Бивши Трампов саветник Џон Болтон признао помагање државних удара у страним земљама

Као неко ко је помогао у планирању државних удара, не овде, већ на другим местима, знам да је потребно много труда. А то није оно што је Трамп радио, изјавио бивши саветник Беле куће за националну безбедност

Џон Болтон (Фото: Ројтерс)

ВАШИНГТОН – Бивши амерички амбасадор у Уједињеним нацијама и бивши саветник Беле куће за националну безбедност Џон Болтон признао је да је помогао покушаје државних удара у страним земљама, преноси Ројтерс.

Болтон је то изјавио за Си-Ен-Ен након саслушања у америчком Конгресу везано за упад на амерички Капитол 6. јануара 2021, наводи британска агенција.

Чланови одбора Представничког дома, који истражује насилни упад, оптужили су у уторак бившег председника Доналда Трампа да је подстицао насиље у свом покушају да остане на власти након пораза на изборима 2020. године.

Доналд Трамп отпустио саветника за националну безбедност Џона Болтона

У разговору за Си-Ен-Ен, Болтон је сугерисао да Трамп није био довољно компетентан да изведе „пажљиво планирани државни удар”.

„Као неко ко је помогао у планирању државних удара, не овде, већ на другим местима, знам да је потребно много труда. А то није оно што је Трамп радио”, изјавио је Болтон, пренео је Танјуг.

На питање новинара, на које тачно покушаје мисли, он је рекао да „не жели да улази у детаље”, међутим, ипак је поменуо Венецуелу.

„Испоставило се да то није било успешно. Није да смо ми имали толико везе с тим, већ сам видео шта је потребно опозицији у покушају да свргне незаконито изабраног председника, и нису успели”, навео је бивши амерички званичник.

Џон Болтон: Забринут сам због мањка америчког ангажмана на Балкану

Болтон је 2019. као саветник за националну безбедност САД, јавно подржао позив венецуеланског опозиционог лидера Хуана Гваида војсци да му помогне у свргавању социјалистичког председника Николаса Мадура, тврдећи да је Мадуров реизбор нелегитиман, али је на крају Мадуро остао на власти.

„Осећам да има и других ствари о којима ми не говорите, осим Венецуеле”, рекла је водитељка Си-Ен-Ена, на шта је Болтон дао потврдан одговор, преноси Ројтерс.

Многи спољнополитички експерти током година критикују интервенције Вашингтона у другим земљама, од улоге у свргавању тадашњег иранског премијера Мохамеда Мосадека 1953. године и рата у Вијетнаму, до инвазија на Ирак и Авганистан у овом веку, али није уобичајено да амерички званичници отворено признају своју улогу у изазивању немира у страним земљама, наводи Ројтерс.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 13. 7. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading