Еди Рама: „Отворени Балкан” пут да Србија призна Косово

Премијер Албаније критиковао лидере у Приштини због одбијања да приступе иницијативи “Отворени Балкан”

Еди Рама (Фото: AFP 2021/GENT SHKULLAKU)

“Отворени Балкан” није само пут будућности за просперитет албанске нације, већ је и нова и велика прилика више на путу да Србија призна Косово, каже албански председник Еди Рама и наводи да та иницијатива такође уклања и границу између Албаније и Косова.

Рама је у објави на Фејсбуку, поводом јучерашњег сусрета са две Албанке које су освојиле златне медаље на Олимпијским играма у Токију, између осталог, писао и о значају иницијативе “Отворени Балкан” и велике добробити које доноси та иницијатива.

“Што се тиче једног од многих примера велике добробити ‘Отвореног Балкана’, ко не жели да схвати зашто отворени Балкан коначно уклања границу између Албаније и Косова, нека ми се јави зашто је до данас нису уклонили они који су је обећали буком и зашто не можете уклонити ту границу без ‘Отвореног Балкана’”, рекао је Рама.

Еди Рама: Кроз „мини Шенген“ може се постићи да Србија призна Косово

Рама је критиковао косовске лидере због одбијања да приступе иницијативи “Отворени Балкан”, наводећи и да Приштина понашањем у дијалогу са Београдом иритира своје савезнике.

“Може ли Косово да постигне мир и може ли држава да процвета, али и Албанци у целини, претварањем дијалога са Србијом у монолог који не квари посао Србији (напротив, иритира живце савезника већ годинама)”, упитао је Рама.

Додао је да нико на Косову или у Албанији не очекује од њега и нове владајуће већине у Албанији, да одустану од “дипломатске борбе за мир и економски и друштвени просперитет на отвореном Балкану – укључујући признање Косова од Србије”.

“Што је промишљено раме уз раме са Албанијом и незаменљивим стратешким савезницима Косова”, написао је Рама и додао да ће време говорити више и боље. Поручио је и да време не престаје и да се мир не добија средствима рата.

“Косово је победило у рату захваљујући нераскидивом савезу Сједињених Америчких Држава с највећим европским областима, у знак подршке својој ослободилачкој војсци. Без тог савеза ни слобода ни држављанство ни мир за народ Косова не би данас долазио цео дан. Али може ли Косово освојити коначни мир и може ли албанска нација напредовати тако што ће се рећи ‘показати злато оцу’, када се обраћа Америци, Немачкој, Француској или самој Европској унији”, навео је Рама. Онима на Косову који га проглашавају издајником, поручио је да је он у свакој прилици гласно говорио да Србија треба да призна Косово.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 10. 8. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading