Бошко Јакшић: Додиково политичко ангажовање при крају, Вучићу „испостављена листа”

Јакшић сматра да позиције Вучића и Додика немају много сличности, јер први покушава да „изађе из загрљаја” Русије, док иза другог стоји Москва „на све могуће начине”

Бошко Јакшић (Извор: N1)

Гласање против Русије у Уједињеним нацијама је само „део листе која је испостављена” председнику Србије Александру Вучићу, а врло високо на тој листи је и питање Босне и Херцеговине, сматра спољнополитички коментатор Бошко Јакшић.

Говорећи о српском члану Председништва БиХ Милораду Додику, оценио је да се „оваква врста његовог политичког ангажовања приближава крају”.

„За то је он најодговорнији, и реториком, и осионим ставом, неуважавањем Високог представника и институција БиХ, сепаратним поступцима који су прст у око, не само Сарајеву него читавом Западу”, рекао је Јакшић у емисији Студио лајв на N1.

Према његовим речима, украјинска криза и Додиково „кретање стазом сепаратизма” допринели су да се Запад много више ангажује у БиХ.

Јакшић сматра да позиције Вучића и Додика немају много сличности, јер први покушава да „изађе из загрљаја” Русије, док иза другог стоји Москва „на све могуће начине”.

Оцењује да Додик своју позицију много више гради на подршци председника Русије Владимира Путина него Александра Вучића.

„У томе јесте енигма ситуације, јер је сасвим могуће да уз све савете или опомене који могу да дођу из Београда, Додик једноставно каже – ‘то мене не интересује’”, каже Јакшић о могућности да Београд изврши утицај на Додика.

Он сматра да Вучић не може да буде задовољан оваквим Додиковим понашањем, и да је Додик „баласт Вучићу у тренутку кад он покушава да промени спољну политику, односно да се врати ономе што треба да буде позиција Србије, а то је Србија на Западу”.

Са друге стране, од Вучића сви очекују да изврши притисак на Додика, а у оној мери у којој оствари поене у политици према БиХ, толико ће себи олакшати комуникацију са Бриселом, каже Јакшић.

Додаје и да је Вучићу сада важније да себе позиционира у свету, а лако ће после саставити наредну Владу Србије.

„Кад види како стоје ствари, тако ће се и компоновати влада. Зато ће се чекати, вероватно до августа, да добијемо владу – да би се ове ствари решиле”, оцењује он.

На питање шта очекује од новог амбасадора САД у Србији, Кристофера Хила, Јакшић каже да је већ у време промена у Белој кући говорио како може да се очекује заокрет према Србији.

Уз промену власти у Немачкој и одлазак канцеларке Ангеле Меркел, која је била толерантна према аутократији и сарадњи са Истоком, било је јасно да ће се притисци на Србију појачати, каже Јакшић.

А то се, додаје он, дешавало пре украјинског рата, који је још више интензивирао притиске.

За амбасадора Хила каже да ће „стриктно спроводити политику” САД, а та политика не толерише Србију каква је била до пре шест месеци, оцењује Јакшић.

(N1/НСПМ, 16. 4. 2022)

Прочитајте још

Бошко Јакшић је био дугогодишњи дописник „Политике“ из иностранства, а у пензију је отишао 2014. са места уредника Спољнополитичке рубрике. Сада је коментатор који се бави домаћим и спољнополитичким темама, из пензије. Током извештавања из Рима, написао и чувени акростих. Отац му је био предратни париски ђак и послератни генерал ЈНА. Можда је ипак најпознатији по чињеници да је његов „фасцинантан текст о Косову“ био похваљен директно из Стејт департмента, из уста/пера Данијела Фрида, ондашњег заменика секретара САД за Европу и Евроазију. Занимљиво је да уредништво „Политике“ и даље објављује овог „пензионера“ и вредно поставља сваки његов прилог на (ограничено) Интернет издање. У фебруару 2015. године написао текст „Зашто не понудити Косову столицу у УН?“. У Надзорном одбору је Ист-вест бриџа, члана Трилатерале



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

2 replies

  1. Нажалост, њега и ћаћу му, је изњедрила, бивша Србија, ИЗДАНА изнутра, мучки и зверски уништена 1918. Кад васкрсне, мождани и друштвени интелектуалци ће имати довољно материје да анализирају и трагају за узроцима. Како је могуће МРЗЕТИ и БОРИТИ се против самог себе? Зашто то ваш комшилук не чини? И тако даље и тако краће.

    18
  2. Смрт и Живот

    Сретне Смрт Живот и каже му: – Ја сам Смрт. Најјача сам. Ако хоћу могу ти сад узети живот.
    Одговори јој Живот: – Можеш, тачно је. Ипак, ја сам јачи. Ја теби могу даровати живот.
    Упита Смрт: – Како си онда јачи?
    Живот одговори: – Ти си већ мртав. А ако и мени узмеш живот, не оста нико. То је пораз и за тебе и за мене. А ако ја теби дарујем живот, обоје смо живи. То је побједа за обоје. Зар нисам јачи?

    17

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading