Путин у писму премијеру Израела тражи власништво над црквом у Јерусалиму

Црква Александар Невски, позната и као Александровско подворје, вредна је имовина Руске православне цркве у Јерусалиму и налази се у средишту хришћанског кварта

Александровско подворје (Фото: Йоав Дудкевич)

ЈЕРУСАЛИМ – Председник Русије Владимир Путин затражио је у писму премијеру Израела Нафталију Бенету да Црква Александар Невски (Александровско подворје – прим. Стања ствари) у јерусалимском Старом граду одмах пређе у руско власништво пошто је то обећао Бенетов претходник, бивши израелски премијер Бењамин Нетаниjаху. Путиново инсистирање на власништву могло би да подстакне не само дипломатски сукоб између Израела и Русије, већ и критике међународне заједнице, пишу данас израелски медији.

У недељу је Министарство спољних послова Русије позвало амбасадора Израела у Москви Александра Бен Цвија да објасни недавне изјаве шефа дипломатије Јаира Лапида, после гласања у УН за суспендовање Русије у Савету за људска права. Како је оценило руско министарство, „био је то лоше прикривен покушај да се искористи ситуација у Украјини како би се скренула пажња међународне заједнице са једног од најстаријих нерешених сукоба, израелско-палестинског”.

Црква Александар Невски, позната и као катедрала Свете Тројице, вредна је имовина Руске православне цркве у Јерусалиму и налази се у средишту хришћанског кварта. О том светом месту писало се 2019. године када је Израелка Нама Исахар била у затвору у Москви због поседовања канабиса на руској територији.

Александровско подворје (Фото: Крупски Олег/Википедија)

Како би је ослободио, Нетанијаху је обећао Путину Цркву Александар Невски, која је де факто у власништву Русије од 1890. године, а раније је Отоманска империја полагала права на богомољу. Тада је признато да црква припада Руској империји, због чега је Москва 2017. године тражила да Израел призна власништво Русије.

Нетанијаху је 2020. одлучио да спор око власништва доспе у категорију „света места” и да се зато не може решити на суду.

После тога је регистровано да је Влада Русије власник, али је Бенетова администрација ту одлуку вратила у Врховни суд, који се још није коначно изјаснио. Године 2021. основана је комисија да би се одлучило о власништву, али се још није састала, пренео је Танјуг.

Коментатор Алекс Танзер тврди да су рат у Украјини и санкције Запада претвориле спор око цркве од малог у међународни, те да би пренос цркве у руске руке могао да доведе до дипломатских последица по Израел.

Опрема и приређивање: Стање ствари

(Политика, 18. 4. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар