixabay.com

ЗАГРЕБ Гробље усташких жртава, побијених Кордунаша и Банијаца на Петровој гори, на којем почива и 128 жена и деце, преорано је да би био пробијен шумски пут, пише портал загребачког недељника Новости.

Гробље на Барин-коси, пределу Магарчевац, преорала је механизација државне фирме Хрватске шуме, пошто су претходно посекли дрвеће.

Преоран је, наводи се, велики број гробова који су били обележени крстовима.

Бранко Гвозденовић из Кључара је за портал Новости испричао да је са неколицином мештана дошао да моли да не дирају гробље чим је започела сеча стабала, али, каже, није помогло.

„Када је преко гробова изграђен широк пут, куцали смо на многа врата покушавајући да спречимо даљу девастацију, али све узалуд, никакве вајде од тога“, испричао је Гвозденовић.

За поменуто гробље каже да је од велике важности за „шачицу преосталих“, али и за сву расељену чељад, јер, како истиче, нема породице у којој неко није ту сахрањен након злочина усташких крвника.

„Овде су 1. априла 1942. усташе свирепо убиле 128 жена и деце из Кључара, Брда Утињског, Војнић Колодвора и Габрића. Гробове својих мајки, супруга, сестара, деце и унучади означили смо крстовима тек након рата….“, испричао је и додао да су управо зато мештани ово гробље уређивали с посебном пажњом.

Бранко Гвозденовић и Душан Црнковић показују где је било гробље прије интервенције багера (Фото: Владимир Јуришић/Новости)

Након што су радници Хрватских шума без имало обзира посекли столетна стабла с натписима и већину гробова уништили, остало је тек неколико бетонских гробница, пише портал Новости.

Саговорник портала Новости, такође из Кључара, Душан Црнковић каже да му се чини да је све учињено смишљено и намерно да би се, каже, усташке жртве пошто-пото заборавиле.

„Нема ово везе са шумском цестом, могла је да буде пробијена и десетак метара јужније. Све је ово добро организовано и намерно и смишљено изведено, па је пут прешао преко гробова мајке и брата Бранка Мамуле, некадашњег савезног секретара унутрашњих послова и начелника Генералштаба СФРЈ“, рекао Црнковић.

Из предузећа Хрватске шуме за портал су рекли да се радило запуштеном гробљу „на којем се назиру укупно три споменика“. Кажу да су радови на том подручју започели 2016. године сечом столетне шуме и садњом букви чија висина сада, како су се похвалили –  досеже четири метра. Посебно су, тврде, пазили да притом не оштете споменике па су морали да „направе одређена техничка решења“. Напомињу, уз то, да гробље, као такво, није уцртано у карту.

Опрема: Стање ствари

(Дневник, 21. 7. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Tuzno ,bolno. Gde je Peric ?

    14
    1
  2. Верујем да је ово гробље заиста било запуштено, као и многа друга српска гробља и стратишта у Хрватској. СНВ би коначно морало да оснује Фондацију, чији ће задатак бити перманентна брига да се сачувају оваква места. Своју улогу у том пројекту могао би да нађе и Музеј геноцида Србије и бројна удружења Срба из Хрватске. Или морамо опет да молимо Вучића да изађе из фрижидера?!

    4
    6

Оставите коментар