Ефраим Зуроф: Нема сумње да у Украјини постоје неонацисти, то није руска пропаганда

То није руска пропаганда, далеко од тога. Ти људи су неонацисти. У Украјини постоји ултрадесничарски елемент и апсурдно је то игнорисати, рекао директор јерусалимског Центра „Симон Визентал“

Ефраим Зуроф (Фото: РТРС)

Директор јерусалимског Центра „Симон Визентал“ Ефраим Зуроф осудио је то што су канадске снаге обучавале неонацистичке борце у Украјини, поручивши да је одговорност Отаве да обезбеди да се такве ствари не дешавају. Канадска војска, међутим, тврди да нема обавезу да проверава полазнике обуке.

Зуроф је за „Отава ситизен“ (Ottawa Citizen) истакао да је одговорност канадског Министарства одбране да тачно зна кога обучава.

„Нема сумње да у Украјини постоје неонацисти у различитим облицима, било да су у пуку ‘Азов’ или некој другој организацији“, указао је Зуроф.

Он је то изјавио након што је канадски радио у понедељак известио да су у новембру 2020. године канадске снаге фотографисане како обучавају припаднике батаљона „Азов“ (против чијих је припадника покренут кривични поступак у Русији), као и најмање једног војника са обележјем СС дивизије „Галиција“, украјинске јединице која се борила на страни нациста у Другом светском рату.

Фото: Национална гарда Украјине; Фотомонтажа: Charlie Debons/Radio-Canada

Канадска војска је потврдила аутентичност фотографија, али тврди да нема обавезу да проверава војнике које обучава.

Капетан канадске војске Вероник Саборен изјавила је за лист да је Украјина одговорна за проверу сопственог особља. Сви припадници канадске војске који обучавају украјинске војнике обавештени су о томе како да препознају обележја „повезана са десничарским екстремизмом“, и уколико посумњају у такве везе или „расистичке ставове“, полазници би били избачени.

Влада канадског премијера Џастина Трудоа снажно је подржавала Украјину од 24. фебруара, када је покренута руска специјална војна операција са циљем демилитаризације и денацификације кијевске владе, пренео је РТ. Владе и медији широм Запада су од тада почели да инсистирају да тврдња да су „Азов“ и друге јединице украјинске војске наклоњене нацизму представља „руску дезинформацију“.

Канађани обучавају Националну гарду Украјине методама прве помоћи, Золочив, 2020. (Фото: AVR Melissa Gloude/Canadian Armed Forces)

„То није руска пропаганда, далеко од тога. Ти људи су неонацисти. У Украјини постоји ултрадесничарски елемент и апсурдно је то игнорисати“, нагласио је Зуроф.

Канада је наводно потрошила 794 милиона америчких долара на обуку украјинских трупа од пуча 2014. у којем су екстремисти које подржава Запад збацили демократски изабрану владу земље. Неонацистички борци су били инструмент за промену режима, а батаљон „Азов“ је касније коришћен за сузбијање немира.

Украјинац у униформи СС дивизије „Галиција“, јул 2013. (Фото: AP/Efrem Lukatsky/Times of Israel)

Према наводима „Ситизена“, канадска оперативна група која је била ангажована у Украјини сачинила је 2017. године извештај у ком се напомиње да је „више припадника ‘Азова’ себе описало као нацисте“.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 14. 4. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

 1. Znaju to sve vrlo dobro i još nešto više u zemljama koje su 1941 godine, “širile” Evropske “vrednosti” u
  Rusiji, i “naravno ‘ u zemljama koje su”primile” na desetine hiljada”raširivača” Evropskih”vrednosti ” posle 1945 godine, a u kojima je maternji jezik”engleski “.

  Njihovi”unuci “, danas”šire ” Evropske ” vrednosti ” kako u Eu, tako i u Usa a posebno u Ukro zemlji

  Nekada kada se “znalo” ko je ko u “širenju” vrednosti,
  hijerarhijski, tojest ko je”vođa” a ko “izvođač”.

  Vođa br. 1 Nemac.
  Vođa br.2 Italijan.
  Vođa br.3 Japanac.

  Izvođač br.1 Kvisling.
  Izvođač br.2 Pavelić.
  Izvođač br.3 Bandera.

  Danas je:

  Vođa br.1 Dementni Amerikanac.

  Izvođač br.1 Glumac Zelenski.

  Ostale “vođice” i “izvođačići” su “statisti”, sa već unapred napisanim i vremenskim određenim i redoslednim “pojavljivanjima” u živo.

  5
  1

Оставите коментар