Индија: Премијер Моди позвао на одбацивање британског наслеђа и реформу индијског образовања

Британци су обезбедили овај образовни систем како би сами себи припремили класу слуга и задовољили своје потребе, рекао председник владе Индије Нарендра Моди

Нарендра Моди (Фото: НСПМ)

Индијски премијер Нарендра Моди осудио је на самиту о образовној политици образовни систем наслеђен из британског колонијализма и позвао на реформе које би могле помоћи земљи да крене напред.

„Британци су обезбедили овај образовни систем како би сами себи припремили класу слуга и како би задовољили своје потребе“, рекао је Моди на отварању тродневног самита просветних радника у Варанасију, у држави Утар Прадеш.

„Након независности дошло је до неких промена у њему, али много тога је остало“, додао је он.

„Не треба само да производимо младе са дипломама, већ да наш образовни систем учинимо таквим да стварамо људске ресурсе који су потребни земљи да напредује“, рекао је Моди, позивајући учеснике да разговарају о „иновативним мислима и новим идејама“ током самита.

Фајненшел тајмс: Лондон покренуо тајну специјалну операцију против Москве и Пекинга

Самит са преко 300 просветних радника и владиних званичника има за циљ размену искустава и праксе у спровођењу Националне образовне политике (НЕП), усвојене 2020. године.

„Морамо да се удубимо у детаље изазова и проблема и пронађемо решења. НЕП отвара врата за образовање на индијским језицима. Уверен сам да би Индија могла да се појави као светска образовна дестинација“, рекао је Моди, који је премијер од 2014.

Рез Карим: Саудијски клан помогао Британској империји да удари темеље ционизма у Арабији

Британија је владала Индијом скоро 200 година, прво преко Британске источноиндијске компаније (1757-1858), а затим директно од стране империјалне круне све до поделе и независности 1947. године. Западне силе су недавно покушале да изврше притисак на Њу Делхи да се одвоји од Москве, свог дугогодишњег војног и економског партнера због сукоба у Украјини – што је изазвало инцидент у мају, када је индијски амбасадор у УН рекао свом холандском колеги да престане да се понаша „заштитнички“.

Опрема: Стање ствари

(Восток/НСПМ, 8. 7. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: ,

Оставите коментар