Владимир Ковачевић: У новом уговору за гас и Србија и Русија имају могућност једностраног повлачења

Нова цена гаса је повољна, али је ипак за око 30 одсто већа од досадашње, каже привредник из покрета „Да се струка пита“

Владимир Ковачевић (Извор: НСПМ)

Српској индустрији је потребно ресетовање, потребан нам је економски кризни штаб који би се бавио превентивом, како се не би само санирале последице кризе, каже за N1 Владимир Ковачевић, привредник, из покрета Да се струка пита.

На питање шта би радио кризни штаб и како мењати индустрију, он наводи да смо ми увозно оријентисана економија, због чега смо посебно рањиви у кризном периоду.

„Потребно је омогућити да се развијају различите гране привреде и пољопривреде у којима би се анализом дошло до закључка да можемо да будемо самостални, и да се не ослањамо на увоз“, истиче Ковачевић.

Коментаришући полемику између председника Србије и новинарке N1 о производњи пасуља, он наводи да Србије и те како има капацитет да га производи а не да га увози.

„Слична је ситуација у области дрвене грађе или, на пример, меса. Зашто је Србија дошла до тога да мора да увози месо“, пита Ковачевић.

Наглашава да се више морамо окренути себи и покренути нове производње, а држава како је нагласио, треба да буде позивар и процени шта треба покренути и оживети.

Он је нагласио да подржава предлог НАЛЕД-а о новим кредитима и гаранцијама за привреднике за обртна средства (сировине), јер каже да су велика тзв. предфинансирања, јер је транспорт вишеструко поскупео, постоје и захтеви да се плате повећају, а поскупели су и енергенти.

„За то је потребан додатни капитал, тако да би такви кредити били добродошли“, појаснио је гост N1.

За нову цену гаса каже да је повољна.

Вучић о разговору с Путином: Србија ће добити гас по најбољој цени у Европи

То је сјајна вест, каже, али додаје да не треба заборавити да је то 30 одсто скупље него до сада што је, сматра –  додатни притисак.

Он напомиње да треба погледати има ли довољно расположивих количина гаса и каже да у новом гасном споразуму има један измењен члан уговора на који треба обратити пажњу –  који у досадашњем уговору није постојао, а то је могућност једностраног повлачења из уговора за уговорне стране.

„То значи ако не будемо доследни политици коју водимо, да испоручилац гаса може једнострано да се повуче, а онда имамо велики проблем“, каже Ковачевић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(N1/НСПМ, 31. 5. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

 1. Nisam stručan, a pogotovo nisam iskusan ekonomista kao gospodin Vladimir Kovačević.

  Nisam bio član Narodne partije, a pogotovo u njenom partijskom užem krugu kao gospodin Vladimir Kovačević.

  Nisam osnovao Pokret, da se struka pita, a pogotovo da taj pokret vodim kao gospodin Vladimir Kovačević.

  Nisam do sada znao da svaki ugovor, ukoliko jedna strana ne bude “dosledna”, može da se prekine, a pogotovo da to otkriće važi od pre neki dan, kako kaže gospodin Vladimir Kovačević.

  Zahvalan sam gospodinu Vladimiru Kovačeviću koji
  nas ovim putem ( preko N1), obaveštava šta bi moglo biti:

  AKO…….

  Naravoučenije.

  Nije dobro, AKO produžiš ugovor.

  Nije dobro, AKO ne produžiš ugovor.

  Gospodine Vladimire Kovačeviću, molim vas ovim putem, preko ( Stanje stvari), da meni ( i svima ostalima koji nisu stručni i koji nisu bivši članovi partija), osim što sam član (članovi):

  Srbije i Srpskog Sveta,

  Objasnite, kako da Majka Srbija ima ( imamo), mali
  problem.

  AKO je moguće.

  AKO ste stručni.

  AKO se struka pita.

  Ja se ionako ni za šta ne pitam.

  Osim svakoga jutra, pitam sebe samog, na koju ću nogu danas da ustanem.

  AKO na levu, šta će biti ?

  AKO na desnu, šta će tek tada biti ?

  6
  1
 2. Цена од 400 долара је далеко изнад цене коју плаћа Мађарска а о Немачкој нећу ни да причам. Притом они имају дугорочне уговоре јер су им руководиоци поуздани преговарачи. Ми смо добили уговор на три године иако је Вучић тражио десет.
  Путин Вучићу не верује.
  Шта је оно што ми не знамо а долазимо до неких информација. Вучић је лагао Путина да се повећала потрошња гаса у Србији и тражио је додатне испоруке од 50%. Добио је али по вишој цени. Повећана испорука је зато што складиштимо гас по налогу и за потребе ЕУ.
  Руси то знају.
  Брука и срамота.
  Вучић је председник Србије.
  Брука и срамоти цео народ.
  Још нешто. Цена гаса је стратешко питање за нашу земљу а наш председник то обавља телефоном. Чуди ме да није куцао порукице Путину.
  Можда и јесте….
  Јадни ми док нам је овај шалабајзер председник.

  12
  1

Оставите коментар