ЛРНЕ: Тражимо хитно повлачење споразума о имунизацији који је др Златибор Лончар потписао са директором СЗО за Европу

Захтевамо да се овај споран Споразум одмах суспендује и зауставе све активности које се односе на њега, ради заштите интереса грађана Србије, а на првом месту здравља деце, траже Лекари и родитељи за науку и етику

Извор: Фејсбук страница Удружења ЛРНЕ

Министар Лончар и директор СЗО Клуге потписали Споразум о сарадњи

Министар здравља у Влади Републике Србије др Златибор Лончар и директор Светске здравствене организације за Европу др Ханс Клуге (Dr Hans Henri P. Kluge) потписали су данас двогодишњи Споразум о сарадњи између Министарства здравља и Светске здравствене организације (СЗО), који ће обухватити имунизацију, ментално здравље, антимикробну резистенцију, дигитализацију у здравству и хроничне незаразне болести, уз подразумевану подршку опоравка од ефеката изазваним КОВИД пандемијом.

Министар здравља др Златибор Лончар захвалио је др Клугеу на искреној и свесрдној подршци, и истакао да ће договорена сарадња Министарства здравља и СЗО дати значајан допринос даљем јачању и развоју здравственог система Србије.

Онлајн састанак др Клугеа и др Лончара (Извор: Министарство здравља)

Директор СЗО др Клуге подвукао је значајан напредак и стабилност здравственог система Србије у току велике јавноздравствене кризе глобалних размера изазване пандемијом, изразивши наду да ће и наставак сарадње кроз потписани Споразум бити од велике користи грађанима Србије.

Опрема: Стање ствари

(Сајт Министарства здравља, 4. 4. 2022)

ЛРНЕ: Тражимо хитно повлачење споразума о имунизацији који је др Златибор Лончар потписао са директором СЗО за Европу дан након избора

Удружење грађана „Лекари и родитељи за науку и етику – ЛРНЕ“ изражава велику и оправдану забринутост поводом спорног потписивања двогодишњег Споразума између Министарства здравља Р. Србије и Светске здравствене организације (СЗО) из следећих разлога:

Потписивању овог споразума, који се односи, између осталог, и на имунизацију и дигитализацију у здравству, приступило се само дан после спроведених избора 4. априла 2022. године.

Нигде се не може наћи садржај овог Споразума, осим кратке информације на сајту Министарства здравља и агенцијских вести.

Само дан након потписивања овог Споразума, одржан је први састанак на коме су експерти СЗО и представници Министарства здравља отпочели заједничке активности у циљу имплементације сарадње договорене и верификоване Споразумом који су потписали директор СЗО др Ханс Клуге и министар здравља сада техничке Владе др Златибор Лончар.

Захтевамо да се овај споран Споразум одмах суспендује и зауставе све активности које се односе на њега, ради заштите интереса грађана Србије, а на првом месту здравља деце. Уверења смо да је садржај овог споразума, који је недоступан јавности, веома важан да би га потписивао министар одлазеће, техничке Владе те да је неопходно сачекати формирање Скупштине која једина има надлежност да бира мандатара и чланове нове Владе, па тако и министра здравља.

Информишемо јавност да смо данас поднели Министарству здравља Захтев зa приступ инфoрмaциjама oд jaвнoг знaчaja у коме смо тражили да нам се достави копија оригинала овог спорног Споразума, у складу са Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

У Београду, 8. априла 2022. године

Наслов и опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница Удружења ЛРНЕ)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

4 replies

 1. Сада би било фер да Двери подрже тај захтев, нарочито др Бранислав
  Антонијевић, др Бранимир Несторивић и др Алек Рачић, будући да министар
  Лончар нема овлашћења као министр техничке Владе, Владе остатавци да тако
  шта потписује.
  Исти је случај и са председницом Владе Аном Брнабић која са Клаусом Швабом
  разговарала о изградњи и развоју БИО4 кампуса у Београду?!

  37
 2. @Драган Славнић
  “Отвори нам двери милосрђа, Благословена Богородице, да не погинемо ми који се у Тебе надамо, него да се Тобом избавимо од беда; јер си Ти спасење рода хришћанскога.“

  18
 3. @Манојло

  Старац Тадеј Витовнички:

  ”За Цара славе,
  за Оца небеског,
  ми борбу водимо,
  зло да покоримо.”

 4. @Драган Славнић

  ст Тадеј: ”Како ћемо зло победити? Љубављу.”

  ”Кад сам био млад монах мучило ме је питање: Зашто онај који искрено тражи Господа толико страда? Зашто се толико мучи? He могу више, Господе. Легнем. У сну видим себе на узвишењу. Видим како иде војска од истока ка западу. Није земаљска војска, него небеска војска. Сви су равни (исти). Само један иде корак испред свих. Певају:

  За Цара Славе,

  За Цара Небеског,

  Ми борбу водимо,

  Зло да покоримо.

  Певам и ја са њима:

  За Цара Славе,

  За Цара Небеског,

  Ми борбу водимо,

  Зло да покоримо.

  Како ћемо зло победити? Љубављу.”

  из Псалма 23.
  7. Отворите двери вожди наши, и узвисите се Двери Вечне, и ући ће Цар Славе.
  8. Ко је тај Цар Славе ? Господ моћан и силан, Господ силан у боју.
  9. Отворите двери вожди наши, и узвисите се Двери Вечне, и ући ће Цар Славе.
  10. Ко је тај Цар Славе ? Господ над силама , Он је Цар Славе.

  Цар Православних …

Оставите коментар