Прва одштета у Енглеској због смрти изазване Астра Зенека вакцином против ковида

У смртовници наведено да је пацијент „умро услед компликација од вакцине” Астра Зенека

Фото: Joel Saget/AFP/Getty

ЛОНДОН – Жена у Великој Британији, чији је партнер преминуо након вакцине Астра Зенека, постала је прва особа која је добила одштету због смрти изазване вакцинацијом.

Вики Спит је добила максималну одштету у износу од 120.000 фунти (око 140.000 евра), али она тврди да то није довољно и да је надокнада неадекватна, јавља Би-Би-Си.

Њен преминули вереник, рок певач Зајон (48) из Алстона у Камбрији, у Енглеској, разболео се осам дана након што је добио инјекцију и преминуо у мају 2021. године.

Вики Спит је позвала хитну помоћ 13. маја прошле године када се Зајону погоршало здравствено стање због „мучне” главобоље, али шест дана касније он је преминуо у Краљевској болници Викторија у Њукаслу.

Енглеска: Пораст смртности међу мушком дјецом после вакцинације?

У његовој смртовници је наведено да је пацијент „умро услед компликација од вакцине”, преноси Би-Би-Си.

Ова 38-годишњакиња каже да се задужила након што је изгубила Зајонову зараду и сматра да је требало да добије око 180.000 фунти (око 210.000 евра).

Она замера и због тога што је морала предуго да чека на компензацију у складу са правилима британског система плаћања одштете за вакцинацију установљене 1979. године, додајући да износ није усклађен са растом инфлације, преноси Танјуг.

Вики Спит каже да је Зајон био здрав, у доброј физичкој форми и да је имао добре шансе да преживи да је лечење започето раније.

Додала је да су Зајонови јетра и бубрези донирани након његове смрти и да је донирање његових органа помогло да се спасу животи три особе.

Енглеска: Радио водитељка Би-Би-Си-ја умрла од крвног угрушка по примању прве дозе Астра Зенеке

Џејмс Бел, партнер у специјализованој адвокатској канцеларији за спорове настале због медицинског немара такође сматра да британски систем исплате компензације није довољно усклађен.

„Иако ми је драго што је Вики успела да добије неку реституцију за све потешкоће са којима се суочила након Зајонове смрти, шема исплате једноставно није усклађена”, казао је Бел.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 22. 6. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар