О. Дарко Ристов Ђого: Да ли се и коме исповиједају свештеници

Дакле: љекар се, ипак, не лијечи сам. И њему је потребна горка терапија без које нема оздрављења

Владика Атанасије (Јевтић) и о. Дарко Ђого. Извор: ИН4С

Често ме људи питају да ли се и коме исповиједају свештеници.

Одговор је једноставан: исповиједају се другим свештеницима. Обично је уређено да се свештеници обавезно исповиједају на „братским састанцима“ (вечерас је у храму св. Саве у Фочи братски састанак србињског архијерејског намјесништва, наш исповједник је и иначе свештеник код кога се најчешће исповједам, прота Милорад Новаковић).

Наравно, и свештеници имају потребу да се исповиједају не само када се то „мора“, већ и по потреби духовној.

Често чујем и питање: па како је Вама, оче, када се исповједате?

Ух, да кажем одмах: није лако. Можда једино што немам ону сумњичавост, коју многи нажалост имају, према свештеничкој повјерљивости. Све остало је исто. Стоји ми кнедла и облива ме зној кад се сјетим шта све треба да кажем пред Христом и свештеником. Сличан осјећај као када смо се спремали да пливамо у хладној Ћехотини. Није лако. Опет се надаш да нећеш у леду остати заувијек. И мораш да стиснеш петљу.

Како је онда могуће да и такав свештеник, попут мене, исповједа друге људе?

То је сложено питање, али бих поједноставио: по нужности службе. По правилу, само старији и искусни свештеници би требало да буду исповједници. Код нас се по потреби парохијског живота усталило да млађи свештеници исповједају, а понегдје, на жалост, да само читају разрјешну молитву. Ја је не читам, али, мада ме исповиједање врло често потресе и нисам сигуран колико сам добар исповједник, остаје чињеница да сам, стицајем околности на које нисам сам утицао, тренутно један од старијих свештеника у Фочи (најстарији фочански свештеници у активној служби, о. Александар Видаковић и о. Ненад Тупеша су рођени седамдесетих година ХХ вијека, ја сам 1983. годиште). Дакле: по нужности сам и исповједник, по лошем избору између младог исповједника или никаквог.

Дакле: љекар се, ипак, не лијечи сам. И њему је потребна горка терапија без које нема оздрављења.

Опрема: Стање ствари

(ИН4С, 2. 4. 2022)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

5 replies

 1. Оче Дарко,

  Деценијама се исповедам пред причешће код разних свештеника. (Трудим се да то биде код истог духовника али не може увек). Значајан број свештеника веома површно приступа светој тајни покајања и исповести. Само прочитају разрешну молитву, а неки и не желе да саслушају верника да изговори своје грехе пре разрешне молитве. Молим Вас да Ви не будете такви. Саслушајте шта има верник на испивести да каже, ако умете посаветујте га, а ако процењујете да би требало подсетите га питањем на неки грех који њему можда не изгледа као грех, и тек тада прочитајте разрешну молитву.

  За мене је ово све значајно. Кад год могу бирам такве свештенике, а сигуран сан да нисам у томе усамљен.

  Свако добро од Господа

  11
  1
 2. Лазар Вуковић
  Лазарева субота, 16.04.1938. (03.04.1938.) +Ђурђевдан, 06.05.2021. (23.04.2021.)

  (Данас Лазарева субота пада на исти датум као и давне 1938. године.)

  Лазаре

  Само ти коси
  Лазаре
  Вршњаци
  Воду донијеће

  Залези, пуцај
  Лазаре
  Нек млађи бјеже
  У збјегове

  Потури леђа
  Лазаре
  Подупри небо
  Да не падне

  Момчило

  13
  2
 3. Пред Цвијетну неђељу

  Врбица
  Живот пупа
  У мојем сјећању
  Чекам Васкрс

  Међу кукуријеком
  Берем јагорчевине
  Берем љубичице
  Пред Цвијетну неђељу

  Снијег ископнио
  На присојној страни крова
  Пуши се
  Црвоточна шимла

  Момчило

  13
  2
 4. @Алекса
  старац Тадеј: ”НАУЧИ МЕ КАКО ДА ТЕ НАУЧИМ”

 5. О Светој Тајни Покајања-Исповести ”по нужности службе” највидовитије говоре речи св Порфирија које нам је пренео еп Иринеј Буловић једном приликом нан ПБФ-у на дан упокојења старца. Воскресеније литургијског живота Србије Свети Старац је пророковао јеромонаху Иринеју Буловићу у тренутку кад се на ПБФ-у у недељним Литургијама једва 10 душа могло сагледати. Али је упозоравао свети Старац да ћемо тада имати велики проблем јер ће бити много ”гуруа” (дословце је ту реч употребио) а народ ће с муком налазити праве духовнике и ипсоведнике. Зато се прибегава ”дај шрта даш’ или ”боље ишта него ништа” иако ”по правилу, само старији и искусни свештеници би требало да буду исповједници”. Једном приликом Кад су се млади жалили питајући +Еп Амфилохија Радовића како да у ова тешка времена нађемо духовнике он им је одговарао примером св Јосифа Исихасте који је целог живота с чежњом и ревношћу тражио духовника и никад га није нашао али се од те потраге искрене и сам претворио у духовн(ик)а дива. Пазити да исповест не буде психоанализа или магијска ”тандара-мандара(+тантра – мантра) ”штанц трака” јер у духовном животу нема аутоматике како је то говорио +еп Данило. Један мудар искусан духовник је слао скоро све да се исповедају код једног седог старца па су доста касније верници открили да их је слао код одговарајућег и подесно довољно (на)глувог старца.
  Светогорски бисер: ”Покајање је дрво а Исповест је плод дрвета”.

Оставите коментар