Џон Болтон: Забринут сам због мањка америчког ангажмана на Балкану

Бивши саветник Доналда Трампа рекао да евентуални договор Београда и Приштине о размени територија не би требало да има утицај на ситуацију у БиХ

Џон Болтон (Фото: Н1)

Бивши саветник за националну безбедност америчког председника Џон Болтон изјавио је да су Београд и Приштина можда далеко од решења међусобног спора.

У ексклузивном интервјуу за Н1, Болтон је рекао да евентуални договор Београда и Приштине о размени територија не би требало да има утицај на ситуацију у БиХ.

„Што се тиче Србије и Косова, ако би се они договорили о замени територије, у делу преговора којим се решавају сва нерешена питања и што би довело до економских, дипломатских и сличних односа, мислим да ћемо ми са стране вероватно то подржати. Али, друге земље региона, нарочито Босна, мислим да морамо јасно рећи да билатерална решења између Србије и Косова немају никаквог утицаја на Босну, Албанију, Румунију, Бугарску или неког трећег“, казао је Болтон, те додао да овакве одлуке не могу значити да неко трећи има право да једнострано тражи отцепљење.

„Забринут сам због мањка америчког ангажмана у региону Балкана“, порука је бившег саветника за националну безбедност САД у интервјуу за Н1.

Говорећи о свом некадашњем шефу Доналду Трампу и поредећи га с другим бившим председницима Болтон каже да су без обзира колико се не слагали с неким од председника то били људи високог карактера те да су када су у питању одлуке у вези с миром и безбедности њих доносили на један кохерентан начин.

„У књизи описујем један догађај везан уз некадашњег шефа особља Беле куће Џона Келија који ме је питао да ли је икада раније био овако лош председник, одговорио сам му да не мислим да јесте. Чак и Никсон, и Никсон посебно, је знао област националне сигурности могли сте се слагали или неслагати с њим, волети или не волети оно што је урадио у Вотергејту, али се могао носити с кризним ситуацијама. Знао је донети тешке одлуке, то није начин на који Трамп прилази стварима“, истиче Болтон.

Скраћење наслова и опрема: Стање ствари

(Н1, 7. 8. 2020)

Погледајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

2 replies

  1. .Докле ли ће ови разноразни бивши безбедњаци да нам се шврћкају овуда ? Све то треба похватати , избрукати и истерати,.

  2. И шта каже бркица, брине га недовољан ангажман Америке на Западном Балкану! Па шта је довољан?

Оставите коментар