Џозеф Бајден: Сукоб око Украјине може постати такмичење у издржљивости између Русије и Европе

Мислим да ће у једном тренутку доћи до игре ишчекивања – шта Руси могу да поднесу и шта ће Европа бити спремна да носи, рекао амерички председник

Џозеф Бајден (Фото: Факти)

Амерички председник Џо Бајден признао је да би сукоб око Украјине могао да постане такмичење у издржљивости између Русије и Европе.

„Мислим да ће у једном тренутку доћи до игре ишчекивања – шта Руси могу да поднесу и шта ће Европа бити спремна да носи“, рекао је он.

Према Бајденовом признању, о овом аспекту ситуације ће се разговарати на предстојећем самиту НАТО у Шпанији.

Амерички лидер је истовремено истакао и потребу даље помоћи Украјини и напоменуо да се не плаши могућих несугласица између савезника на бази озбиљних економских и политичких шокова.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг претходно је упозорио на дуготрајност сукоба око Украјине и позвао чланице алијансе да, упркос тешким околностима, не престају да подржавају Кијев.

Сличну тезу изнео је и британски премијер Борис Џонсон. Према његовим речима, „Запад никада неће бити безбедан ако окрене леђа Украјини“. Притом је ипак признао „замор света од Украјине“.

Вашингтон пост је – позивајући се на америчке званичнике – објавио да се Вашингтон и његови савезници припремају за продужени сукоб око Украјине. Односно: да Бела кућа намерава да повећањем војне помоћи Кијеву одузме предност Русији, док покушава да смањи разорне ефекте сукоба на глобалну економију и могућу појаву глади у неколико земаља.

Опрема: Стање ствари

(Факти/Искра 22. 6. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

2 replies

  1. 😀
    😀
    Како оно беше о млаћењу глогиња… 😀

  2. Sta li Joseph Biden radi kada ga kamere ne snimaju?

Оставите коментар