Никола Селаковић: Четири државе повукле признање тзв. Косова, две земље помажу Приштини

Министар Селаковић поручује да ће влада наставити да се жестоко бори и ради на отпризнавању једнострано проглашене независности Косова

Никола Селаковић (Извор: Снимак екрана/РТС)

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је, након седнице Савета за националну безбедност, да је председнику Александру Вучићу данас предао ноте четири државе које су повукле признање Косова и Метохије.

„Савет за националну безбедност овластио је председника Вучића да када буде сматрао за потребно обавести ширу јавност о којим је државама реч“, рекао је Никола Селаковић, после седнице Савета за националну безбедност.

Овим гестом, како је поручио Селаковић, Србија жели да дâ шансу државама чланица Савета Европе да у јуну не покрену поступак пријема Косова у ову организацију.

„Тиме желимо да покажемо нашу спремност да разговарамо и да до решења долазимо кроз дијалог, а никако унилатерално“, рекао је Селаковић.

Такође, Селаковић је пренео да су наше обавештајне службе дошле до сазнања да најмање две велике државе раде на пружању озбиљне логистичке подршке Приштини у кампањи за нова признања, као и за заустављање кампање Србије за повлачење признања.

Министар Селаковић поручује да ће влада наставити да се жестоко бори и ради на отпризнавању једнострано проглашене независности Косова и да ће се у тој борби руководити нашим државним и националним интересима.

Селаковић је рекао да се налазимо у веома тешкој ситуацији пошто су наша држава и руководство изложени великим притисцима, да добровољно прихватимо нарушавање територијалног интегритета Србије, рушење међународног јавног права и поретка – и то на своју штету.

„Пошто су неки говорили противно и доводили у питање председникову аргументацију по питању важења Вашингтонског споразума, у обавези сам да укажем да је Влада САД кроз саопштење Стејт дипартмента поводом прве годишњице Вашингтонског споразума јасно ставила до знања да САД сматрају тај споразум и даље важећим и кроз то саопштење су позвали и Београд и Приштину да споразум поштују“, навео је Селаковић.

Седница Савета за националну безбедност (Извор: РТС)

Како је рекао, предајом формалног захтева за пријем тзв. Косова у Савет Европе, Приштина је показала да не поштује тај споразум и дату реч, као ни став државе која је била домаћин постизања споразума и учествовала у њему.

Селаковић истиче да је Приштина јасно показала да нема намеру да до било каквог решења долази дијалогом већ да се по ко зна који пут одлучила за унилатерални приступ.

„Пред нама су бурни и важни дани, председник очекује посету председника Европског савета Шарла Мишела, најављено је и одржавање конференције о Западном Балкану 23. јуна чији ће домаћин бити Емануел Макрон. Затим следе веома важни преговори који се тичу цене гаса са Русијом, а уз све то и наша дипломатска борба за заштиту наших државних и националних интереса“, закључио је Селаковић.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 13. 5. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Пуна уста борбе за националне интересе . Кад год се састане чувени савет уз помпезне најаве , увек трт . Немушта саопштења , ми ћемо бити стрпљиви и добри , чекаћемо да се шиптари и њихове газде опамете , да схвате да смо ми добри и мирољубиви , ми ништа нећемо предузимати али наставићемо упорно да се увлачимо у друштво које нас отворено не подноси и јасно каже да нас никад неће примити у свој болесни савез који само што се није распао . Болесно до бола и са једне и са друге стране .
    Не зна се ко је луђи , али добро се зна који је њихов циљ и интерес . Да ли се наш зна ??? …Е да , од 14 земаља , спало на 4 које уствари нећемо споменути да неко не би помислио да оне стварно постоје . Бла , бла , бла …..

    16
    2

Оставите коментар