Владан Вукосављевић: Територије данашње Хрватске и БиХ прогласити подручјем геноцида над Србима

Размишљам о иницијативи да Република Србија прогласи целу територију данашње Хрватске и БиХ ПОДРУЧЈЕМ ГЕНОЦИДА над Србима у XX веку и да се обавеже на спровођење одређених активности с тим у вези

Владан Вукосављевић (Извор: Јадовно 1941)

Није само Јасеновац. Мада убедљиво највеће српско стратиште, овај пакао на Земљи је само део мапе геноцида у тзв. НДХ. Свака стопа данашње Хрватске и БиХ, била је место или део зоне у којој је почињен геноцид над Србима у периоду 1941-1945. али и 1914-1918. о чему се мање зна и учи.

Размишљам да покренем иницијативу да Република Србија прогласи целу територију данашње Хрватске и БиХ ПОДРУЧЈЕМ ГЕНОЦИДА над Србима у XX веку и да се обавеже на спровођење одређених активности с тим у вези.

Оне би подразумевале финансирање и афирмисање пројеката културе сећања и када је реч о одржавању постојећих споменика и изградњи нових али и када су у питању издаваштво, просвета, наука и култура. У Републици Српској то би било једноставно спроводити а када је реч о Федерацији БиХ и Хрватској, Република Србија би интересе српског народа у вези са трагичним искуством геноцида морала да штити веома активном, добро осмишљеном, мудром и по потреби агресивном дипломатијом у оквиру или у сарадњи са свим директно или индиректно надлежним међународним установама, институцијама и органима.

Именовање ових простора ПОДРУЧЈЕМ ГЕНОЦИДА држава Србија би показала зрелост и одговорност а српски народ, где год да живи, добио би подстицај да се виталним питањима културе сећања на геноцид у XX веку бави и више и ангажованије.

Кликните на слику за увећање

На врло извесне бурне реакције на ово из Федерације БиХ и Хрватске уопште не би требало обраћати пажњу.

Њима је у интересу да се о геноциду и њиховој огромној историјској одговорности за два милиона убијених Срба у XX веку не зна ништа или зна мало и погрешно а нама је циљ управо супротан.

Верујем да би за све будуће генерације Срба било веома важно да територије Хрватске и БиХ препознају, виде и доживљавају као ПОДРУЧЈЕ ГЕНОЦИДА и да чине све како би сећање на помор Срба од стране већинских делова суседних народа, Хрвата и Бошњака, било заувек долично неговано, како због вечног пијетета према жртвама, тако и због изградње и јачања виталне националне свести о тим догађајима, њиховим мотивима, узроцима и садржају, како би се искључила свака могућност њиховог понављања.

Установљавање и мапирање појма ПОДРУЧЈЕ ГЕНОЦИДА над Србима у XX веку могло би да представља један од мудријих и далекосежно важних потеза овог нараштаја људи и одуживање бар малог дела дуга који имамо према нашим страдалим прецима-мученицима.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница Владана Вукосављевића)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

7 replies

 1. Власт ће прихватити ову иницијативу исто онако како је министар Вукосављевић прихватио апел забринутих Срба, да као министар уведе ред у рад Музеја жртава геноцида. Дакле, на куково лето. Ако је којим случајем то и покушао, било би у реду да нам каже разлог зашто није успео, а ако није покушао, да нам каже зашто то није?! Зна Вукосављевић, сигуран сам, да свака иницијатива, која не искаче из фрижидера, завршава у забораву пре заборава, па је питање зашто уопште онда пише о нечему што је неоствариво, ко год од ових да је на власти у Србији.
  Вукосављевић изгледа још није схватио у ком смеру дувају политичке “елите” у Србији. Више би ме радовало, када би нашао начин да помогне неког младог истраживача који би, за почетак, заорао у грађу немачких архива из Другог светског рата.

  18
  4
 2. Оваква иницијатива би мола добра, паметна и морална. Није важно ко је предлаже.

  17
  1
 3. Konačno nešto što je od VEČNE važnosti za CELI SRPSKI SVET.

  Za sve ŽIVE Srbe i Srpkinje.
  Za sve MRTVE Srbe i Srpkinje.
  Za sve ZAKLANE I UBIJENE Srbe i Srpkinje.
  Za sve NESAHRANJENE a UBIJENE Srbe i Srpkinje.
  Za svu ZAKLANU I UBIJENU malu Srpsku DEČICU.
  Za sve MALE I VELIKE Srpske JASENOVCE.
  Za sve Srbe i Srpkinje koje DOLAZE posle NAS.
  Za sve EVROPLJANE.
  Za sve GRAĐANE SVETA.
  Za sve RELIGIJE SVETA.

  Zato da se ZNA. U Evropi.
  Zato da SVI ZNAJU. U Svetu.

  Zato što je taj PROSTOR u to VREME pokazao kako u SRCU EVROPE IZGLEDA HRIŠĆANSKI DANTEOV
  PAKAO.

  Zato što se ĆUTALO od 1941 godine.

  Zato što se HOĆE i dalje da ĆUTI.

  Zato što se VIŠE NIKADA NEĆE ĆUTATI.

  ZATO.

  Zato što VIŠE NIKADA nećemo DOZVOLITI da:

  SE PONOVI DANTEOV PAKAO.

  Zato što VIŠE NIKADA nećemo DOZVOLITI da:

  ĆUTIMO.

  14
  1
 4. Идеја је одлична и подржавам је апсолутно. Мада ме такође занима зашто њен аутор није спровео идеју док је био министар. Претпостављам да би му инструменти за њено спровођење били много ефикаснији од садашњих. Сада можемо само да предлажемо, и да, како неко од претходних коментатора рече, предлози се остваре на кукуво лето.

  18
  3
 5. Послати овај чланак влади Србије (иако ништа неће преузети). Послати АМБАСАДАМА. Превести на језике која дијаспора говори и слати владама других држава! Мењати јавно мњење света у тишини – без да се медија опасуље (гоогле, феисбук, јутјуб..)…

  14
  1
 6. Slika malih Srpcica ,poneki sa malim zavezljajem , koje sprovode ustashe u jezivu smrt, koga mogu ostaviti ravnodushnim? Takve fotografije neka neka nam budu vodilja. Puna podrska g Vukosavljevicu.

  12
 7. Срби су заиста чудан народ. У Гаравицама код Бихаћа су усташе, углавном Хрвати католици, убили око 14000 Срба за време нацистичке НДХ. До дана данашњег тамо нема никаквог споменика. Милорад Додик често спомиње то злочиначко стратиште у својим говорима, али за више од 20 година свога политичког деловања ништа није учинио да се у Гаравицама подигне бар најскромнији споменик. Подршка аутору чланка.

Оставите коментар