Архиепископ Стефан: Ватикан је међу онима који су најискреније и најраније отворили врата Македонској цркви (2019)

У Ватикану су се школовали многи наши професори и архијереји – то је доказ пријатељства и љубави коју Ватикан показује према нашој Цркви и нашем народу, рекао поглавар тзв. МПЦ

Архиепископ Стефан у Београду (Фото: Н. Скендерија)

У разговору за Хрватску радио-телевизију, архиепископ тзв. Македонске православне цркве Стефан одговарао је и на питање о посети папе Македонији:

„У име Македонске православне цркве желео бих поздравити долазак Његове Светости у Македонију, што схватам као потврду пријатељства између македонске државе и Ватикана… Ватикан и Македонија имају деценијску, чак и вековну, сарадњу и контакте. То потврђује чињеница да ће и ове (2019) године гостовати у Ватикану, по 52. пут. Изасланство Македонске православне цркве и македонске државе посетиће Ватикан, у част св. Кирилу – који је један од веза између Ватикана и Македоније. Гроб св. Кирила се посећује више од пет деценија. Иначе, Ватикан је међу оним институцијама, међу оним црквама, који су Македонској православној цркви најискреније и најраније отворили своја врата. У Ватикану су се школовали многи наши професори, многи наши архијереји, који су чланови садашњег састава наше свете Цркве, професори на нашем Богословском факултету и у Средњој богословској школи. То је доказ пријатељства и љубави коју Ватикан показује према нашој Цркви и нашем народу. Давали су нам прилику да студирамо, да уписујемо магистарске и докторске студије. Користим ову прилику да и преко Хрватске телевизије захвалим Ватикану на ономе што је учинио за кадрове Македонске православне цркве. Ја сам један од њих, имао сам прилику да студирам на Институту San Nicola у Барију, са сагласношћу и стипендијом Ватикана, на чему им искрено захваљујем.“

Наслов, транскрипт и опрема: Стање ствариCategories: Поново прочитати/погледати

Tags: , , , , ,

9 replies

 1. Интернет потирање србске историје од стране македонске „браће“ је у пуном јеку.

  Овде је само један пример — тема је Маричка битка, а војске (и војсковође) су турска и македонска….

  „Маричката битка позната и како Втора Маричка битка, се одиграла на реката Марица близу до селото Черномен (денес Орменио во Грција) на 26 октомври 1371 помеѓу Отоманската војска предводена од Лала Шахин-паша и македонската војска на Волкашин Мрњавчевиќ и неговиот брат, деспотот Јован Углеша.“

  https://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B0_%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0

  13
  1
 2. Па ми од „браће” нисмо ништа друго ни очекивали. Само смо се доскора надали, веома наивно да ће та Вартоломејева каљуга да нас мимоиђе.

  20
 3. Није ово са признањем МПЦ толико катастрофално (само) из разлога што је то прва учинила СПЦ.

  Сва је прилика да би се оно десило и без нас, а после би нам било наметнуто да исто прихватимо.

  Резон врха СПЦ као да је био на нивоу, отприлике, кад је Цига сазнао да мора да служи војни рок па рекао — ако морам онда идем добровољно…

  10
  9
 4. Вјероучитељ зла

  У очима сукус зла
  Ватрена грозница
  Ломача спремљена
  За Господа

  У устима укус отрова
  И ријеч медена
  Што ваби у гвожђа
  Ледена

  У грудима бије
  Срце вучије
  Антифриз кружи
  Венама

  А рука хладна
  Млитава
  Стисак
  И нема

  Момчило

  19
  3
 5. Подразумева се.

 6. @ Don Quixote
  “Интернет потирање србске историје од стране македонске „браће“ је у пуном јеку.”

  Крените прво од сопствене “браће”. Није нам увек неко други највише крив, у овом случају македонци, који су свакако као бивши Срби исто криви. Србска историја се затире првенствено од србских “епископа”.

  https://stanjestvari.com/2021/12/30/pravoslavlje-umanjuje-broj-zrtava/?fbclid=IwAR0xrfjsV-NWcb5tCJhMsddJa9A1kSfmcLPNcQK8KkRb1b12yy9elBDk0HY

  У горњем тексту у свом коментару сам их назвао “фараони”, што Вам се није допало.

  После Короне, Украјине, признања аутокефалности МПЦ … требало би мало критички да анализирате реакције и улогу свештенства СПЦ.

  Да се приметити да то што раде доста погодује Ватикану, служећи се истовремено прљавим триком “Нас стално нападају!”, који би сву издају требао да прикрије!

  18
  4
 7. Само да скренем пажњу, јер нити имам у овом трену довољно времена, нити је за скретање пажње неопходно више, али да не остане непримећено.

  Сви који преносе ову изјаву скопског расколника (не, не треба исправљати, јер покајања очигледно није било, па ни онога што треба да следи), не реагују на једну од титула које он себи приписује (да ли сâм себи, или је то још једна римска ујдурма?), Архиепископ Јустинијана Прима. Са теолошког, ексиолошког, … становишта упућује не само на унију, али цео есеј треба да би се изложило.

  У овом тренутку када се финализује још један и то потпуни геноцид над Србима, тотално искорењивање више од два милиона Срба из Старе и Јужне Србије из прве половине 20. века и њихова потпуна анихилација, не само физичка… духовна – већ и историјска и повесна, претензије које расколничко блаженство показује треба да озбиљно забрину и безбедњаке и правнике кривичаре, јер изгледа да су се канонисти предали. Видех да др Чворовић нуди трговину два миленијума српског постојања за „једну епархију и пар ставропигијалних манастира“ у тзв. с. македонији, Маћедонији и Старој и Јужној Србији. У изјави на видеу, јасно је да се претензије отворено пласирају на скоро трећину територије најуже авнојевске Србије, на целе епархије, вероватно Рашко призренску, па Врањску а биће ту још неких делова. Ово је најподмуклији начин на који шиптарско-бгарско-усташка титоистичка и берлинска творевина под римском командом посеже за више него двоструком територијом од оне коју тренутно како тако контролише; и то не само у „духовном“ смислу. За сада толико, а вас молим да и о томе мислите.

  15
  1
 8. 2000 година

  Двијехиљаде
  Година
  Христа
  Распињете

  Двијехиљаде
  Година
  Распеће
  Продајете

  Двијехиљаде
  Година
  Спаситеља
  Убијате

  Спаситеља
  Убијате
  Спас
  Тражите

  Нема
  Вам
  Спаса
  Фарисеји

  Момчило

  15
  1
 9. Od kolevke pa do groba najlepse je djacko doba. Trebalo bi Makedonci da napisu O svojim iskustvima po Vatikanskim skolskim ustanovama Ali iskreno. Neka I uzmu naslov od nasega poznatoga pesnika.

Оставите коментар