Охрид: Рама и Абазовић желе да се Отвореном Балкану прикључи и тзв. Косово као држава-чланица

Премијер Албаније Еди Рама изразио наду да ће на самиту Отвореног Балкана убудуће бити шест лидера, чиме је апеловао на тзв. Косово да се придружи иницијативи

Извор: Факти

Лидери Србије, Северне Македоније и Албаније указали су данас у Охриду, на крају самита Отвореног Балкана, на предности које та регионална иницијатива доноси грађанима и на остварена постигнућа.

На заједничкој конференцији за медије, на којој су говорили и највиши званичници Црне Горе и БиХ, земаља које нису чланице Отвореног Балкана, председник Србије Александар Вучић изразио је уверење да ће данас потписани споразуми допринети развоју односа и приближавању народа три државе.

„Разговарали смо о свим отвореним питањима, гледамо да проналазимо решења како би људи живели боље. Не може то одмах да буде видљиво, али ће постепено бити видљиво. Радићемо на томе, борићемо се за смањење свих бирократских процедура. Иако сам увек незадовољан собом, ипак смо доста тога постигли“, рекао је Вучић.

Навео је да је трговинска размена три земље „у драстичном порасту“, и додао да су и политички односи напредовали.

„Ми из Србије ништа не тражимо ни од кога из Северне Македоније, само желимо да имамо братске и пријатељске односе. Хоћу да кажем ‘велико хвала’ (албанском премијеру) Едију Рами што је био довољно чврст и снажан када смо били притиснути да одустанемо од Отвореног Балкана. Без његове посвећености, енергије и снаге Отворени Балкан не би могао да опстане“, казао је Вучић.

Рама је изразио наду да ће на самиту Отвореног Балкана убудуће бити шест лидера, чиме је апеловао на Косово* да се придружи иницијативи.

Еди Рама: „Отворени Балкан” пут да Србија призна Косово

„Желим да нас буде шест. Отворени Балкан не може да се затвори, ко се супротстави, осуђен је на неуспех“, казао је Рама.

Премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски рекао је да постоји „директна и јака“ подршка САД и ЕУ иницијативи Отворени Балкан и оценио да су јаки и напори њених чланица на европеизацији региона.

„Земље региона морају постати чланице ЕУ, зато отварамо нова поглавља у сарадњи у области туризма и културе“, казао је Ковачевски.

Он је најавио рад на аутоматизованом преласку граница помоћу система за електронску наплату путарине.

Премијер Црне Горе Дритан Абазовић рекао је да је на данашњем самиту у Охриду видео „дефинитивно једно ново лице Западног Балкана“.

„Све теме о којима је било речи директно се тичу бољег живота грађана. Ово је дефинитивно нови приступ, представља тотални заокрет. Апелујем да нас наредни пут буде шест, и да Отворени Балкан има све више и више учесника. Волео бих да овај исти састав, појачан шестом државом (Косовом), ускоро видимо у Црној Гори“, навео је Абазовић.

Извор: Факти

Председавајући Савета министара БиХ Зоран Тегелтија рекао је да је после данашњег самита и потписивања споразума „још сигурнији да БиХ мора постати пуноправна чланица“ иницијативе Отворени Балкан.

„Учинићу све што буде до мене да камиони и роба из БиХ не стоји на граници. Надам се да су политичари који у БиХ морају да донесу ту одлуку свесни чињенице да немају право да то раде својим превозницима, пољопривредним произвођачима, рударима ни било коме ко производи робу или покушава да је извезе“, додао је Тегелтија.

Вучић, Ковачевски и Рама су данас потписали Споразум о сарадњи земаља Западног Балкана у области узајамног признавања диплома и диплома које издају високошколске и друге овлашћене установе. Званичници три земље потписали су меморандуме о сарадњи у области културе, туризма и економије.

Вучић: Отворени Балкан идеја Заева, Раме и мене, Русија нема везе са тим

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Охриду да је Отворени Балкан аутентична идеја њега и лидера Северне Македоније и Албаније, и да ниједна друга држава није допринела настанку те иницијативе.

На заједничкој конференцији за медије на крају самита Отвореног Балкана, Вучић је рекао да је та иницијатива договорена на његовом састанку са албанским премијером Едијем Рамом и бившим председником владе Северне Македоније Зораном Заевом, одбацивши могућност да Русија стоји иза ње.

„Када смо донели одлуку о формирању, били смо присутни Еди, Зоран и ја. Не стидим се политике коју Србија води, ни традиционално добрих односа које имамо са Русијом, али идеја Отвореног Балкана је идеја Зорана Заева, Едија Раме и мене. Та идеја је поникла овде, нико други није учествовао“, рекао је Вучић на питање да ли је Русија „кумовала“ настанку иницијативе.

Вучић је казао да је идеја Отвореног Балкана „идеја људи који хоће да сарађују, а не да једни другима траже мане, идеја људи који знају да је будућност у сарадњи и заједништву“.

Извор: Факти

На питање када ће Србија изручити Подгорици некадашњег високог функционера Демократске партије социјалиста Црне Горе Светозара Маровића, Вучић је рекао да чланице Отвореног Балкана кроз ту иницијативу „заједно раде на успостављању бољих односа“.

„А знате ли колико ми захтева имамо, јесте ли се питали или сте само желели да покажете како је Србија нефер према Црној Гори. Ја могу десет питања сада да вам извучем, али нећу ниједно. Од односа (Црне Горе) према нашем амбасадору, до питања из области организованог криминала, али нећу ниједно. Зато што желим да градимо боље билатералне односе“, казао је Вучић.

Навео је да је спреман да решава проблеме у односима са Црном Гором и да ће о свим билатералним темама разговарати са црногорским премијером Дританом Абазовићем који је добио позив да посети Београд пре краја јуна.

„Треба да станете и у ципеле оног коме питање постављате. Видећете тада да ствари нису тако једноставне, али уверен сам да наши разговори могу да допринесу бољем разумевању и ближој сарадњи“, додао је Вучић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Факти, 8. 6. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

 1. Dri-tan.
  Edi-ram.

  Alj-bin.
  Dža-fer.

  Bal-kan.

  O-tvor.

  Za-tvor.

  Kan-kan. Pal-ma.

  Ho-li-wod. Os-kar.

  Na-grada.

  Tro-jici ši-paka.

  Jed-nom li-ja-bi.

  Za. Demos-kracio. Demos-kratio. Demo-kratia.
  Posrbljeno.
  Za. Narod-kraTI-TO.

  Srpski.

  U-vek.

Оставите коментар