Епископ бачки Иринеј: Изјава еп. Лаврентија да тзв. МПЦ треба дати аутокефалност је црквено-канонски неприхватљива (2012)

Епископ Лаврентије најавио је тада да би он или неко други могао на Архијерејском Сабору да предложи да се непризнатој МПЦ дâ аутокефалност

Епископ бачки Иринеј (Фото: Д. Дозет)

Владика бачки Иринеј (Буловић) оценио је да је изјава епископа Лаврентија да такозваној Македонској православној цркви треба дати аутокефалност, крајње непромишљена, неозбиљна и црквено-канонски неприхватљива. Владика Иринеј у свом обраћању појашњава јавности, али шаље и поруку владики Лаврентију, кога пита да ли не зна или можда не жели да зна оно што зна сваки студент прве године теологије –  на који начин је вековима у Православној цркви стицана и давана аутокефалија односно такозвана независност помесне Цркве.

„А, очигледно, није ни чуо за савремени, свеправославним консензусом формулисани став по овом питању. Да је ишта о томе начуо, знао би да ниједна помесна Црква, сама за себе, не може дати аутокефалију већ само предложити свеправославно разматрање евентуалног осамостаљења неких својих епархија. Жалим што мој уважени старији брат и саслужитељ не зна – или можда не жели да зна“, пише владика бачки.

Његово преосвештенство наводи да када би била примењена „лаврентијевска логика, један цркворазбијачки пуч, антисаборски и антисаборни акт самопроглашења, извршен уз активно учешће и подршку световне, притом безбожничке и антицрквене власти, треба просто-напросто признати: безакоње треба прогласити законитошћу, расколништво црквеношћу, мржњу љубављу, зло добром”.

Патријарх Порфирије дао благослов за аутокефалност Македонске православне цркве

– Куда би нас то одвело? Шта би остало од Цркве и њеног богоустановљеног поретка? Има ли у историји Цркве иједног примера за такву методологију решавања канонских питања? Да ли су блаженопочивши патријарси Герман и Павле и толики наши епископи за време трајања већ готово полувековног раскола били у тешкој заблуди или у стању умне помрачености када су, упркос свим претњама тадашњег режима, заузели одлучан, а канонски и једини могући став према црквеним пучистима и њиховим настављачима? Да ли су и све помесне Православне Цркве у заблуди – или „незреле”, како веле вође раскола у Скопљу – зато што, солидарно са СПЦ, не признају самопроглашену аутокефалију и одбијају канонско општење са расколницима –  пита владика бачки.

Он пореди ако неколико епископа у расколу могу, по овој теорији, „мирно и хладнокрвно, уместо предвиђених канонских мера, да чекају признање, односно награду за рушење црквеног поретка, одбацивања братске љубави и гажења сопственог исповедања вере датог пред епископску хиротонију, зашто онда и било који свештеник или монах не би могао да прогласи своју независност или „аутокефалност” у односу на надлежног епископа”.

„Рецимо на епископа шабачког Лаврентија, па да, уместо црквеног суда и рашчињења, чека и дочека признање и одликовање, попут, рецимо, признања и одликовања које је од поменутог епископа добио несрећни поп Перановић? Зашто то, на крају крајева, не би могао и било који верник“, додаје епископ бачки.

Епископ Лаврентије Извор: Блиц

Епископ Лаврентије најавио је у изјавама медијима да би он или неко други могао да на Архијерејском Сабору да предложи да се непризнатој МПЦ дâ аутокефалност.

„Предложио је то па остао жив. Дубоко сам уверен да, осим њега, нико не би предложио тако нешто, а све се надам да ће и он у међувремену промислити, а можда понешто из еклисиологије и канонског права и прочитати. Уместо најављенога, могао би да учини нешто друго. Он је, наиме, до сада три пута подносио и повлачио оставку на активну службу, односно на управљање Епархијом. Уколико оваквим потезима мисли да крунише своју вишедеценијску архипастирску службу, много корисније и за њега и за Цркву било би, уверен сам, да по четврти пут затражи умировљење и да при томе остане. Ово говорим, пред Богом и пред људима, крајње добронамерно, без и трунке злобе или ироније“, истиче бачки епископ.

Он подсећа и да ово није по први пут да одговара на наводе владике Лаврентија.

„Поодавно, док је епископ Лаврентије још био млад владика, а моја маленкост млад јеромонах, написао сам му писмо под насловом Quo vadis, Laurentie? Оно је било мотивисано његовим тадашњим поступцима у односу на Римокатоличку Цркву: понашао се, наиме, као да је јединство међу Црквама већ датост, а не задати циљ, остварив само благодаћу Духа Светога“, пише епископ.

Писмо јеромонаха Иринеја Буловића владици Лаврентију: Quo vadis, Laurentie? (1972)

Своје обраћање владика Иринеј завршио је речима:

„Са свим поштовањем према свештеном чину, годинама и неспорним заслугама владике Лаврентија, закључујем питањем из наслова и прве реченице овог непланираног и нежељеног обраћања, и за адресата и за мене мучног, али ни у ком случају жучног. Поново: куда идеш, брате Лаврентије? Iterum: quo vadis, frater Laurentie?”

Ж. Јевтић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Блиц, 25. 10. 2012)



Categories: Поново прочитати/погледати

Tags: , , ,

12 replies

  1. Што важи за епископа Лаврентија 2012. , зашто то не би важило и за
    епископа/патријарха Порфирија 2022. ?
    Куда идеш, Порфирије???

    28
    2
  2. Шта правоСлавље има заједничко са крсташима и светим џавелинима?
    https://sputniknews.com/20220526/giant-mural-of-saint-javelin-in-kiev-prompts-calls-to-show-respect-for-religious-beliefs-1095798229.html#pv=g%3D1095798229%2Fp%3D1095797595

  3. Где год се у Цркви и политици окренеш , свугде налетиш на вечног Иринеја . Све тумачи , за све има образложење , али највише обожава сенке . Добри наш Владика Бачки . Шта бисмо ми јадни без њега свугде присутног , само га ми у епархији ретко виђамо . На сву срећу .

    16
    5
  4. @Драган Славнић

    Поштовани, то што сте написали је тачно али није суштина овог текста.

    Суштина је: ако су, као што је објављено, епископи СПЦ сада једногласно гласали за давање аутокефалности МПЦ, тиме владика Иринеј бачки сам себи скаче у уста. Ако је владика Иринеј пре десет година тврдио да је нешто (аутокефалност МПЦ) црквено-канонски неприхватљиво, како то исто нешто може данас да буде прихватљиво и пожељно?

    22
    2
  5. @Марк Еугеникос
    Поштовани, једногласја је било само у пребројавању гласова, а да ли
    га је стварно било – то незнамо!
    Било га је једнако толико као и у случају ”једногласја” код свргавања
    епископа Артемија са епископског трона.
    Да ли је неко могао да добије било какав коментар од било ког владике
    који су учествовали у овом ”једногласју”?
    Можда је у овом случају одлучио ”глас” Бајдена као и у ”случају” Артемије.
    Суштина је ипак у наследном праву – да се наледство не може отуђивати,
    поклањати или продавати, већ искључиво – ПРОСЛЕДИТИ ПОТОМЦИМА.
    СПЦ није прћија ни једног патријарха Сабора, Синода, већ је свенародна,
    и свако ко покуша да је ”отуђи” потпада под АНАТЕМУ ПРЕДАКА.
    О овоме је требало да се изјасни СВЕНАРОДНИ ЦРКВЕНИ САБОР, а не
    групица неодговорних појединаца.
    Да ли су канони од 2012. до 2022. ”ре/еволуирали” или их Сабор, једноставно,
    ”ОБЕСИО МАЧКУ О РЕП”?
    Ова одлука недоговорних појединаца је МЕЊАЊЕ ИСТОРИЈЕ, ОДРИЦАЊЕ
    ОД ИСТОРИЈСКОГ НАСЛЕЂА, а на то нико нема права под капом небеском!

    25
    1
  6. У светосавској нашој Цркви Мученици на делу је иринејопорфиријевско апокалиптичко “мачкореписање канона” и истребљење сваке светосавскости у њој. Ал не рекоше триклета фанаропапинчад- “Ако Бог да!”, ко ни Туре некад.

    10
    3
  7. @Драган Славнић,
    тако је , Свенародни Црквени Сабор . Проблем је само што смо ми као народ толико уништени и отупели да не постоји једна једина личност од више милиона људи да га сазове ( не знам сасвим процедуру али било је доста сабора у ближој прошлости ) . Ми са својим прецима очигледно немамо ништа више заједничко . Само пискарамо по интернету а кад треба да се нешто предузме , чак и када је опстанак Цркве или државе у питању , сви јунаци ником поникоше. Ово што се десило је чисто политички чин (сада се лепо види и да опозиција у овој држави уопште не постоји ) са канонима нема никакве везе . Јасно је по начину и строгој тајности на који је све одрађено и само треба тајно да се финишира . Тако се ради у политици а не у Цркви . Верни народ који је највећи и најважнији део Цркве нико нит пита нити мисли да му ишта објасни . Можда зато што је овако нешто необјашњиво или Великодостојници мисле да смо ми буквално овце за шишање а они пастири . Који пастир овцу пита за мишљење ?

    15
    2
  8. @Зоран

    “Који пастир овцу пита за мишљење ?“

    Има Један Пастир који познаје своје овце, и оне познају Њега,
    Његов глас слушају, и за Њим ходе!
    То је Пастир који Живот Свој полаже за Своје словесно стадо!
    То је Крсно-распети и Вакрсли Исус Христос, Син Божиј, Богочовек,
    од Бога Оца рођен, пре свих векова /увечности/, у Духу Светом, у
    телу Богомајке, увек дјеве Марије!

    На окупљање у Црквено-народни Сабор извесни Антоније /“монах-немонах“,
    како сам каже за себе/ већ 5 година то чини свакодневно испред Владе
    Србије, а сваке суботе, већ 315-и пут, то практикује на “НАРОДНИМ
    ЛИТИЈАМА“, “КРСНОМ ХОДУ“, без одзива других духовних лица, наводно
    због тога што нема “БЛАГОСЛОВ“ Цркве?!
    Комунисти су забранили Црквено-народне Саборе, искључили народ-вернке
    из одлучивања о животу и раду Цркве, оставили само Синод и АС, како би
    лакше манипулисали народом.
    Шта мислите, како би Александар Вучић позвао код себе у Председништво
    све учеснике Црквено-народног Сабора од више хиљада присутних, угостио
    их, питао их понаособ шта мисле о увођењу санкција Русији, признању
    Косова, литијуму, ЛГБТ содомији, крађи беба и деце уопште, расподаји
    државне имовине – изворишта воде, рудних богатстава, пољопривредног
    земљишта… – и све то да остане непознато широј јавности?

  9. @Драган Славнић
    Тај Пастир нам је једина нада и спас . Сасвим довољно .
    Не волим да кажем оно опште познато ” нека буде воља његова ” јер ми то делује као да ми ту дајемо неко одобрење , нека буде … Јесте да нам је дао пуну слободу , али исувише смо ми ништавни да би Њему давали одобрење . Зато ћу рећи : Биће Воља Његова . Амин .

  10. Емир Кустурица : “Један народни филозоф рекао је да овце најређе страдају од вукова. Најчешће страдају од пастира. Тако се и наша слобода растопила у перцепцији у којој смо били неопрезни. “
    Његош: “ Нико срећан, а нико довољан, нико миран, а нико спокојан. Све се човјек брука са човјеком: гледа мајмун себе у зрцало !“

  11. @Манојло

    Да су се Емир Кустурица и Владика Раде питали нешто, око
    горе наведене теме, сигурно не би “мајмунисали“ као Лаврентије,
    а још мање да би “измајмунисали“ као Иринеј Буловиућ, са братијом –
    “КАНОНЕ ОБЕСИ МАЧКУ О РЕП“!
    Ни Емир Кустурица ни Владика Раде не би оволико по/журили
    имајући у виду народне изреке: “Стрпљен спашен!“, “Ко журио врат
    сломио!“ , “Све што је брзо то је и кусо!“…

  12. Nije u redu da se ovako sprdate sa gospodinom Bulovićem!

    1
    2

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading